Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 
~清談館~>AI 人工智能 (AlphaZero制霸圍棋、西洋棋、日本將棋)
sugihara 10:27 AM 03-14-16
AI思考都係計數,同人類好唔同下...?
除非最後發覺原來人腦都係1010,唔係應該點都整唔出慾望感情呢啲抽象嘢架喎
HM 10:32 AM 03-14-16
作者: sugihara:
AI思考都係計數,同人類好唔同下...?
除非最後發覺原來人腦都係1010,唔係應該點都整唔出慾望感情呢啲抽象嘢架喎
誰可以保證AI將來唔可以發展出類似人格/感情既野?
Eclair 10:36 AM 03-14-16
作者: Tano:
有冇人計2人圍棋變數大定4人麻雀變數大?

3人對AI應該會幾好睇……
同感
因為人多左要運算既野多左好多
要計自己摸到既牌外仲要計埋其他3個人可能摸到既牌
再加上人同人打可能有鬆章既野
故意令其中一家食唔到等等既可能性

P.S.:我都唔識打麻雀

作者: HM:
係就順手麻煩出埋Maid Robot (To Heart 2既イルファ係理想)
小嘉 10:39 AM 03-14-16
打牌係7分運氣,3分技術
運氣比重好大
GUSTAV 10:55 AM 03-14-16
麻雀有運但棋堅係冇點同
D.K. 11:11 AM 03-14-16
作者: Eclair:
打機都有Easy/Normal/Hard/Expert
可能頭幾日打緊Expert
第4日打緊Hard
李生話alphago 執黑較弱, 因為黑棋先行, 一般黎講係對棋手佈局有利.
不過alphago係睇人棋路對弈, 所以反而不利咁樣樣喎
qhxu 11:15 AM 03-14-16
泡菜都好似比人話係佈局唔得
咁即係邊個行先邊個不利
sugihara 11:16 AM 03-14-16
就係話除非破解到大腦構造,發現感情思考都只係1010,咁電腦先有可能發展到真正人格
唔係的話模擬人格都只會係計數問答程式 就算變災難片都只會係因為人類自己輸入「消滅人類」程式之類
newb 11:19 AM 03-14-16
作者: Freddy:
其實李世石果步都諗左好耐
重溫一下第78手
https://youtu.be/yCALyQRN3hw?t=3h10m
黑子中路圍住有優勢
如果白子中路突圍唔到就bye bye
果步可以話令白子係中路突圍存活既關鍵

不過其實到後段雙方都係50 50
Alpha Go明顯想張個差距拉開
搞到行埋D蠢棋, 令到收官收得唔好
最後輸埋
根據Deepmind CEO個講法
睇AlphaGo d Output訊息顯示AlphaGo落79時仲覺得自己有70%勝算,去到86時個預計勝算突然插水下跌
即係佢錯判左幾步先發現自己錯左
Fean 01:28 PM 03-14-16
我睇啲人話Lee Sedol之前幾局一開始都係有優勢,但去到中盤之後就俾AlphaGo後來居上。去到第四盤有啲唔同,Lee Sedol一開始係輸,後來去到第78手先逆轉。

唔知係Lee Sedol個策略唔同左定點,但據估計AlphaGo個neural network嘅弱點係佢根據勝率去判斷如何落棋,所以相對保守。如果一開始就佈局俾佢當自己係贏緊,咁佢出重要錯誤嘅機會就大啲,佈局得宜就嚟一下大逆轉。
Tano 01:39 PM 03-14-16
作者: Eclair:
同感
因為人多左要運算既野多左好多
要計自己摸到既牌外仲要計埋其他3個人可能摸到既牌
再加上人同人打可能有鬆章既野
故意令其中一家食唔到等等既可能性

P.S.:我都唔識打麻雀
麻雀絕對能反映人格先,其他唔好講住

只是幻想吓有生之年有冇得睇吓
人性牌品有冇得"計算"

入過一次麻雀後立志只想同馬會收錢(四方城內別次元生物無法直視同理解)
大覺屋師真 01:48 PM 03-14-16
淺說 AlphaGo
https://www.thestandnews.com/technol...AA%AA-alphago/

另外睇其他網頁嘅評論,話AlphaGo 有d步法始終係好機器流(雖然唔知係咪想幫人類嗱番咋沙),或者咁先係贏嘅要素, 如果AI不斷進步,可能會創D新步法都唔定
不過暫時D新步法就係bug
Eking 02:09 PM 03-14-16
電腦只可以靠機率同條件去決定事情, 但係人靠感情決定事情, 如果電腦可以仿人腦的話, 某程度係退化吧.....
JMi 02:11 PM 03-14-16
作者: Tano:
麻雀絕對能反映人格先,其他唔好講住

只是幻想吓有生之年有冇得睇吓
人性牌品有冇得"計算"
其實人品之前 要睇打咩牌先
打廣東牌焗做牌的話 起手同一副牌個牌路其實好局限
打台灣牌日本牌 個可能性大好多 要計算的牌種都天文級地多左
再要根據埋對手個實力去從河牌預測佢手牌 再計埋山牌
背後個ALGORITHM隨時難起過圍棋

但麻雀個COMBINATION其實係少 144牌(仲可以走花) 自己拎住13隻
剩低131牌的分佈 咁樣諗個變化運算次數應該又少過圍棋要預計100手的變化好多
yeah yeah 02:30 PM 03-14-16
比返棋魂我呀...
sai...你返黎啦...
風音 02:40 PM 03-14-16
ai只會做[正確]既事
件事正唔正確係睇指令
sugihara 02:53 PM 03-14-16
btw仲進藤光同佐為?而家潮流係東堂詩音
真!DC 02:57 PM 03-14-16
唔同喇
佐為有化名網上捉棋掂切d
由手機版發出
廢人 03:04 PM 03-14-16
我都未見過さきさま捉圍棋
由手機版發出
書仔 03:05 PM 03-14-16
認真,看到今天報紙寫神之一手,我也只想到佐為
newb 03:10 PM 03-14-16
http://www.goratings.org/

個AI依加排職業棋手第4
sugihara 03:18 PM 03-14-16
>>Chinese Name 阿尔法狗
what?
大覺屋師真 04:14 PM 03-14-16
作者: newb:
http://www.goratings.org/

個AI依加排職業棋手第4
排名係直線上升
李世石低潮期
T.K. 04:18 PM 03-14-16
因為李世石=高永夏
棋魂近乎爛尾結局都係韓國讀者不滿影射:0)
【子夜】 05:42 PM 03-14-16

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 

返回主題版面