Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
第一 ... 4 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 24  ... 最後
日本動漫畫討論版>丸山くがね「オーバーロードⅢ」Chapter13 (終)「PVP」
gingq7 01:22 PM 02-14-18
補充樓上我果段:

其實我唔介意睇屈機, 用1-2集講屈蜥蜴人機係完全無問題的,
但而家用大量篇幅/5集, 大量描寫蜥蜴人的習性/兄弟情/兒女私情/5個部落間的過去和矛盾, 等一大堆鋪墊,
然後.....它們被主角的手下只係用被動技能和6隻手的其中一隻手普攻, 就屈死了

如果佢用呢5集去講隻甲虫係完全無問題, 但而家用5集去講蜥蜴人係本末倒置

情況就好似用5集去描寫堆螞蟻, 然後在第5集最尾被路人一腳踩死一樣, 浪費觀眾時間
STRIFE 01:47 PM 02-14-18
我唔介意睇蜥蜴人,但無可否認真係落得太多篇幅落去,俾盡都應該第4話就完
當初二期日本官方twitter已經唔少人俾過意見,叫佢唔好用太多篇幅講,但監督冇聽
雖然呢位監督第一季都講過背負左公司內唔少反對意見去做overlord,當然結果係取得成功
但今次情況唔同,蜥蜴人最少要去到7,11期先有少量戲份,真係冇必要去做咁多
呢位監督明顯今次搞錯重點
高級嘍囉 02:06 PM 02-14-18
比起原作已經好精簡,我覺得整段故事變得單薄,人物嘅描寫唔夠深入。

如果改由亞人種改成人類,白巫變咗萌女,大家嘅評價可能會唔同哂。
J+1 02:17 PM 02-14-18
人類今集唔係5分鐘做左炎蛇5集嘅結果咩?
由手機版發出
casio 03:20 PM 02-14-18
根據11歲自己講,蜥蜴人只係寫得太多入侵者角度,想換下口味寫下受害者
作者: J+1:
#6又一集唔知想講咩...成集講一個性奴...係重要人物??
由手機版發出
劇透
佢係上一季好尊敬「飛飛」後尾死咗嗰個冒險者嘅姊姊,某程度上可以話跟住落嚟嘅王都混戰係因佢開始

犀牛大叔 03:41 PM 02-14-18
作者: gingq7:
用5集講堆蜥蜴人真心唔知有咩用, 就係為左再講一次主角堆手下如何屈機?

其他異世界故事都係主角屈機, 呢套就連主角的手下甚至手下的手下都屈機
如果佢用呢5集去講隻甲虫係完全無問題, 但而家用5集去講蜥蜴人係本末倒置

情況就好似用5集去描寫堆螞蟻, 然後在第5集最尾被路人一腳踩死一樣, 浪費觀眾時間
冇錯, 呢個「用5集去描寫堆螞蟻, 然後在第5集最尾被路人一腳踩死」就係成套OVERLORD既手法或者可以話定番, 之後不斷會重覆類似既劇情,想睇落去就最好有點心理準備
尼路 10:57 PM 02-14-18
其實蜥蜴人睇小說會好D,動畫CUT又CUT唔晒,唔上唔落唔討好。重點係動畫CUT到人物性格近乎0,根本代入唔到受害者個角色……
今集變返睇人個人立即醒一醒
又學樓上講呢套個定番就係咁,睇骨傲天對家個陣無力感
supermanlady 11:53 PM 02-14-18
【ぷれぷれぷれあです2】ぷれ2の6「拾う者たち」
http://www.youtube.com/watch?v=Y3atig9idNQ
6eo 11:11 AM 02-16-18
用5集講堆蜥蜴人真心唔知有咩用, 就係為左再講一次主角堆手下如何屈機?

其他異世界故事都係主角屈機, 呢套就連主角的手下甚至手下的手下都屈機
第1季都係咁骨傲天由頭屈到落尾架啦
就係睇主角點係部下面前扮之嘛
Iro 02:58 PM 02-16-18
作者: iamleoluk:
第1季都係咁骨傲天由頭屈到落尾架啦
就係睇主角點係部下面前扮之嘛
今季依5集唔係咁feel囉 我有睇小說知轉左視角 但用5集講1本書內容 而且出嚟效果唔好睇咁就係問題啦 不如cut 1,2集少啲無謂嘢
supermanlady 11:13 PM 02-16-18
【オーバーロードⅡ】第7話予告「蒼の薔薇」《ノーマルver.》
http://www.youtube.com/watch?v=uvrvS27EZg4

【オーバーロードⅡ】第7話予告「蒼の薔薇」《スペシャルver.》
http://www.youtube.com/watch?v=i2mUqnKwjj0
6eo 10:36 AM 02-23-18
作者: Iro:
今季依5集唔係咁feel囉 我有睇小說知轉左視角 但用5集講1本書內容 而且出嚟效果唔好睇咁就係問題啦 不如cut 1,2集少啲無謂嘢
本身蜥蝪人都幾長架
我覺得CUT到5集已經算係好濃縮啦, 再短真係介紹角色既時間都唔夠

反而我覺得第6, 7集節奏仲慢...
可能新篇要介紹人物, 但又唔知究竟呢D人物(例如某性奴同公主騎士)對主線既影響, 真係有D悶
希望回收呢D伏線時有驚喜啦
GUSTAV 11:44 AM 02-23-18
作者: iamleoluk:
本身蜥蝪人都幾長架
我覺得CUT到5集已經算係好濃縮啦, 再短真係介紹角色既時間都唔夠

反而我覺得第6, 7集節奏仲慢...
可能新篇要介紹人物, 但又唔知究竟呢D人物(例如某性奴同公主騎士)對主線既影響, 真係有D悶
希望回收呢D伏線時有驚喜啦
其實睇書時都知蜥蝪人長得黎對後面根本冇幫助 成個CUT哂都不為過 :0)
雖然王國篇我都覺得唔算好睇
supermanlady 10:10 PM 02-24-18
【ぷれぷれぷれあです2】ぷれ2の7「ばらばら」
http://www.youtube.com/watch?v=QiYvgY_iPOI

【オーバーロードⅡ】第8話予告「少年の思い」《ノーマルver.》
作者: :
【オーバーロードⅡ】第8話予告「少年の思い」《スペシャルver.》

STRIFE 11:58 PM 02-27-18
呢幾話作畫崩壞到唔想睇,肯定仲衰過第一季
細路翔 09:49 AM 02-28-18
但依本野主角實際真係個堆雜魚
STRIFE 10:33 AM 02-28-18
我淨係講作畫啫,其他人物推進我暫時冇意見
GUSTAV 11:11 AM 02-28-18
作者: STRIFE:
我淨係講作畫啫,其他人物推進我暫時冇意見
作畫應覺冇咩問題丫
ZeroChow 11:14 AM 02-28-18
呢集成堆麻甩佬,睇得好辛苦
高級嘍囉 11:34 AM 02-28-18
主角實力太強,同One Punch Man一樣,一出手就打完冇戲做。
lodoss 03:08 PM 02-28-18
動畫化真係可以睇多好多野,
睇小說時以為蒼薔薇的拉裘絲真係比魔劍控制,
原來係中二病
lodoss 03:20 PM 02-28-18
作者: 細路翔:
但依本野主角實際真係個堆雜魚
好似剛出小說12集,
用好多篇幅講聖王國二個九色,
結果一出場就死
supermanlady 11:22 PM 03-01-18
MYTH & ROID 『HYDRA』 Music Clip フル ver.

casio 09:53 AM 03-07-18
今集公主最後接ed好正
phil077 11:15 AM 03-07-18
作者: casio:
今集公主最後接ed好正
病嬌最高
第一 ... 4 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 24  ... 最後

返回主題版面