Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 01-08-17, 03:31 PM   #126
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk
支聯唔玩,其他唔喜歡支聯既搞都可以的
真係剎停工程都似

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-09-17, 07:41 AM   #127
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
而家已經喺地鐵幅壁畫玩緊
支聯會都有份玩,我錯了
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-09-17, 04:56 PM   #128
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
史健仁 19 hrs ·

【自瀆之城】

港鐵香港站展出故官廣告後,隨即有香港人到場貼上坦克車圖示,又展示「平反六四」標語,仲有黃傘及真普選,估計借題發揮式嘅展示,將會陸逐有來。我笑點比較低,我見到咁嘅情況,忍唔住笑咗出嚟。

由故宮太和殿行去人民英雄紀念碑,坐底要十至十五分鐘,兩個地方根本就唔係同一個地點。事實上,天安屠城事件亦根本同故宮完全無任何關係。「咁兩個地點都係北京城裡面姐,咁可唔可以一樣平反六四先?」可以,你有你嘅自由,反正我有時係日本城打個白鴿轉,我都同自己講,自己係行緊東京商場嘅超市。

故宮係明清兩代皇帝嘅住所,係400-500年前嘅事,如果你著到成個韋小寶咁,係故宮廣告面前高呼「反清復明」,都尚算合理,但係故宮廣告前展示「平反六四」及「我要真普選」標語,仲舉住黃傘,究竟係乜嘢玩法?天安屠城事件係接近30年前係北京發生嘅事,佔領運動係2年前係香港發生嘅事,你向乾隆追究屠城責任,與及向康熙爭取真普選,佢哋識條鐵呀?梁振英貪咗UGL 5千萬,係咪要到英國向戴卓爾夫人嘅後人算帳先合理?

之但係咁,自瀆呢家嘢,如果進行咗廿幾年,早變成生活習慣嘅話,又真係幾難戒嘅。呢啲嘢男人都會明,所以我都係隨便吹兩句水,香港人,enjoy yourself。
起黃世澤 blog 建議同西九故宮玩膠之前, 我既印象同概念其實都已經覺得北京故宮同六四有若干關聯.

我起 fb 都有問係咪爭左幅毛澤東像

講真, 唔愛國既香港人, 根本都無興趣考究六四/天安門/北京城/明清兩代皇帝/紫禁城等等既關係.

唔理左膠右膠熱狗支聯會青關會, 拖得冧佢就係好膠.

引用:
膠觀點:如何令 故宮 project一夜收皮

故宮 project如何令其收皮,都唔容易,正所謂林鄭月娥肯賣港,北京肯受,咁可以點。只不過,康文署喺港鐵香港站嘅 故宮 廣告,竟然學每年維園六四燭光集會咁,將天安門重現眼前,就令 故宮 project收皮充滿希望。

喺呢件事度,我們需要本土派或獨派認為佢地無乜用嘅支聯會,支聯會可以借 故宮 廣告嘅東風,大搞六四紀念宣傳,咁點玩呢?

1. 搵班友學Watershed Hong Kong咁,一班友著解放軍裝扮戒嚴部隊行嚟行去,一班友扮北京學生,大叫我媽媽我餓了,請用華語。

2. 猛播血染的風采之類歌曲,不時有機關槍聲

3. 搵人揸住架紙製坦克,係咁走嚟走去,跟住有學生,瞓咗喺地下

4. 喺繁忙時間表演

最重要係一樣嘢:一旦 故宮 博物院建好,支聯會每年六四集會,將會移師 故宮 博物院門口舉行,令香港參與集會人士,能夠感受番1989年大屠殺嘅現場。

以契丹拒絕找1989年大屠殺條數嘅表現,我恐怕當北京知道支聯會會喺 故宮 博物院門口,年年舉行六四集會,相信立即走夾唔抖,宣布放棄計劃。

故宮 門口就係天安門廣場,所以呢次 林鄭月娥 擦鞋擦出火,如果支聯會敢玩,我可以講,佢地攞番過去幾年失去嘅分數有突。

此篇文章於 01-09-17 05:11 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-09-17, 05:57 PM   #129
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
唔理左膠右膠熱狗支聯會青關會, 拖得冧佢就係好膠+1
難得見解相同
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-09-17, 06:16 PM   #130
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
咁我請班愛港力阿伯阿嬸日日同你鬧交囉

舊 01-10-17, 11:39 PM   #131
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
Eric KS Li
4hrs

故官好熱鬧(註:頭先有位非華裔人士問我what happened,我指住故宮,答佢demonstration against the picture。佢然後話,the Tiananmen Square? 原來佢地都知幅畫係天安門廣場。正!)

(note: a passing by non Asian ask me what happened. I pointed to the palace and said there is demonstration against the picture. Then he said: "demonstrate against the Tiananmen Square?" Haha, It is so good that people now know that this palace had become Tiananmen Square )
將故宮同六四聯想埋一齊,即使係錯,其實都算係人之常情
由手機版發出
舊 01-11-17, 05:22 PM   #132
david
The One

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
將故宮同六四聯想埋一齊,即使係錯,其實都算係人之常情
由手機版發出
-----------
| 故宮 |
--- ---
天安門廣場

一脈相承,不能分裂。

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-12-17, 04:42 PM   #133
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
「故宮」前跳豔舞捱批 韓國女團MV大陸遭下架

韓國女團 EXID 身穿背心熱褲在橫店影城的紫禁城前拍攝MV,長腿熱舞被大陸網民批評不尊重故宮,「褻瀆中國文化」,甚至發起檢舉行動。涉事MV最終下架,刪剪後再重新上載。

EXID 所屬的公司 Banana Culture Music,日前透過 YouTube 官方頻道,發佈經典歌曲《Up & Down》的中文版MV。片段在橫店影城的紫禁城取景,五名成員身穿紅色緊身背心、超短熱褲,露出雪白長腿,勁歌熱舞期間又不時扭動臀部。其中一名成員 Hani 更穿著黑色吊帶背心,坐在龍椅上唱歌。

MV 發佈之後,引起大陸網民強烈不滿,批評做法是「紫禁城前跳豔舞」,效果「不倫不類」、「褻瀆中國文化」,甚至發起檢舉行動。《新浪娛樂》的官方微博亦強力砲轟,質疑「古風+性感=中國風?」,又問其經紀公司「是不是對中國風有所誤解?」網民回應,稱之為「強制中國元素」,亦有人形容是「青樓風」,甚至有留言反問:「韓國人也不會用景福宮拍這種類型的MV。」

涉事的《Up & Down》的中文版MV,最終在爭議聲中下架。Banana Culture Music 事後刪走橫店紫禁城一段,並將新版本重新上載至官方頻道。有網民在新MV留言,問道:「為何要刪除之前的版本」。
今天我 (豔舞版)

此篇文章於 01-12-17 04:45 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 01-12-17, 06:32 PM   #134
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
都真係越黎越期待故宮幾時起好

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-12-17, 07:30 PM   #135
T.K.
很黃很暴力

【特首選戰】林鄭午宴豪言:上帝叫我參選

讀下十誡第三條

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
舊 01-12-17, 08:48 PM   #136
freemanl
Senior Gamer

註冊日期: Oct 2004
林鄭辭左職, 如果覆核王勝689, 咁邊個暫代特首?
freemanl 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-12-17, 08:49 PM   #137
T.K.
很黃很暴力

日日新招式

行貨半訂,日本貨全訂
現貨
舊 01-12-17, 08:59 PM   #138
( ゚ω゚)?
God of Gamer
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
林鄭好有機心,做咗突手應該重差過689

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-12-17, 09:19 PM   #139
qwe
Game Master

註冊日期: Oct 2008
PSN  IDTCShing
引用:
作者: ( ゚ω゚)? 查看文章
林鄭好有機心,做咗突手應該重差過689
點解要討論2舊屎邊舊無咁臭
qwe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-12-17, 09:33 PM   #140
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
林鄭未上都已經咁大反彈
上左日日有戲睇

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-12-17, 10:30 PM   #141
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: qwe 查看文章
點解要討論2舊屎邊舊無咁臭
因為大家都食…

舊 01-13-17, 12:30 AM   #142
Rance
The One
ガハハ

引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
林鄭未上都已經咁大反彈
上左日日有戲睇
弊在台戲我地個個都o係個台上面呢陰功

舊 01-13-17, 12:44 AM   #143
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
作者: Rance 查看文章
弊在台戲我地個個都o係個台上面呢陰功
仲要無拒絕上台既權利果下慘

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-13-17, 07:58 AM   #144
日向小RAYRAY
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2011
我阿媽話比林鄭做特手,一定亂過689
日向小RAYRAY 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-13-17, 09:58 AM   #145
martinnitram
Ultimate Gamer
地獄黑仔王

註冊日期: May 2002
而家邊個做都有人唔總滿意, 不如比胡官/長毛做算啦...

此篇文章於 01-13-17 10:00 AM 被 martinnitram 編輯。
martinnitram 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-13-17, 09:58 AM   #146
martinnitram
Ultimate Gamer
地獄黑仔王

註冊日期: May 2002
香港站個到o的人都係影下相, 叫下 平板 64 咁姐?
呢幾日見好多港鐵職員企哂係到, 星期二晚仲見到有警察叔叔, 仲以為咩事....

舊 01-13-17, 10:05 AM   #147
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: martinnitram 查看文章
而家邊個做都有人唔總滿意, 不如比胡官/長毛做算啦...
萬一胡官真係做得好好,你叫足足玩咗香港成廿年都仲係搞到一鑊泡既土共顏面何存…

此篇文章於 01-13-17 10:07 AM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-13-17, 11:48 AM   #148
Rance
The One
ガハハ

邊個做O既咪又係做共產黨隻狗
劉德華做就最好啦

舊 01-13-17, 01:11 PM   #149
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

【「上帝叫我參選」 美劇《Newsroom》4年前狂轟總統候選人侮辱教徒 將上帝貶為支持候選人的政黨】【災難系列】

美劇《新聞編輯室》第一季第八集其中一段講到記者們模擬向眾議員Bachmann發問,因為Bachmann謊稱她受到上帝指引而參選總統,結果被質疑:「究竟上帝聲線如何?用什麼語言?是否幻聽?」

她侮辱了所有教徒,認為教徒都是愚昧無知,將上帝貶為支持政治候選人的政黨。無論是基督教或天主教教徒,都厭倦被代表。

男公關特別搵返原汁原味嘅劇本俾大家參考,假如將Bachmann換成林鄭月娥,上帝係咪講普通話?教徒們未必想干涉政治,但唔好當教徒係傻,騎劫上帝。假如葉劉淑儀的公關團隊是災難,林鄭月娥本身就是公關災難。

星期日返教會問吓神父上帝係咪講普通話先。

舊 01-13-17, 02:12 PM   #150
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
又有咩所謂,煩帝肛都就同無神論國天朝做襟兄弟
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章

標籤
特首選舉

主題工具