Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 體育版 > GAF Racing Engine車迷討論區

主題工具 顯示模式
舊 09-20-06, 03:10 PM   #1
ALEX CHOW
God of Gamer
HYUNDAI

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDALEX_201225
澳門賽車前夕 港人起哄

澳 門 賽 車 前 夕   港 人 起 哄

每 年 澳 門 格 蘭 披 治 賽 車 舉 行 前 夕 , 本 港 勢 必 掀 起 「 賽 車 熱 」 。 賽 車 手 呂 米 高 表 示 , 每 逢 大 戰 將 近 , 本 港 飆 車 情 況 定 必 熾 熱 起 來 , 「 但 個 啲 好 大 部 份 都 唔 係 車 手 , 只 係 見 到 咁 有 氣 氛 , 一 齊 起 哄 去 片 車 。 」 他 直 言 , 由 於 「 落 場 」 車 不 能 在 本 港 馬 路 行 駛 , 真 正 的 車 手 都 只 會 往 珠 海 練 習 。

香 港 宜 建 賽 車 道
今 年 第 53 屆 澳 門 格 蘭 披 治 大 賽 車 將 於 11 月 16 日 至 19 日 舉 行 。 呂 米 高 認 為 本 港 沒 有 合 法 賽 道 作 練 習 , 故 很 難 杜 絕 非 法 賽 車 , 「 後 生 仔 個 個 都 想 開 快 車 , 所 有 國 家 都 有 呢 個 問 題 , 政 府 要 禁 根 本 禁 唔 到 ! 」 他 說 , 興 建 一 個 真 正 的 賽 車 場 既 能 解 決 非 法 賽 車 問 題 , 亦 能 帶 起 旅 遊 業 , 「 香 港 早 啲 起 嘅 話 , 一 級 方 程 式 都 唔 會 喺 上 海 舉 行 ! 」
事 實 上 , 非 法 賽 車 害 人 害 己 。 有 車 神 之 稱 、 綽 號 「 盲 亨 」 的 詹 昌 盛 , 十 年 前 駕 車 載 同 髮 妻 非 法 賽 車 時 失 事 , 妻 子 身 亡 。 到 了 02 年 9 月 , 他 又 因 參 與 非 法 賽 車 , 並 撞 開 警 方 攔 截 車 輛 , 被 判 監 三 年 半 及 停 牌 四 年 。

香港快D起賽車場LA~~

站(2024/06/29--30)!!!
第71屆澳門格蘭披治大賽車!!!
少女時代,
Jessica, TWICE, 宇宙少女, 請夏
F1 2024討論區
ALEX CHOW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-20-06, 03:22 PM   #2
RS 200

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDRS200Terry
XBox Live GamertagRS200Terry
講都講左幾年啦.....香港起樓就叻.....

話時話,有喉o既車呢排都係唔好點出去.....年年呢個時候d交通都當你係賊咁......
RS 200 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-20-06, 03:28 PM   #3
Jamie
バンブラ小職人

註冊日期: Apr 2003
XBox Live GamertagJaMieGAF
拆迪迪尼, 改建車場 XD

男は__で勝負!!
[NICO] 實況 KY 彈幕 外語 自重 [/NICO]
Jamie 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-20-06, 03:40 PM   #4
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

註冊日期: Oct 2002
Nintendo Switch ID050897379389
3DS Friend Code1118 0515 1117
PSN  IDTommyLauHK
引用:
作者: Jamie
拆迪迪尼, 改建車場 XD
極度支持~

舊 09-20-06, 07:19 PM   #5
ALEX CHOW
HYUNDAI

引用:
作者: Gundam MK-2
極度支持~
極度極度支持~~

少女時代,
F1 2024討論區
舊 09-20-06, 10:05 PM   #6
不破大地
Game Master
車仔球迷

註冊日期: Mar 2004
我認為應該起 go cart 場先
起馬要多 d 人認同賽車先, 有賽車文化先
連足球都唔夠人睇
我識既人睇 F1 都少, 何況其他小型賽事
起左只會成為小眾玩意
俾 d 有錢佬玩
而且香港根本搵唔到地方起賽車場

另外其實都未必解決到上述問題
因為街車根本就唔應該羅來飛
賽車就賽車, 唔會羅出街行

此篇文章於 09-20-06 10:19 PM 被 不破大地 編輯。
不破大地 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-06, 09:37 AM   #7
t-cup
Moderator
CD-ROM

註冊日期: Dec 2001
3DS Friend Code4511 1485 9506
PSN  IDtcuphk2
XBox Live Gamertagtcuphk
鍾意開快車 唔代表 多人熱愛賽車的運動

開快車可能因為刺激, 或者包含賭博成份. 如果是運動, 便不會是這種東西了

t-cup 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-06, 06:43 PM   #8
Tano
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
引用:
作者: 不破大地
我認為應該起 go cart 場先
起馬要多 d 人認同賽車先, 有賽車文化先
連足球都唔夠人睇
我識既人睇 F1 都少, 何況其他小型賽事
起左只會成為小眾玩意
俾 d 有錢佬玩
而且香港根本搵唔到地方起賽車場

另外其實都未必解決到上述問題
因為街車根本就唔應該羅來飛
賽車就賽車, 唔會羅出街行
洗乜破費 go cart 場

香港D公路
紅日封D往水塘/少車行嘅山道玩已夠滿足一部份人
起碼可以帶自己車玩,分幾個級別玩

都唔明自港京停辦後,點解香港無人攪越野賽

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-06, 07:38 PM   #9
不破大地
Game Master
車仔球迷

引用:
作者: Tano
洗乜破費 go cart 場

香港D公路
紅日封D往水塘/少車行嘅山道玩已夠滿足一部份人
起碼可以帶自己車玩,分幾個級別玩

冇可能成事
山路如果出左事邊個負責?
用街車飛山路根本就唔係一種正當運動
你好難合理化去攪

以前我都記得昂平洲有攪越野賽
不過可能個條路都冇左了

舊 09-21-06, 08:00 PM   #10
RS 200

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDRS200Terry
XBox Live GamertagRS200Terry
引用:
冇可能成事
你好難合理化去攪
係啦......飛街o個班......跟本唔理.....因為佢地只係貪一時o既感覺.....

另外....幾十年前香港都有財神杯.....封晒路咁搞.......而家真係冇呢支歌仔唱囉......
RS 200 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-06, 10:05 PM   #11
Tano
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
引用:
冇可能成事
你好難合理化去攪

以前我都記得昂平洲有攪越野賽
不過可能個條路都冇左了
你都識講以前有,重要一年一度,
意外,炒車比得賽就要預咗有
問題係攪手有無足夠經驗,配套去準備

落得場嘅車要遵守一定的規格才能賽
例如必須安裝防滾架

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-06, 11:58 PM   #12
不破大地
Game Master
車仔球迷

引用:
你都識講以前有,重要一年一度,
意外,炒車比得賽就要預咗有
問題係攪手有無足夠經驗,配套去準備

落得場嘅車要遵守一定的規格才能賽
例如必須安裝防滾架
但係o個 d 係越野車
唔係街車
同新聞所講o個班所謂賽車
係完全兩樣野

舊 09-22-06, 01:29 AM   #13
ALEX CHOW
HYUNDAI

引用:
作者: RS 200
係啦......飛街o個班......跟本唔理.....因為佢地只係貪一時o既感覺.....

另外....幾十年前香港都有財神杯.....封晒路咁搞.......而家真係冇呢支歌仔唱囉......
幾十年前香港都有財神杯????

少女時代,
F1 2024討論區
舊 09-22-06, 01:30 AM   #14
ALEX CHOW
HYUNDAI

引用:
經費問題???

少女時代,
F1 2024討論區

論壇跳轉

現在的時間是 12:04 AM

手機版 | APP版