Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 03-12-09, 11:46 AM   #1
yeah yeah
God of Gamer

註冊日期: Dec 2002
消防員的故事

最近睇返一次,
又一次比震撼感我...
大家覺得係唔係..

神魔:12476797

NTR.......
yeah yeah 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-12-09, 11:49 AM   #2
Kojiro Fuuma
Advance Moderator
15202ST

註冊日期: Dec 2001
XBox Live GamertagKojiro Fuuma
佢個本CAPATAR(係咪咁串..?)我都好鐘意~

01。03。11
Kojiro Fuuma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-12-09, 11:49 AM   #3
煲機小王子
Game Master

註冊日期: Jun 2005
未睇過tim... 都幾想睇
見好多人都話好睇wor 如果呢套同 海猿 邊套正d呀?
我見好似有出過動畫架 係咪呀?
煲機小王子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-12-09, 11:52 AM   #4
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: 煲機小王子 查看文章
我記得有出過1集類似OVA咁既物體.
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-12-09, 11:55 AM   #5
魚伕
Moderator

註冊日期: Jan 2002
引用:
消防同海猿我都有儲...覺得兩套都好睇...
消防就誇張一d.....海猿就真實多一d....
邊套正d就真係因人而異...

消防係出過動畫...不過係一集過的....

引用:
作者: Kojiro Fuuma 查看文章
佢個本CAPATAR(係咪咁串..?)我都好鐘意~
單車小霸王都好好睇的~
魚伕 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-12-09, 12:03 PM   #6
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
<<消防>>多左D少年熱血漫畫既元素. 因為佢話主角係天才, 次次都係俾人睇小既情況下大展身手, 好似頭D, Eyeshield咁. 其實係有少少誇張, 睇你鐘唔鐘意呢種設定.
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-12-09, 12:19 PM   #7
yeah yeah

但佢既誇張又唔係太過火,我都接受到
我都想知仲有無差唔多漫畫係好睇?

NTR.......
舊 03-12-09, 12:20 PM   #8
yeah yeah

引用:
我無睇海猿..haha
但消防員真係要睇一次...

NTR.......
舊 03-12-09, 12:22 PM   #9
圖騰製作中

註冊日期: Dec 2005
主角開金手指都小事...最後結尾係敗筆, 日本人揚威國際這種大日本意識....

狼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-12-09, 12:23 PM   #10
15202ST

XBox Live GamertagKojiro Fuuma
引用:
作者: ahleung 查看文章
<<消防>>多左D少年熱血漫畫既元素. 因為佢話主角係天才, 次次都係俾人睇小既情況下大展身手, 好似頭D, Eyeshield咁. 其實係有少少誇張, 睇你鐘唔鐘意呢種設定.
有邊本唔係天才..

引用:
作者: 魚伕 查看文章
單車小霸王都好好睇的~
睇左一半無睇..

01。03。11
舊 03-12-09, 12:24 PM   #11
煲機小王子
Game Master

咁睇黎都係必睇wor~
舊 03-12-09, 12:29 PM   #12
Eking

註冊日期: Feb 2006
佢幾套野都係講主角無啦啦開左光....不過係真係正野黎

舊 03-12-09, 12:35 PM   #13
魚伕
Moderator

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: Kojiro Fuuma 查看文章
有邊本唔係天才..

睇左一半無睇..
睇埋落去啦~
好睇~

引用:
作者: 古惑的狼 查看文章
主角開金手指都小事...最後結尾係敗筆, 日本人揚威國際這種大日本意識....
不過係直升機上...甘粕所說的話....真的很有道理....

引用:
作者: yeah yeah 查看文章
我無睇海猿..haha
但消防員真係要睇一次...
其實以書論書...海猿係好睇過消防少少...因為真實少少...
魚伕 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-12-09, 12:41 PM   #14
nohopeleo
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2002
睇得最興奮就係通宵救完火去考試果段~~~

舊 03-12-09, 12:46 PM   #15
煲機小王子
Game Master

total有幾多期架?
舊 03-12-09, 01:15 PM   #16
yeah yeah

引用:
total有幾多期架?
20期....

NTR.......
舊 03-12-09, 01:34 PM   #17
yefai
Insane Gamer

註冊日期: Sep 2002
PSN  IDyefai
依套好睇我都會日久唔久拎出黎翻睇
會睇到好熱血

動畫係一集過, 故事係漫畫入面其中一場火

yefai 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-12-09, 01:39 PM   #18
Eking

註冊日期: Feb 2006
新講賽車係真實少少, 最少主角係不斷自學 + 有朋友 SUPPORT, 雖然都係講佢有天份

舊 03-12-09, 03:00 PM   #19
15202ST

引用:
作者: Eking 查看文章
新講賽車係真實少少, 最少主角係不斷自學 + 有朋友 SUPPORT, 雖然都係講佢有天份
我最感動係佢細個時唔想用新車死都要用個部老爺車個PART..

某程度上似我..或者我似佢是但啦~
有D物件背後係集合左好多人嘅心血同經歷係上面..唔似現代好多野都係即食即棄咁..冷冷的..

01。03。11
舊 03-12-09, 06:06 PM   #20
Commander
Senior Gamer

註冊日期: Feb 2008
要比較的話,和 特殊救難隊 來比較適合
因為海猿中的事件是有海上執法的情節,而特殊救難隊的事件除訓練外,就是救援

據有位消防員講,第一次當一般漫畫睇
入左消防學校後睇,投入左好多,仲留意D細節
訓練完成為消防員後睇.......咁做都得?找死嗎?
Commander 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-12-09, 08:43 PM   #21
fatraymond
期待~~

註冊日期: Sep 2002
消防員係正野0黎
夠熱血,我都係會耐唔耐就翻睇一次
仲要係睇到停唔到個隻
最鍾意係救五味先生個段,我覺得係咁多場救難最好睇的~~~~
講番五味先生的豐功偉跡顯得佢愈0黎愈有型

最後救山火個段我覺得玩得太大,
兩個人搞掂半個山頭.......自己唔係咁鍾意
但總括0黎講呢套書係一定要睇的

其實曾田正人d書都好正,咩類型都有
書中主角都係天才,可能有d人唔係咁鍾意
但另一個角度睇,曾田正人寫呢類題材真係好得

引用:
作者: Commander 查看文章
要比較的話,和 特殊救難隊 來比較適合
因為海猿中的事件是有海上執法的情節,而特殊救難隊的事件除訓練外,就是救援

據有位消防員講,第一次當一般漫畫睇
入左消防學校後睇,投入左好多,仲留意D細節
訓練完成為消防員後睇.......咁做都得?找死嗎?
呢句認同
但要比較,都係消防員正d
可能自己鍾意睇火災多過海難

此篇文章於 03-12-09 08:47 PM 被 fatraymond 編輯。
fatraymond 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-12-09, 10:35 PM   #22
Commander
Senior Gamer

註冊日期: Feb 2008
剛才查返有一本是可以直接比較
書名「東京レスキユ|」(原作:牛 次郎 ,繪:筒井昌章 秋田書店)
也是消防漫畫
只是......昭和54年發行全4卷,已絕版
這本我自己就無法找回來比較
不過有日本消防書稱東京レスキユ|是傳說之名作

消防員的故事 要比較我會拿 特殊救難隊 和 航空救難隊Rescue Wing 來比較

此篇文章於 03-12-09 10:40 PM 被 Commander 編輯。
Commander 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-13-09, 12:27 AM   #23
阿樹666
Junior Member

註冊日期: Feb 2009
引用:
作者: nohopeleo 查看文章
睇得最興奮就係通宵救完火去考試果段~~~
沒錯沒錯,「最快完成便可以回去睡覺了。」大吾這句說話印象超深
阿樹666 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-13-09, 12:34 AM   #24
阿樹666
Junior Member

註冊日期: Feb 2009
引用:
作者: fatraymond 查看文章
消防員係正野0黎
夠熱血,我都係會耐唔耐就翻睇一次
仲要係睇到停唔到個隻
最鍾意係救五味先生個段,我覺得係咁多場救難最好睇的~~~~
講番五味先生的豐功偉跡顯得佢愈0黎愈有型

最後救山火個段我覺得玩得太大,
兩個人搞掂半個山頭.......自己唔係咁鍾意
但總括0黎講呢套書係一定要睇的

其實曾田正人d書都好正,咩類型都有
書中主角都係天才,可能有d人唔係咁鍾意
但另一個角度睇,曾田正人寫呢類題材真係好得

呢句認同
但要比較,都係消防員正d
可能自己鍾意睇火災多過海難

消防員真係好好睇,雖然結局太誇張而女主角不太討好(私心喜歡學妹)
五味先生和成班少組的人員設定都好有特色
可惜動畫做得太差..............
套真人版我直頭睇到o晒嘴..............完全冇熱血感.....加埋一d都唔好聽的平淡bg music

曾田正人老師寫的故事都不會太差,賽車那個我睇左一期已經ok喜歡
聽說"舞吧!昴"都好睇!
阿樹666 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-13-09, 07:22 AM   #25
Oruma
Ultimate Gamer
Beware...

註冊日期: Aug 2004
消防員係好熱血既超級系漫畫
當然﹐如果有救唔到人->頹廢->覺醒 既劇情的話﹐可能會更好
畢竟消防員無可能真係救生率100%

Oruma 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 03:21 AM

手機版 | APP版