Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 08-04-08, 11:19 AM   #1
綾小路雷太
God of Gamer

註冊日期: Aug 2005
大家有冇試過連自己既喜好愛惡都分不清?〔非愛情注意〕

這一刻我的心情好難受

由細到大都係俾人杯葛既常客
我唔否認自己都有責任,自己係么子,由細到大俾屋企縱慣

人愈大,同不同的群體相處多左
再加上一兩件算幾獨特既經歷(但可能講出黎大家覺得唔獨特...掛?)
令我有段時間好討厭同人相處
係最近幾年出黎做野,人見識多左,個種感覺先冇咁犀利

自己係有宗教信仰(基督教,雖然自問唔虔誠,冇靈修讀經少祈禱個種)
但而家有個好可悲既野係
我覺得同佢地既相處好有問題,
我唔識點同佢地相處

以前我會覺得,返教會係好舒服
而家我覺得,我返公司仲舒服過返教會

總之點都好,我寧願對住部遊戲機同上網
都唔想再增加任何於群體相處既時間

個種感覺好難以言喻
但我真係好想攪清楚自己發生乜事
所以打呢個POST出黎,希望可以集思廣益一下。
到底我而家係迷茫,抑或自己其實暗自有個答案,而自己仲未發現?
綾小路雷太 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-04-08, 11:28 AM   #2
>>>>>劉伯<<<<<
The One
業餘歌手

註冊日期: Apr 2004
PSN  IDlauhenry
XBox Live Gamertaglauchai
你開始睇到"真相"了

舊 08-04-08, 11:37 AM   #3
綾小路雷太

引用:
作者: lauchai 查看文章
你開始睇到"真相"了
咪攪爛Gag啦 我認真想化左啖污氣走架

真相係乜?

引用:
作者: NDS 查看文章
總係覺得你向住隱青(?)O既方向前進中咁~= ="
其實自己唔排除事情正在演變至呢個地步
但我唔想咁囉
舊 08-04-08, 11:37 AM   #4
-N3DS-
索柏最高~XD

註冊日期: Aug 2003
總係覺得你向住隱青(?)O既方向前進中咁~= ="

舊 08-04-08, 11:40 AM   #5
DXG
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2007
我以前都係俾人杯葛的常客
我亦都經歷過害怕接觸別人的階段
一些表面上對你和顏悅色的人背後卻不停放暗箭
面對這些複雜的人際關係實在無法適應
但係呢段時間我漸漸習慣享受自己一個人獨處的時間,開始不理會別人對自己的看法
當你習慣了之後就應該會好少少
人面對煩惱的時候就會如此
你而家需要的是冷靜,過一排就會正常
DXG 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-04-08, 12:03 PM   #6
綾小路雷太

引用:
作者: DXG 查看文章
我以前都係俾人杯葛的常客
我亦都經歷過害怕接觸別人的階段
一些表面上對你和顏悅色的人背後卻不停放暗箭
面對這些複雜的人際關係實在無法適應
但係呢段時間我漸漸習慣享受自己一個人獨處的時間,開始不理會別人對自己的看法
當你習慣了之後就應該會好少少
人面對煩惱的時候就會如此
你而家需要的是冷靜,過一排就會正常
同意冷靜左個感覺會過去
但係一日啖污氣係度化唔到
其實只會係將亂>靜>正常既程序無限LOOP而已

我其實真係好想知自己啖污氣係邊同
同埋有乜方法化左佢
舊 08-04-08, 12:09 PM   #7
牛仔‧骨
Game Master

註冊日期: Jul 2007
有時d野太認真或在意去對待別人既閒言,只會得不常失
把口係人地度,阻止唔到
有時朋友不多,唔一定係壞事
因為可以傾到偈既人越黎越少
引用:
你開始睇到"真相"了
講就講喇,咪買關子
難為食緊花生既我,無野睇

舊 08-04-08, 12:13 PM   #8
綾小路雷太

引用:
作者: 牛仔‧骨 查看文章
有時d野太認真或在意去對待別人既閒言,只會得不常失
把口係人地度,阻止唔到
有時朋友不多,唔一定係壞事
因為可以傾到偈既人越黎越少
講就講喇,咪買關子
難為食緊花生既我,無野睇
朋友...以前好天真咁覺得
四海之內皆兄弟(細細個可以同放學一齊搭同一班巴士既同年紀朋友仔熟,然後一齊係架車度玩)
但呢幾年同好多自問係可以交心既人無朋友做,或者君子之交淡如水
就開始問自己既交友機制其實係咪有問題

而家,講真,我肯願意主動交心,可以放開我一切憂慮毫無保留既兄弟,暫時只有一個
當然,我都想可以多D
舊 08-04-08, 12:23 PM   #9
牛仔‧骨
Game Master

引用:
作者: 綾小路雷太 查看文章
朋友...以前好天真咁覺得
四海之內皆兄弟(細細個可以同放學一齊搭同一班巴士既同年紀朋友仔熟,然後一齊係架車度玩)
但呢幾年同好多自問係可以交心既人無朋友做,或者君子之交淡如水
就開始問自己既交友機制其實係咪有問題

而家,講真,我肯願意主動交心,可以放開我一切憂慮毫無保留既兄弟,暫時只有一個
當然,我都想可以多D
如果真係有一個放開一切憂慮毫無保留傾野既兄弟,其實已經好好
有時d野人心隔肚皮,而且可以交心既人無樣睇
果d人見到咪say個hi&bye羅,有時唔使太在意

舊 08-04-08, 12:10 PM   #10
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
引用:
以前我會覺得,返教會係好舒服
而家我覺得,我返公司仲舒服過返教會
有冇多d資料點解自己會咁覺得

同屋企人相處有冇問題先

仲有而家有冇fd 定仲係自己一個

舊 08-04-08, 12:41 PM   #11
綾小路雷太

引用:
作者: 小草 查看文章
有冇多d資料點解自己會咁覺得

同屋企人相處有冇問題先

仲有而家有冇fd 定仲係自己一個
返公司舒服過返教會,可以講多一D

公司,係度做左一年幾,香港三十幾人
年齡大多都係大多一截
不過都有差不多既同事
家族生意,家庭味濃且有包容力
能容得下各類怪人
就算而家因為誤惹官非而留左案底
佢地都冇因為咁而炒左我,仲當我係細路咁提點「大個仔,希望你今次學到野啦」

而且都有幾個飯腳,就算性格各有不同都傾得埋

最離奇既係,一向睇大家唔順眼既部門主管,我居然同到佢有兩咀

反而教會個邊返左十幾年
頭幾年因為一次高調追女而嚇走一個姊妹
從此以後個堆人都記得呢件事
就算我幾努力都好,都係徒然

上文提過自問自己不算虔誠
聞說外間覺得我徒有其表扮虔誠

而自己就覺得呢班人只係一班「屬靈陀地」而已
佢地靈性好好,但好多時做正經野冇計劃,冇方法,甚至有人做野大細超

雖然係惹官非既事上面佢地都肯幫我,幫我打官司既律師仲係我教會相熟既弟兄幫我搵
我係好感激佢地,仲好聽佢地叮囑有問題會搵佢地(團契導師)
但係就係去夏令會請唔到假咁既事,我諗唔通所以請教佢意見
結果三句唔埋就同我講「你自己諗掂佢」
我就係諗唔掂先搵妳商量,如果話「為你祈禱」我個心都會好過D
但係佢個句野完全令我明白咩叫大難臨頭各自飛,令我對佢既信任一下子跌到最低點

團契班人只係一班細路,除左小圈子別無他想

但重申,教會既問題,係人既問題,我對教會甚至基督既歸屬感仍然係度
所以請唔好有人騎勢我個POST對基督教或教會抽水,唔該哂
舊 08-04-08, 01:07 PM   #12
The One
業餘歌手

咁我唔講好過了

舊 08-04-08, 01:27 PM   #13
クラウド
死相が見えるぞ

註冊日期: Mar 2002

教會呢d咪米鬼返囉
返到咁......

不過小心呀...
同意冷靜左個感覺會過去<====n年前自己又係咁,最後加入左佐籐o既 NHK....為期一年

舊 08-04-08, 02:12 PM   #14
綾小路雷太

引用:
咁我唔講好過了
咪咁啦,一開頭就認定自己係劫帖者,有乜好玩
你唔講個真相出黎我又點知你係咪想騎劫我個POST

引用:
作者: K死狗(K9999)京 查看文章

教會呢d咪米鬼返囉
返到咁......

不過小心呀...
同意冷靜左個感覺會過去<====n年前自己又係咁,最後加入左佐籐o既 NHK....為期一年
返到點先,唔明...-_-
又,NHK即係點?

以上兩點詳情希望。
舊 08-04-08, 02:13 PM   #15
牛仔‧骨
Game Master

引用:
咁我唔講好過了
我袋花生等緊你

舊 08-04-08, 02:40 PM   #16
綾小路雷太

引用:
我袋花生等緊你
me 2
舊 08-04-08, 03:08 PM   #17
Diana

註冊日期: Aug 2002
TOPIC〔非愛情注意〕 ????
我愛錢,同時我討厭錢
我希望愛情附加金錢
但我絶對鄙視因為金錢而勉強愛情。
Diana 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-04-08, 03:14 PM   #18
The One
業餘歌手

引用:
我袋花生等緊你
引用:
me 2
我d說話value太低
冇參考價值

舊 08-04-08, 03:15 PM   #19
The One
業餘歌手

引用:
作者: 戀戀芭比 查看文章
TOPIC〔非愛情注意〕 ????
我愛錢,同時我討厭錢
我希望愛情附加金錢
但我絶對鄙視因為金錢而勉強愛情
殊途同歸

舊 08-04-08, 03:28 PM   #20
Diana

註冊日期: Aug 2002
引用:
殊途同歸
好唔同,
我希望愛情附加金錢<----
可以是對方獻出、自己獻出、一同獻出,過更開心更高質的感情生活。
但我絶對鄙視因為金錢而勉強愛情。<---
往往都是單向,出錢一方對受錢一方要求多多,那不是愛情。
Diana 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-04-08, 03:32 PM   #21
牛仔‧骨
Game Master

引用:
好唔同,
可以是對方獻出、自己獻出、一同獻出,過更開心更高質的感情生活。
果d正確黎講係買賣
不過,騎劫緊原本主題…

舊 08-04-08, 04:11 PM   #22
The One
業餘歌手

引用:
果d正確黎講係買賣
不過,騎劫緊原本主題…
我無言了

*雷太
你都係去我度開個acc把啦
搵日我開台慢慢講

此篇文章於 08-04-08 04:14 PM 被 >>>>>劉伯<<<<< 編輯。
>>>>>劉伯<<<<< 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-04-08, 03:42 PM   #23
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
引用:
好唔同,
魚與熊掌兼得
講來講去其實都幾重錢呢樣野

舊 08-04-08, 03:09 PM   #24
CGKnight
Junior Member
獻出無償的愛

註冊日期: Jul 2005
同人相處係一種藝術...
唔係個個人玩得好
玩得好亦唔一定鍾意玩...
但係對一個群體既喜惡...唔應該左右到你對所有群體存在的意義本身
舉個例就是說:
你唔喜歡群體a 只同你講公事..咁你咪可以找群體b同你講信仰啦~
如果群體b都唔滿足到你...咪上來forum同我們群體c講你的苦惱~
..世界咁大總有一樣合你的...先不用否定所有
(如果世界上每1億人就有1個楊過...呢個世界都有六十幾個啦.... )

---------------------------------------------
(重建中簡陋了點 , 抱歉 :P)
~[ 愈來愈Programmer 的 Designer ]~
\(>< \ )最近都是在網頁網頁的,我想回去寫Android啦( / ><)/
CGKnight 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-04-08, 03:40 PM   #25
Middle
Moderator
K歌之王

註冊日期: Oct 2003
引用:
作者: CGKnight 查看文章
但係對一個群體既喜惡...唔應該左右到你對所有群體存在的意義本身
舉個例就是說:
你唔喜歡群體a 只同你講公事..咁你咪可以找群體b同你講信仰啦~
如果群體b都唔滿足到你...咪上來forum同我們群體c講你的苦惱~
..世界咁大總有一樣合你的...先不用否定所有
認同,
總相信咩都有可能發生,
可能其他地方會有更好/更差o既一班人,只係自己未遇到,
唔應該只為自己眼前果個人差、而太激心;
有時一d 討厭o既感覺係好難化得甩,但與其要抹左去,
不如放低去、去感受其他更好o既野

My BlogFacebook微博
Middle 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 04:25 AM

手機版 | APP版