Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 05-10-11, 01:37 AM   #226
God of Gamer
圖騰製作中

註冊日期: Dec 2005
引用:
作者: 女裝少年 查看文章
可唔可以解釋一下點解?
定係你覺得合法就一定合理?
[法]和[理]攞明係兩回事黎
事例我舉過秦始皇焚書坑儒, 中共六四屠城
兩者均合法...咁使唔使討論合唔合理?
抱歉,焚書坑儒我唔知啦,六四你覺得合法既理據係點得出黎的...

狼 目前離線  
舊 05-10-11, 01:38 AM   #227
YALIU
儲錢中...

註冊日期: Mar 2006
樓下改一改字,小心被ban
YALIU 目前離線  
舊 05-10-11, 01:39 AM   #228
pksmlo
Junior Member

註冊日期: Apr 2007
引用:
可唔可以解釋一下點解?
事例我舉過秦始皇焚書坑儒, 中共六四屠城
合法?

不是因為王權高於法律嗎?

但!但!屠城

聽說!聽說!政府落左命令要求離場收手唔玩否則清場?

又有沒有這回事?

唔好怪我下流d講句

如果係當日無辜的國民因為冇聽到政府的命令要被殺?真的無需負什何責任?

外加~如果叫"屠城"應該全城人口以後的被殺了吧.........

引用:
作者: Deviantnip 查看文章
我既邏輯係,犯左法就係唔岩

打劫都可以為[為左維生而犯法]

當然正常人會點判定,唔洗詳述
講係咁講~有冇人信係兩回事=.=

引用:
作者: shion_rei 查看文章
樓下改一改字,小心被ban

多謝提醒~但我應該改咩?

此篇文章於 05-10-11 01:44 AM 被 pksmlo 編輯。 原因: 改字
pksmlo 目前離線  
舊 05-10-11, 01:39 AM   #229
圖騰製作中

引用:
作者: pksmlo 查看文章
合法?

但!但!六四屠城

又有沒有這回事?

唔好怪我x街d講句

如果係當日無辜的國民因為冇聽到政府的命令要被殺?真的無需負什何責任?

外加~如果叫"屠城"應該全城人口以後的被殺了吧.........
嗯....聽說那一晚宵禁,有人單純只係打開窗就被打開槍

狼 目前離線  
舊 05-10-11, 01:42 AM   #230
YALIU
儲錢中...

註冊日期: Mar 2006
引用:
作者: pksmlo 查看文章
合法?

但!但!屠城

又有沒有這回事?

唔好怪我x街d講句

講係咁講~有冇人信係兩回事=.=

多謝提醒~但我應該改咩?
粗口,聽講好像X都唔得
YALIU 目前離線  
舊 05-10-11, 01:43 AM   #231
女裝少年
Game Master
おねーちゃん大好き~

註冊日期: Dec 2007
引用:
作者: 查看文章
抱歉,焚書坑儒我唔知啦,六四你覺得合法既理據係點得出黎的...
你指的是中共坦克機槍屠殺人民
還是學生的民主運動?
女裝少年 目前離線  
舊 05-10-11, 01:43 AM   #232
pksmlo

引用:
嗯....聽說那一晚宵禁,有人單純只係打開窗就被打開槍
也有影片看到有變民搞事.........

雖然我不會支持.......但....雙方也要負責吧.......

搞太多的確不是一件好事.........
pksmlo 目前離線  
舊 05-10-11, 01:45 AM   #233
irismong
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
拎埋大陸d假合法例子黎講...
you win, 早抖 =0="

On-going games (?!):
PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
Wii: [封塵中]
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MHP限定3000 X2+紅色3000PSP: [閒置中]
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

PSV的日本PSN ACC: devil_hyde
PS3的香港PSN ACC: iRis_MonG
irismong 目前離線  
舊 05-10-11, 01:47 AM   #234
pksmlo

引用:
還是學生的民主運動?
代答~

你說的屠城事件~

就解答如何解釋屠城合法吧~

(但我不認為那次是一次屠城)(屠城嚴重太多跟真的沒有那麼嚴重的死傷......以嘉加三屠/南京大屠殺作比較)
pksmlo 目前離線  
舊 05-10-11, 01:48 AM   #235
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

註冊日期: Aug 2002
PSN  ID各位可以問我拎ID
引用:
作者: 怪盜小G 查看文章
2011年 GAF 大事回顧 候選TOPIC......
ot 一下:
係有2 個先岩, 去到年尾可能10 個都有佢份

2 個topic 睇左咁耐... 忍唔住又想出下聲...
但又覺得同一個咁自我中心的人辯論... 簡直係浪費時間...

所以... 我決定繼續花生

歷代「ギタドラ」スキルセット
XG3 (v3 UID=g21774, v4 UID=g14465, v5 UID=g8309, v6 UID=g8674)
GFV3 Complete Skill Set (203 FC, 10 EX, 2 HZD)
V Series Complete Skill Set (WIP)

PS プラチナコレクション (PS4: 9, PS3: 21, PSV: 1)
UC, BH5, KZ2, BOP, 塊魂Tribute, UC2, FFXIII, Dead Space, ガンダム無双3, KZ3, BioShock, SOCOM4, UC3, ガンダムExtreme VS, TOX, BH6, KZ, MGR, TR, TLoU, ガンダムExtreme VS FB, KZM, Destiny, The Order: 1886, MGSV:GZ, MGSV:TPP, BH0, UC4, Gravity Daze, Rise of TR, Gundam VS
基路亞 目前離線  
舊 05-10-11, 01:48 AM   #236
雷火武
ワールド・エンド

註冊日期: Feb 2005
引用:
可唔可以解釋一下點解?
事例我舉過秦始皇焚書坑儒、中共六四屠城

如果係你唔合法既例子
追查豆腐渣工程、替結石寶寶出聲
兩者均不合法、係咪已經唔使討論合唔合理?
你講秦始皇焚書坑儒、中共六四屠城
呢2件事.發生既時代背景,國家都係無民主既社會
歷史既野我唔係讀開專科研究,但係呢2件事入面,人民明顯係無力反抗當時掌權者
所謂合法係當時政治機構所定,你可以話有唔合理既地方
但,點解要用呢d咁既例子,來同[坐車唔比足錢,逃票]呢d咁少既事來比較?
你覺得因為秦始皇焚書坑儒、中共六四屠城合法但唔合理,就可以引申到來討論[坐車唔比足錢合唔合理]?

我真係覺得你用個2個例子來同逃票比較係唔合理

追查豆腐渣工程、替結石寶寶出聲
我未研究詳情係點,我睇清楚之後先答你.
但我相信,呢2件事被定為唔合法,都係因為政府本身有問題
同樣地.點解呢2件事會足以拎來同[逃票合唔合理]來比較?

點解要搵d好明顯無公義既國家/政府所做既野,來同現今香港,一個[坐車比足錢]而已咁少既問題來比較?

此篇文章於 05-10-11 01:51 AM 被 雷火武 編輯。
雷火武 目前離線  
舊 05-10-11, 01:49 AM   #237
圖騰製作中

引用:
還是學生的民主運動?
both

學生爭取民主運動、集會自由都是寫在憲法中

第十九條 中華人民共和國保衛人民民主制度

第八十七条 中华人民共和国公民有言论、出版、集会、结社、游行、示威的自由。国家供给必需的物质上的便利,以保证公民享受这些自由。

第八十九條 中華人民共和國公民的人身自由不受侵犯。任何公民,非經人民法院決定或者人民檢察院批准,不受逮捕。

[離題:這個是送給劉霞的]第九十條 中華人民共和國公民的住宅不受侵犯,通信秘密受法律的保護。

狼 目前離線  
舊 05-10-11, 01:52 AM   #238
圖騰製作中

引用:
作者: 基路亞 查看文章
ot 一下:
係有2 個先岩, 去到年尾可能10 個都有佢份

2 個topic 睇左咁耐... 忍唔住又想出下聲...
但又覺得同一個咁自我中心的人辯論... 簡直係浪費時間...

所以... 我決定繼續花生
我地唔回佢你邊有花生食(指

狼 目前離線  
舊 05-10-11, 01:53 AM   #239
SiEG~~
Game Master
秋月控....

註冊日期: Aug 2003
又學識一樣野,,,,屠城原來係合法,又古至今既屠城原來係冇咩問題,一切都係合法

舊 05-10-11, 01:53 AM   #240
女裝少年
Game Master
おねーちゃん大好き~

引用:
both

學生爭取民主運動、集會自由都是寫在憲法中

第十九條 中華人民共和國保衛人民民主制度

第八十七条 中华人民共和国公民有言论、出版、集会、结社、游行、示威的自由。国家供给必需的物质上的便利,以保证公民享受这些自由。

第八十九條 中華人民共和國公民的人身自由不受侵犯。任何公民,非經人民法院決定或者人民檢察院批准,不受逮捕。

[離題:這個是送給劉霞的]第九十條 中華人民共和國公民的住宅不受侵犯,通信秘密受法律的保護。
憲法當然有啦
有冇憲政先得架

引用:
作者: SiEG~~ 查看文章
又學識一樣野,,,,屠城原來係合法,又古至今既屠城原來係冇咩問題,一切都係合法
而家高牆vs雞蛋
高牆就係話屠城立法
高牆就係可以將民主運動的學生
解讀成分裂國家的暴民
然後合法地射殺
人地係高牆, 自然有解讀法例的方法和釋法的權利

此篇文章於 05-10-11 02:00 AM 被 女裝少年 編輯。
女裝少年 目前離線  
舊 05-10-11, 01:54 AM   #241
雷火武
ワールド・エンド

我諗多陣,都係決定唔睇個d咩野追豆腐渣/結石寶寶新聞來研究了
反正連法律都可以比否定
講道理更加係哂氣

我都係收手算.
雷火武 目前離線  
舊 05-10-11, 01:57 AM   #242
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

註冊日期: Aug 2002
PSN  ID各位可以問我拎ID
簡單黎講... 就算你一開始問左係講理定講法...

我可以答「法」「理」「情」都唔覺有邊方面係岩的...
「理」係道理... 如果你連將逃票都可以歪曲做合理化... 咁的確無咩可以再討論~
你頂盡講的係在情佢地值得體諒... 不過sorry... 我係唔認同的...
我只係想你分清楚「法」「理」「情」先啦... 細路...

最後... 你所謂的響「網上身份對等」「講咩都得」...
哈哈... 點解有人話炸迪迪尼會俾人拉?
你咁講... 我諗我好快可以報警... 我好不安...

引用:
我地唔回佢你邊有花生食(指
那... 我有限地回文吧... 俾返花生你食

歷代「ギタドラ」スキルセット
XG3 (v3 UID=g21774, v4 UID=g14465, v5 UID=g8309, v6 UID=g8674)
GFV3 Complete Skill Set (203 FC, 10 EX, 2 HZD)
V Series Complete Skill Set (WIP)

PS プラチナコレクション (PS4: 9, PS3: 21, PSV: 1)
UC, BH5, KZ2, BOP, 塊魂Tribute, UC2, FFXIII, Dead Space, ガンダム無双3, KZ3, BioShock, SOCOM4, UC3, ガンダムExtreme VS, TOX, BH6, KZ, MGR, TR, TLoU, ガンダムExtreme VS FB, KZM, Destiny, The Order: 1886, MGSV:GZ, MGSV:TPP, BH0, UC4, Gravity Daze, Rise of TR, Gundam VS
基路亞 目前離線  
舊 05-10-11, 01:57 AM   #243
keijoey
Ultimate Gamer
桐乃 x MIX

註冊日期: Aug 2010
PSN  IDmeruruplay
XBox Live GamertagMeruruplay
唉~ 明既早就明白, 唔明既你地址破喉嚨講道理都冇用

Divine gate (打蛋Gate): 174,720,000
Puzzle and dragon (ありがとうガンホー): 192,998,723

[3DS] 新絵心教室 pixiv
keijoey 目前離線  
舊 05-10-11, 01:59 AM   #244
圖騰製作中

引用:
憲法當然有啦
有冇憲政先得架
如果有,就說明你舉既例子證明唔到
如果無,你就係舉一個假例子(無限政府假合法)去說明佢地做既野係合法

請選擇服務。

狼 目前離線  
舊 05-10-11, 02:00 AM   #245
pksmlo

引用:
作者: Deviantnip 查看文章
我諗多陣,都係決定唔睇個d咩野追豆腐渣/結石寶寶新聞來研究了
反正連法律都可以比否定
講道理更加係哂氣

我都係收手算.
結石寶寶/豆腐渣都係好似係走偏門入罪唔係正攻法
pksmlo 目前離線  
舊 05-10-11, 02:02 AM   #246
雷火武
ワールド・エンド

強國野我不嬲唔覺得有幾合理
不過既然佢用埋呢d[明顯唔合理既所謂合法事件]來比
我真係輸哂
引用:
作者: keijoey 查看文章
唉~ 明既早就明白、唔明既你地址破喉嚨講道理都冇用
[我只係唔受故有框架所限.點解佢不仁我不義就係我唔岩
不合理既因自然有不合理既果,咁樣係好合理的]

此篇文章於 05-10-11 02:04 AM 被 雷火武 編輯。
雷火武 目前離線  
舊 05-10-11, 02:03 AM   #247
女裝少年
Game Master
おねーちゃん大好き~

引用:
如果有,就說明你舉既例子證明唔到
如果無,你就係舉一個假例子(無限政府假合法)去說明佢地做既野係合法

請選擇服務。
事實係冇丫嘛
茉莉花散步都拉人啦
咩叫假例子?
人地係有釋法權力
女裝少年 目前離線  
舊 05-10-11, 02:06 AM   #248
圖騰製作中

引用:
事實係冇丫嘛
茉莉花散步都拉人啦
咩叫假例子?
人地係有釋法權力
既然無,咁你搵個呢個冒牌憲法做例子說明"合法唔合理"有叉用呀...

狼 目前離線  
舊 05-10-11, 02:12 AM   #249
雷火武
ワールド・エンド

引用:
憲法當然有啦
有冇憲政先得架

而家高牆vs雞蛋
高牆就係話屠城立法
高牆就係可以將民主運動的學生
解讀成分裂國家的暴民
然後合法地射殺
人地係高牆、自然有解讀法例的方法和釋法的權利
你拎埋d明顯無民主既極權政府,做埋d唔合理既事既例子
來同而家[逃票]件事來比

跟本無得比
人類社會係會進步
點解係要拎埋d過去仲未開化既事例來比較?
定係唔拎呢d野比較,就支持唔到你既論點?

此篇文章於 05-10-11 02:15 AM 被 雷火武 編輯。
雷火武 目前離線  
舊 05-10-11, 02:14 AM   #250
女裝少年
Game Master
おねーちゃん大好き~

香港都係強國一部份
呢個唔到你唔承認
一國兩制...我唔仲有冇人信
你可以我舉既事例比較極端
但卻是實實在在地發生響我地國家
即係有d咁既事件存在
反而係我佩服你仲可以用法來做前提...

仲有#242
我冇將逃票合理化...

引用:
既然無,咁你搵個呢個冒牌憲法做例子說明"合法唔合理"有叉用呀...
因為呢d都係事實
法就係任佢釋任佢解
本來就唔適合作為前提引申....

另:屠城只係稱呼一個
而家唔係討論緊死幾多人
知係講六四就得
女裝少年 目前離線  
關閉主題

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[粉絲區] X JAPAN專區VII ◆ 2011年11月4日 香港!!! [9/9~9/18-SOUTH AMERICA TOUR.10/28~11/8-ASIA TOUR] 爽神 Neo Music UNIVERSE 1007 09-07-11 08:06 PM
[動畫] 「涼宮ハルヒの憂鬱」 唔係普通再放送 舊作14話+新作14話 全28話 Vol.7 riceball 日本動漫畫討論版 1000 05-15-09 10:56 PM
[TVB] [日劇]《14歲媽媽》(Mother at 14) 明珠台7月30日起逢星期一晚9:30-10:30 第一話有三十八萬八千香港人收看 _張學良_ Neo Entertainment TREND 192 12-22-08 02:00 AM
14● 挑 戰 山 ● 組 IamO ~清談館~ 54 05-27-07 08:19 PM
日 飲 一 罐 汽 水 年 增 14 磅 凍檸茶 ~清談館~ 25 03-09-06 08:18 PM

現在的時間是 10:25 PM

手機版 | APP版