Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 影音館

主題工具 顯示模式
舊 09-24-09, 12:38 PM   #1
monster8
Game Master

註冊日期: Dec 2002
想問下SONY KDL-40W4500同KDL-40V4500有咩大唔同??
monster8 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-25-09, 04:21 PM   #2
jmfyy
Senior Gamer

註冊日期: Mar 2006
PSN  IDY-MAC73
XBox Live GamertagY MAC73
引用:
作者: monster8 查看文章
想問下SONY KDL-40W4500同KDL-40V4500有咩大唔同??
4500依家出到5500
V係sony5500入門級的1080hdtv,W就比較高階d,最大分別係W有100hz及對比度高d等...
5500由低到高階排列: V>>W>>Z
jmfyy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-06-09, 12:57 AM   #3
卡柏
God of Gamer

註冊日期: May 2004
PSN  IDpalfong
XBox Live Gamertagkapal
引用:
作者: jmfyy 查看文章
4500依家出到5500
V係sony5500入門級的1080hdtv,W就比較高階d,最大分別係W有100hz及對比度高d等...
5500由低到高階排列: V>>W>>Z
再上就係X....
V > W > Z > X

個廳攪掂, 自然就要諗下房果部
想問下大家由床頭到窗台位有大概9呎距離, 應該買幾多吋既lcd tv最好??
仲有, 有冇咩model推介呢?! 牌子方面, 太雜真係接受唔到, hd ready已經足夠, 有冇內置tunner亦都唔係考慮范圍~~

thx all!!
卡柏 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-06-09, 01:08 AM   #4
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
引用:
作者: 卡柏 查看文章
再上就係X....

個廳攪掂, 自然就要諗下房果部
想問下大家由床頭到窗台位有大概9呎距離, 應該買幾多吋既lcd tv最好??
仲有, 有冇咩model推介呢?! 牌子方面, 太雜真係接受唔到, hd ready已經足夠, 有冇內置tunner亦都唔係考慮范圍~~

thx all!!
X 唯一好處應該係得MIJ

以40吋o黎計

motion flow方面 X 系都做唔到200hz (得100Hz)

Z 系 - BRAVIA Engine 3
X 系 - BRAVIA ENGINE 2 PRO

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-06-09, 06:46 AM   #5
Kaga

註冊日期: Nov 2002
引用:
作者: DevilElvis 查看文章

以40吋o黎計

motion flow方面 X 系都做唔到200hz (得100Hz)

黎緊 ceatac sony 好似會 show 240hz.......

係一碟原本唔好味o既菜上面不停加味精

此篇文章於 10-06-09 07:40 AM 被 Kaga 編輯。
Kaga 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-06-09, 04:52 PM   #6
卡柏

註冊日期: May 2004
PSN  IDpalfong
XBox Live Gamertagkapal
引用:

以40吋o黎計

第一次自己玩電視, 初時真係唔知100hz同200hz既分別
仲有8bit同10bit有咩唔同, 依家睇多左, 真係發覺有唔少分別...

anyway, 暫時用住我部w5500算 (其實都唔係用住, 係一定要用)

大家真係有冇咩好既提議, 房買22定26吋好??
同埋有咩牌子好呢??
budget方便, 3-4000都係我可以接受既範圍....
thx all
卡柏 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-06-09, 10:31 PM   #7
chunmanx
我ge代號係風

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDndswii
引用:

以40吋o黎計

BRAVIA ENGINE 2 PRO可能仲勁過BRAVIA Engine 3也說不定
而且x4500 46"及52"係有可能係前無古人後無來者的RGB LED

近排睇睇下
好似toshiba內置cell ge電視仲正
本身仲諗住佢係用CELL 將480p的影象up上去1080p
點知原來係將1080p再up上去2160p
真係大悟

JUS/chunmanx/0902 8082 1037
大亂鬥/STAN/4983-4349-6279
chunmanx 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-07-09, 12:41 AM   #8
Kaga

註冊日期: Nov 2002
引用:
作者: chunmanx 查看文章
BRAVIA ENGINE 2 PRO可能仲勁過BRAVIA Engine 3也說不定
而且x4500 46"及52"係有可能係前無古人後無來者的RGB LED

近排睇睇下
好似toshiba內置cell ge電視仲正
本身仲諗住佢係用CELL 將480p的影象up上去1080p
點知原來係將1080p再up上去2160p
真係大悟
55 寸 100 萬yen....cell TV 始終都係 lcd display, 太貴 la, 等兩三年跌價....
內置 harddisk 係幾方便o既....加入 cell 最大o既好處都係 functionality 多過 quality, lcd 先天性有缺陷
Kaga 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-09-09, 11:49 PM   #9
chunmanx
我ge代號係風

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDndswii
引用:
作者: Kaga 查看文章
55 寸 100 萬yen....cell TV 始終都係 lcd display, 太貴 la, 等兩三年跌價....
內置 harddisk 係幾方便o既....加入 cell 最大o既好處都係 functionality 多過 quality, lcd 先天性有缺陷
lcd最差都係對比度
我諗用左led 好d掛?(無詳細睇過led電視的黑位)
都冇辦法啦
基本上依家主流係lcd
plasma唔係主流加都仲係短命一點(不過有5年保已經超好)
sed都唔知仲出唔出
oled又唔知同lcd比係點(暫時好似短命了一點)
唔明d廠點解唔諗下出返高清ge crt
可以再改良下出簿d啫
我記得samsung好似出過部可以偷薄左好多ge crt

JUS/chunmanx/0902 8082 1037
大亂鬥/STAN/4983-4349-6279
chunmanx 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-06-09, 06:10 PM   #10
jmfyy
Senior Gamer

註冊日期: Mar 2006
PSN  IDY-MAC73
XBox Live GamertagY MAC73
[QUOTE=卡柏;8094283]再上就係X....

卡柏,我講係>>5500<<由低到高階排列: V>>W>>Z
"X"5500....都未出 而X的確係$ony bravia中最高階的型號
話是話,之前出面又話九月會有X5500消息,到依家都末有......
jmfyy 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[XBLA,PSN]The Simpsons Arcade Game(XBLA版Feb 03,2012)(美PS+會員07/02-29/02免費) IDGAF 電視遊戲討論版 18 09-05-12 04:32 AM
[演唱會] "左麟右李演唱會2009" 01/02/09~14/02/09 香港體育館 Busconcamp Neo Music UNIVERSE 42 04-14-09 01:48 AM
[TVB] "耳分高下" 主持:哈林,Honey鄧 & 眾閒角Sing之天使 02/02/09~13/03/09 星期一至五 22:35~23:05播映 Busconcamp Neo Entertainment TREND 157 03-30-09 12:24 PM
01/02 球 季 英 超 聯 賽 最 高 週 薪 球 員 雙星 體育版 0 05-29-02 11:23 AM

現在的時間是 06:58 PM

手機版 | APP版