Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
1 2 
~清談館~>有咩方法可以趕或殺壁虎
DC 97 01:20 PM 11-14-17
放左臭丸好似效果麻麻
雖然系益虫不過真心驚同成日系牆屙尿OR屎
Rance 01:32 PM 11-14-17
殺哂你屋企D小強佢就會走去第二度搵野食
歌絲˙暮斯 01:38 PM 11-14-17
唔會殺,等佢地幫手殺害蟲
( ゚ω゚)? 01:42 PM 11-14-17
有壁虎,即是話你屋企有足夠蚊蟲比佢食,如果趕走或殺咗佢,就會令食物鏈失衡,蚊蟲會大量繁殖,失去互利共生,其實如果能令到你屋企無蚊蟲,佢會自然去第二度揾食,其實壁虎咪當蜥蜴咁養囉,
X&Y 01:51 PM 11-14-17
喵喵

我家以前有壁虎, 我地和平共處
間中深夜見到佢我會同佢say個hi

幾年前執左兩隻喵喵bb返黎後
已經完全無幾過佢地

上幾個月有兩隻小壁虎應該行錯路入左我家
我發現既時候已經係喵喵將d唔完整既肢體部件放係我房門口應該係「送」俾我
野良猫 02:12 PM 11-14-17
作者: X&Y:
喵喵

已經完全無幾過佢地

我發現既時候已經係喵喵將d唔完整既肢體部件放係我房門口應該係「送」俾我
你都係房門口啫
我試過响床度有條尾同屍

又試過隻鞋入面有小強腳
大破人間 02:31 PM 11-14-17
趕走通常要你屋企無哂小強或者"長期"令生活環境有刺激性氣味先會走(漂白水同蚊香等,不過咁搞都算自殘)

你試下搜尋捕捉壁虎, 我記得以前看過一些教學是拎個水桶或樽放野食引壁虎爬落去同令佢無辦法爬返出來
當然那些教學好多時都建議你係拎遠d放生
Tano 02:35 PM 11-14-17
作者: X&Y:
喵喵

已經完全無幾過佢地

家貓種的話
再大隻D

有原隻麻雀收都唔奇
尼路 06:25 PM 11-14-17
益蟲重乜要殺
KENSNAKE 06:44 PM 11-14-17
你要殺蟲害唔係殺壁虎,壁虎冇野食唔會留低。

唔好殺錯對象。
Rv250 09:55 PM 11-14-17
作者: Tano:
家貓種的話
再大隻D

有原隻麻雀收都唔奇
朋友試過收到細隻嘅米奇

舊時屋企有各種昆蟲探訪, 某啲位成日有好似半粒米咁大嘅黑色硬物, 都唔知係曱甴定壁虎嘅大便
IDGAF 09:22 AM 11-15-17
通常附近有人裝修、搬屋,
可能驚動到各種蛇蟲鼠蟻就會係屋企偶遇到壁虎⋯

如果佢係窗邊,
我就用涼衫用的伸縮丫叉推驅趕出返窗外,果晚關窗就算。

如果入咗屋係天花板果類位置,
我就用有塵袋果種吸塵機吸咗佢落去,
再等幾秒,然後盡快把塵袋掉到屋外的垃圾房。
(靈感來自電影異形續集結局名場面⋯)

另外,發現24小時長開住WiFi時好似係減少咗偶遇壁虎的機會率,
唔知同驅蟲器原理有無關?
Busconcamp 12:29 PM 11-15-17
趕殺壁虎
後患無窮

HON HON 01:45 PM 11-15-17
俾你見到佢真身嗰日可能只係响外面爬入黎, 過一陣可能又會自動走左, 所以唔駛趕佢自然會自出自入...
鈴蘭 02:15 PM 11-15-17
其實我重來都無見過壁虎先生會係牆度大小便
qwe 02:24 PM 11-15-17
作者: 野良猫:
你都係房門口啫
我試過响床度有條尾同屍

又試過隻鞋入面有小強腳
作者: LEGOCAPTOR:
通常附近有人裝修、搬屋,
可能驚動到各種蛇蟲鼠蟻就會係屋企偶遇到壁虎⋯

如果佢係窗邊,
我就用涼衫用的伸縮丫叉推驅趕出返窗外,果晚關窗就算。

如果入咗屋係天花板果類位置,
我就用有塵袋果種吸塵機吸咗佢落去,
再等幾秒,然後盡快把塵袋掉到屋外的垃圾房。
(靈感來自電影異形續集結局名場面⋯)

另外,發現24小時長開住WiFi時好似係減少咗偶遇壁虎的機會率,
唔知同驅蟲器原理有無關?
你個咩wifi黎太勁對人體都唔好
屋企都展開wifi, 但都係有, 近排仲大隻左
其實最大問題係夜晚叫⋯佢安份守己唔好出現係視線範圍is ok
Sar8 03:33 PM 11-15-17
佢屙左可能我都唔知果篤係尿....
fami~yan 04:35 PM 11-15-17
但我以前住公屋果陣,佢地真係會走入袋麵包度搵野食...
Eking 05:47 PM 11-15-17
好野點解要殺, 我屋企都有, 但係冇人理佢.....
十一月 06:27 PM 11-15-17
作者: qwe:
其實最大問題係夜晚叫⋯佢安份守己唔好出現係視線範圍is ok
睇完你的留言,去搜尋一下「壁虎叫聲」,先知道壁虎原來係咁樣叫的
我一直以為係甚麼雀鳥半夜三更叫得咁奇特。
不過有壁虎好事來,幫手消滅一D蚊蟲
HON HON 07:05 PM 11-15-17
作者: 十一月:
睇完你的留言,去搜尋一下「壁虎叫聲」,先知道壁虎原來係咁樣叫的
我一直以為係甚麼雀鳥半夜三更叫得咁奇特。
不過有壁虎好事來,幫手消滅一D蚊蟲
原來呢隻係佢叫聲, 唔怪得夜晚成日聽到...
s3b21 11:48 PM 11-15-17
作者: fami~yan:
但我以前住公屋果陣,佢地真係會走入袋麵包度搵野食...
所以我攞起袋麵包食嗰陣,佢企喺個麵包上面眼碌碌咁望住我,我掉都掉唔切
Chitose1987 12:03 AM 11-16-17
屋企長住一個壁虎家族十幾年 間唔中夜晚會叫 去廁所開燈又會見到佢地

有佢地係度看門口 已經好耐無見過小昆蟲出沒
STRIFE 12:56 AM 11-16-17
屋企都有,有時夜晚見到佢真係會同佢say hi
仲會叫佢快d返番去啦
IDGAF 11:34 AM 11-16-17
作者: qwe:
你個咩wifi黎太勁對人體都唔好
屋企都展開wifi, 但都係有, 近排仲大隻左
咪普通行到2.4GHz同5GHz的Router,
不過,最近換咗款穿牆能力更好的Router後,
暫時真係無再見過有壁虎出現,
唔知同WiFi有無關…可能純粹係巧合。

或者用吸塵機吸咗果隻係"異形母后"所以絕跡了…
1 2 

返回主題版面