Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 08-02-08, 03:49 PM   #26
牛仔‧骨
Game Master

註冊日期: Jul 2007
引用:
作者: Cube 查看文章
感覺出post個d來來去去都係個班人
新人出post好多時都冇人理.
有時可能多post睇唔到,skip左

舊 08-02-08, 03:53 PM   #27
luciferdark
God of Gamer

註冊日期: Feb 2003
引用:
作者: 西野村中一條河 查看文章
特別係遊戲版~其實個人覺得版主都好少用權,唔明點解會有人咁不滿

個個都有新人既時候
我自己真係唔覺有人會因為「舊人先答」「新人唔答」
動畫版MONEY大都快到屈機
至於遊戲版個單...AI

其實新人開POST點解會無人答, 我覺得主要原因係, 佢地開POST GE野可能已經係某大討論串裏面搵到答案, 或者, 有D新人開POST真係好無聊的...

舊 08-02-08, 03:54 PM   #28
Thaws

註冊日期: Oct 2003
PSN  IDThaws
XBox Live Gamertagthaws
到底樓上有幾多個post係識"以和為貴" 呢個道理呢?

回樓主:
其實gaf算好ga la...外國d forum郁d就掟個search google before ask question 張圖出黎

舊 08-02-08, 04:42 PM   #29
Rse9
Ultimate Gamer

註冊日期: Nov 2004
前幾日有個人係動漫區明明係討論劇情,
但裡面因為有觀點被認為係錯誤, 而比版主大人話係挑起罵戰ban左
真係睇到R晒頭, 又唔見佢係個討論期間有乜人身攻擊之類既野

DUNGEONS & TAKAFUMIS
鷹文は100人いる!ヽ(∀゚ )人(゚∀゚)人( ゚∀)ノ
Rse9 目前離線  
舊 08-02-08, 04:52 PM   #30
雷火武
ワールド・エンド

註冊日期: Feb 2005
引用:
作者: 月舞 查看文章
前幾日有個人係動漫區明明係討論劇情,
但裡面因為有觀點被認為係錯誤, 而比版主大人話係挑起罵戰ban左
真係睇到R晒頭, 又唔見佢係個討論期間有乜人身攻擊之類既野
那麼€你可以向該版主提出呀

不過該件事上我覺得某會員既說話的確好無禮貌就是了
即係話我認為版主ban得合理
雷火武 目前離線  
舊 08-02-08, 05:07 PM   #31
Rse9

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: Deviantnip 查看文章
那麼€你可以向該版主提出呀

不過該件事上我覺得某會員既說話的確好無禮貌就是了
即係話我認為版主ban得合理
事不關己, 見到咁岩有個topic先講下

其他post我就覺得佢冇禮貌, 不過被ban o個個post又好似冇乜野

DUNGEONS & TAKAFUMIS
鷹文は100人いる!ヽ(∀゚ )人(゚∀゚)人( ゚∀)ノ
Rse9 目前離線  
舊 08-02-08, 05:18 PM   #32
siuj

註冊日期: Feb 2005
3DS Friend Code0361 6087 4807
引用:
作者: 西野村中一條河 查看文章
個個都有新人既時候
我自己真係唔覺有人會因為「舊人先答」「新人唔答」
係既... 但有時睇到舊人答舊人既 post...
就會睇得出佢地係老友咁既 feel....

舊 08-02-08, 05:22 PM   #33
House
里村★紅葉

註冊日期: Jun 2004
PSN  IDHouse544
引用:
作者: 月舞 查看文章
事不關己, 見到咁岩有個topic先講下

其他post我就覺得佢冇禮貌, 不過被ban o個個post又好似冇乜野
所以我一直都無上去動畫版討論
我同你一樣都覺得R哂頭+廢事出聲,我又唔覺得佢係度挑起罵戰 ,反而係某幾幾個會員言詞上冇禮貌過被BAN果位
不過見到你講我又講下,純粹個人意見

Get

グリザイアの果実 ED SONG+OST

Get 周防天音!

此篇文章於 08-02-08 05:25 PM 被 House 編輯。
House 目前離線  
舊 08-02-08, 05:31 PM   #34
Oruma
Beware...

註冊日期: Aug 2004
其實論壇傾談﹐多用icon如感覺比較誠懇D
(相對地就無咁好)
或者其他icon亦有輕鬆的感覺

有時候真係意見相左﹑各持己見的話﹐或者一人退一步﹐承認大家[道不同不相為謀]﹐然後停手囉
你可以當係﹐時運高唔聽鬼叫
畢竟上Forum係為Fun﹐唔係為勞氣嘛

Oruma 目前離線  
舊 08-02-08, 05:41 PM   #35
遊戲人間
"oui"

註冊日期: Aug 2003
XBox Live Gamertagark0811
小問題一個...點解樓主要用分身開TOPIC!?

另,講開小ICON,我覺得好多人濫用-->
尤其是某些人想串人/對其他人作挑釁,但又唔想因過份言論犯版規時就會用「 」作結...(或者係個ICON有D似嘲笑人吧!?)
(綜合多數駡戰TOPIC,無可否認,這些ICON的確有效引起其他人不滿/反擊 )
遊戲人間 目前離線  
舊 08-02-08, 05:50 PM   #36
龍寶寶
天才兒童訓練營
明天會更好

註冊日期: Dec 2001
Wii U IDbobogaf
Nintendo Switch ID4565-6477-0890
3DS Friend Code2793 0561 7788
PSN  IDbobogaf
XBox Live Gamertagbobogaf
引用:
作者: Oruma 查看文章

有時候真係意見相左﹑各持己見的話﹐或者一人退一步﹐承認大家[道不同不相為謀]﹐然後停手囉
呢個同意,當大家立牆而可能會引起Post Wars前,我會選擇停手唔出Post

舊 08-02-08, 06:03 PM   #37
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: 遊戲人間 查看文章
小問題一個...點解樓主要用分身開TOPIC!?

另,講開小ICON,我覺得好多人濫用-->
尤其是某些人想串人/對其他人作挑釁,但又唔想因過份言論犯版規時就會用「 」作結...(或者係個ICON有D似嘲笑人吧!?)
(綜合多數駡戰TOPIC,無可否認,這些ICON的確有效引起其他人不滿/反擊 )
我成日用表示"just for fun"
嘲笑我用 or

此篇文章於 08-02-08 06:05 PM 被 真!DC 編輯。
真!DC 目前離線  
舊 08-02-08, 06:26 PM   #38
香港仔
Senior Gamer

註冊日期: Jul 2008
我黎左呢個 forum 好耐. 由game player開始. dvd forum.
到呢個 gaf forum. 當然亦因為一些鬧戰. 而選擇退出 論壇.
講真. 我都幾認同樓主說話. gaf 既 會員質數. 版主管理. 都比一般論壇嚴格好多.
當年就是因為d政治 post. 而離開論壇. 馬沙兄. 奸人堅兄. 都離開論壇而去.

好像清談館咁. 又幾多個會員發言. 又有幾多個是熟口熟面 ???
單是這個 topic. 就只有幾個會員回應.

再看看一些會員的 post數量. (頭像下的數據.)
下下都是過萬post. 你可以想想. 係幾咁 close. 根本沒有新會員可以活躍起來.

講真. 如果不是game版的一眾版主努力找尋新聞. 這個 gaf 根本不能生存下去.

講一般資料. 比香討來說. 根本沒有參考性. 甚至是井底之蛙.

我都好認同. 樓主說話. 人大了. 對 ga 方面的需求. 肯定下降了.

所以 ga 既將來. 我沒法想像. (講真. ga在香港數1數2又點. 在台灣. 可以比得上哈巴嗎???)

來來去去. 咪又係個幾個會員吹水.
香港仔 目前離線  
舊 08-02-08, 06:31 PM   #39
龍寶寶
天才兒童訓練營
明天會更好

Nintendo Switch ID4565-6477-0890
引用:
作者: 香港仔 查看文章
當年就是因為d政治 post. 而離開論壇. 馬沙兄. 奸人堅兄. 都離開論壇而去.
以我所知佢離開係唔關事任何人事,是佢自己生活上改變左者,呢度唔詳細講啦

舊 08-02-08, 06:32 PM   #40
龍寶寶
天才兒童訓練營
明天會更好

引用:
作者: aKiJ 查看文章
呢個係分身, 無咩點用過
請問你係邊個人分身?

舊 08-02-08, 06:36 PM   #41
川上双葉
みるをみる

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDhgckelvin
引用:
作者: Oruma 查看文章
其實論壇傾談﹐多用icon如感覺比較誠懇D
(相對地就無咁好)
或者其他icon亦有輕鬆的感覺

完全唔覺得用誠懇
相反我總係覺得句句+係最後會很令我反感

舊 08-02-08, 06:36 PM   #42
darkvolver
頹冗

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDhwong909
當樓主你出這個post............我覺得你不明白gaf的價值,甚至胡亂比下去。

如:當你見到一堆不好的蘋果,而一定要選擇一個的時候,你只會在網址列打3個英文字
很簡單,容易,不作他選

舊 08-02-08, 06:37 PM   #43
香港仔

再說說呢幾年動漫發展.

越出越少. 不是拖長. 就是影都冇. hxh 軍雞等. 當年不知幾hit. 現在..........

又說說. game. 轉左ps3. xbox . wii. 又幾多人玩得起正版?..........

所以這些轉變. 都影響了 gaf.
香港仔 目前離線  
舊 08-02-08, 06:42 PM   #44
香港仔

引用:
作者: 龍寶寶 查看文章
以我所知佢離開係唔關事任何人事,是佢自己生活上改變左者,呢度唔詳細講啦
唉. 龍兄還不明白嗎???

以我所知他去了澳門. (不知有沒有錯.)

就算不是. 我想他總可以上網吧???

何解可以上網. 都唔上 gaf 呢? 難道你沒有意會嗎 ???
香港仔 目前離線  
舊 08-02-08, 06:45 PM   #45
遊戲人間
"oui"

註冊日期: Aug 2003
XBox Live Gamertagark0811
引用:
再說說呢幾年動漫發展.

越出越少. 不是拖長. 就是影都冇. hxh 軍雞等. 當年不知幾hit. 現在..........

又說說. game. 轉左ps3. xbox . wii. 又幾多人玩得起正版?..........

我由DC時代開始玩正版,依家game價比以前貴!?我真係唔覺.
我覺得依家買game仲平過以前...
(當然,要好似玩老翻咁一次買5隻/10隻就梗係玩唔起啦... )

依家買翻版既渠道少左就真,但對玩開正版既人真係冇乜影嚮.
遊戲人間 目前離線  
舊 08-02-08, 06:48 PM   #46
Nicklaus
Crazy Gamer
二クラス

註冊日期: Dec 2004
引用:
再說說呢幾年動漫發展.

動漫,其實所有作品既人氣都係跟時間而走
而game果度,我覺得正版平左
Nicklaus 目前離線  
舊 08-02-08, 06:48 PM   #47
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
e+ d game 同上世代價錢差不多喎
平過超任時代tim
係主機貴左啫

真!DC 目前離線  
舊 08-02-08, 06:48 PM   #48
西野村中一條河
Game Master

註冊日期: May 2002
引用:
作者: 遊戲人間 查看文章
我由DC時代開始玩正版,依家game價比以前貴!?我真係唔覺.
我覺得依家買game仲平過以前...
(當然,要好似玩老翻咁一次買5隻/10隻就梗係玩唔起啦... )

依家買翻版既渠道少左就真,但對玩開正版既人真係冇乜影嚮.
睇法一樣
其實有好多人玩正版
就算玩反版同上唔上gaf都無關係

除左大爆自己玩老番之外

舊 08-02-08, 06:55 PM   #49
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
感想?就係最愛bobo…雖然我地從來未見過,但係我地係深深相印架!!!!

bobo!!我地係永遠架!!!!

舊 08-02-08, 06:56 PM   #50
House
里村★紅葉

註冊日期: Jun 2004
PSN  IDHouse544
完全ot了

Get

グリザイアの果実 ED SONG+OST

Get 周防天音!

House 目前離線  
關閉主題