Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 11-22-08, 03:28 PM   #1
RS 200
God of Gamer

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDRS200Terry
XBox Live GamertagRS200Terry
A16代替品.....

話說南生圍一役後....對17-55mm一直念念不忘....o係網上幾經搜尋下.....以為搵到支A16可以代替一下.....點知......

我:醫生....有A16呢隻藥嗎??
醫生:....A16?!有....不過見你成面紫晒.....呢隻藥可能唔夠力喎..... ....比支你試下夠唔夠先啦.....
我:.....好似差咁D野咁......唔通成份少左5mm...藥力就真係差咁遠.....
醫生:算吧啦.....你都係搵返支代替品啦.....只要你唔係絕症....呢隻藥夠你頂一排架喇....
我:.....唔該晒醫生
代替品

代替品全貌

試藥

冇p.s. , 用NX2 raw轉jpeg直出~~d顏色真係
RS 200 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-22-08, 11:02 PM   #2
凍冰冰綠茶
Game Master
風味絕佳

註冊日期: Sep 2002
呢個係取代品
有佢仲使乜A16呀
凍冰冰綠茶 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-23-08, 01:07 AM   #3
萬能俠
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2002
我用camera raw RAW 轉jpg d 色冇NX2 咁好~

支代替品有樣野唔好gar~
都冇marco gei~

AF-S 70-300VR 4.5/5.6 + Ais 35mm 2.8
萬能俠 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-23-08, 02:47 AM   #4
加賀KAGA
Ultimate Gamer
有冇人可以教我影相?

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDkaga0401
我之前都有過呢支鏡, 大光圈全開都好sharp,
唯四角變型控制麻麻(試下影團體大合照就知)
最後換左17-35

舊 11-23-08, 03:34 AM   #5
M-eye
Black Hearted Moderator
菜鳥蛋

註冊日期: Apr 2004
佢好過A16...不過價錢...

舊 11-23-08, 06:15 AM   #6
ZERO NEKO

註冊日期: Dec 2001
Nintendo Switch ID3666-9476-8489
PSN  IDzeroneko
XBox Live GamertagZero Neko

dd 未叫出事
想唔想試埋70-200 2.8

敗家尚未成功,開箱仍需努力
ZERO NEKO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-23-08, 03:07 PM   #7
RS 200

引用:
作者: ZERO NEKO 查看文章

dd 未叫出事
想唔想試埋70-200 2.8
唔好喇....
呢d野....我係唔會試
舊 11-24-08, 01:07 AM   #8
ZERO NEKO

註冊日期: Dec 2001
Nintendo Switch ID3666-9476-8489
PSN  IDzeroneko
XBox Live GamertagZero Neko
引用:
作者: RS 200 查看文章
唔好喇....
呢d野....我係唔會試
小弟又唔係叫你試定焦

再唔係好下貧僧用70-300 VR

敗家尚未成功,開箱仍需努力
ZERO NEKO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-24-08, 11:45 PM   #9
RS 200

引用:
作者: ZERO NEKO 查看文章
小弟又唔係叫你試定焦

再唔係好下貧僧用70-300 VR
70-300 VR我都想試下 ,想用佢黎打月亮
舊 11-24-08, 01:16 AM   #10
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
A09 好 D..... 我信....
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-25-08, 12:08 AM   #11
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
A09 好 D..... 我信....
論性價比....的確係

舊 11-25-08, 12:12 AM   #12
Paptimus

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDpaptimuslun
下? 取代品??
價錢上取代左4枝A16都黎梗
butD色真係好正, 諗係我支18-105 DX
D色覺得灰底

舊 11-25-08, 12:16 AM   #13
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
作者: Paptimus 查看文章
下? 取代品??
價錢上取代左4枝A16都黎梗
butD色真係好正, 諗係我支18-105 DX
D色覺得灰底
D色正?正在邊度?
請指教?
你講最後果張相的話....論試鏡
佢錯左W/B喎XD

舊 11-25-08, 12:19 AM   #14
Paptimus

引用:
作者: 加賀KAGA 查看文章
D色正?正在邊度?
請指教?
佢錯左W/B喎XD
可能我用緊枝KIT鏡, 慼覺上枝鏡出紅色比我果枝鏡sharp好多
我枝鏡出紫色同紅色唔夠sharp, 影出黎既色淡過實物好多

舊 11-25-08, 12:24 AM   #15
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
作者: Paptimus 查看文章
可能我用緊枝KIT鏡, 慼覺上枝鏡出紅色比我果枝鏡sharp好多
我枝鏡出紫色同紅色唔夠sharp, 影出黎既色淡過實物好多
坦白講, 沒有你講得咁大分別(經驗之談)

舊 11-25-08, 12:27 AM   #16
Paptimus

引用:
坦白講, 沒有你講得咁大分別(經驗之談)
原來係咁
睇黎要學下點試鏡

舊 11-25-08, 12:54 AM   #17
RS 200

引用:
D色正?正在邊度?
請指教?
佢錯左W/B喎XD
虛心地請師兄指導,以我新手而言,o係室內開左燈(普通燈膽)...我以為w/b真係應該用返咩咩白熾燈mode...
咁應該用咩w/b level??

同埋試鏡又應該點先為止好??

以上相片我都真係膽粗粗咁以為係咁影就o岩.....有咩意見請咁多位前輩指教下~
舊 11-25-08, 08:15 AM   #18
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
我說啊, 好多時顏色表現沒有所謂準與不準的....

只有喜歡與否~

Rice

論壇跳轉

現在的時間是 02:54 AM

手機版 | APP版