Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 11-14-12, 02:53 PM   #1
ZlWS
God of Gamer
┌( ಥДಥ)╝?!

註冊日期: Aug 2005
Nintendo Switch ID4486 0587 6008
CCTV:习总胜出

有冇人可以翻釋下殘星文:
中共十八大上午闭幕,选出新一届中央委员会和中央纪律检查委员会,习近平、李克强当选中央委员会委员。

另外,王岐山、刘云山、刘延东、李源潮、汪洋、张高丽、张德江、俞正声,也当选中共中央委员

================================================

習總當選了,重溫一下他最出名的發言吧︰「有些吃飽了沒事幹的外國人,對我們的事情指手畫腳。中國一不輸出革命,二不輸出飢餓和貧困,三不去折騰你們,還有什麼好說的。」
- 2009於墨西哥發言

================================================
http://www.nownews.com/2012/11/14/301-2872928.htm

中共十八大今(14)日上午落幕,除了黨章修改,也選出了第18屆中央委員,包含接班的國家副主席習近平、國務院常務副總理李克強等,都順利當選,名單將在稍晚公布。

十八大最後一天,預計將選出18屆中央委員會、候補委員、中央紀律檢查委員,總書記胡錦濤於11時半左右宣布,新一屆中央委員及中紀委已由選舉產生,過程相當順利。

按照共產黨的制度,任期最多只能10年,因此原中共國家主席胡錦濤、總理溫家寶,也確定卸下職務。至於外界關注胡錦濤是否循江澤民模式,繼續擔任軍委主席,仍有待觀察。

這次中央委員等預選,仍採用差額選舉的方式,儘管大陸官媒只保守估計差額比例將高於8%,但外界預估很可能逼近10%。但也有代表透露,這次中央委員的選舉將從224人中選出205人,差額比例為9.3%。

此外,由於本屆中央委員有超過一百人已接近退休年齡,因此肯定會有不小變動。包括海協會副會長鄭立中、中共中央辦公廳主任栗戰書、國務院港澳辦公室主任王光亞等人的動向,也備受台灣方面關注。

目前中共中央尚未提供全部中央委員名單,預計晚一點將公布詳細內容。這批新出爐的中央委員,也將於明天舉行的十八屆一中全會上,選出政治局委員、政治局常委,確立中共第五代領導。

D.有期望可會失望,但係冇期望就一定冇望。
E.和諧唔係一百個人講同一說話,和諧係一百個人有一百句唔同嘅說話之餘,而又互相尊重。
F.千萬別跟豬打架,這只會讓你變髒,卻讓豬樂在其中。

此篇文章於 11-14-12 02:57 PM 被 ZlWS 編輯。
ZlWS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-14-12, 02:55 PM   #2
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
恭喜雜種勝出
請原諒我不會打殘體字

舊 11-14-12, 02:58 PM   #3
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
不輸出飢餓和貧困
因為都留在國內

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-14-12, 03:07 PM   #4
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
不去折騰你們,還有什麼好說的

舊 11-14-12, 03:18 PM   #5
ZlWS
┌( ಥДಥ)╝?!

Nintendo Switch ID4486 0587 6008
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
不去折騰你們,還有什麼好說的
http://www.youtube.com/watch?v=rtw32rdaik0

上傳日期:2009-02-12

E.和諧唔係一百個人講同一說話,和諧係一百個人有一百句唔同嘅說話之餘,而又互相尊重。
舊 11-14-12, 03:19 PM   #6
xmencool
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2011
認受性有幾高,一目了然
xmencool 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-14-12, 03:19 PM   #7
Iro
魔法學園學生

註冊日期: Aug 2003
要選? 一早定左位o既王儲同首相會改咩?
反而要留意邊個入常(中央政治局常委) 果幾位先係政治權力中心 同埋睇下邊個長命啲 退左落嚟重有好大話事權
Iro 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-14-12, 03:23 PM   #8
xmencool
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2011
引用:
作者: Sar8 查看文章
恭喜雜種勝出
請原諒我不會打殘體字
名正 言順 習總萬歲!
xmencool 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-14-12, 03:25 PM   #9
ZlWS
┌( ಥДಥ)╝?!

引用:
作者: Iro 查看文章
要選? 一早定左位o既王儲同首相會改咩?
反而要留意邊個入常(中央政治局常委) 果幾位先係政治權力中心 同埋睇下邊個長命啲 退左落嚟重有好大話事權
同香港"主法會"投票議案,一樣要投票選的

舊 11-14-12, 03:35 PM   #10
Iro
魔法學園學生

引用:
作者: B|WINS 查看文章
同香港"主法會"投票議案,一樣要投票選的
認真? 商量好結果的投票 過程重要嗎? 上面應該無"一舊雲"啩?
舊 11-14-12, 03:38 PM   #11
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
係唔係唔可以好像溫總咁用短稱 ?

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO,
FGO 目標預算
7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊,3月仇瑪麗
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-14-12, 04:33 PM   #12
ZlWS
┌( ಥДಥ)╝?!

引用:
認真? 商量好結果的投票 過程重要嗎? 上面應該無"一舊雲"啩?
SOR,,好似見到上面係舉手投????

引用:
作者: pet3 查看文章
長稱 :九木禾中

此篇文章於 11-14-12 05:09 PM 被 ZlWS 編輯。
舊 11-14-12, 04:52 PM   #13
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
習總真的很習總/

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-14-12, 05:27 PM   #14
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
你地用咩翻譯機架
介紹下好喎
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-14-12, 05:53 PM   #15
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: pet3 查看文章
叫習總做習總有咩問題,咁佢真係習總黎架嘛

舊 11-14-12, 05:53 PM   #16
Iro
魔法學園學生

引用:
作者: B|WINS 查看文章
SOR,,好似見到上面係舉手投????

長稱 :九木禾中
唔係咁樣轉變話題嘛? 我講緊過程甚至係"咁樣的所謂投票"無意義喎 咁用咩方式投票又有咩關係呢 而"一舊雲"例子我係想講 應該無人敢反對 (舉手可以有人話訓著左無舉 咪棄權囉 但個重點都唔係依度)

唔使下下都咁明啩 下次都係收聲唔講嘞 反正都干預唔到
舊 11-14-12, 06:05 PM   #17
D.K.
Game Master
こなみきりえ

註冊日期: Jan 2009
PSN  IDKatyherDave
XBox Live GamertagDaveKatyher
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
叫習總做習總有咩問題,咁佢真係習總黎架嘛
問題係...

習近平預料昇任國家主席...

總理係李克強喎

叫人習總前係咪先唸清楚?

雖然胡錦濤一樣有人叫胡總

大જિંગ
大징

D.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-14-12, 06:09 PM   #18
Iro
魔法學園學生

引用:
作者: D.K. 查看文章
問題係...

習近平預料昇任國家主席...

總理係李克強喎

叫人習總前係咪先唸清楚?

雖然胡錦濤一樣有人叫胡總
中共中央總書記
舊 11-14-12, 06:13 PM   #19
D.K.
Game Master
こなみきりえ

雖然習近平應該係中共總書記、軍委主席與國家主席

但胡溫年代有得你叫~

都係叫胡主席, 或者胡很塗o者

大જિંગ
大징

此篇文章於 11-14-12 06:27 PM 被 D.K. 編輯。
舊 11-14-12, 06:14 PM   #20
ZlWS
┌( ಥДಥ)╝?!

引用:
唔係咁樣轉變話題嘛? 我講緊過程甚至係"咁樣的所謂投票"無意義喎 咁用咩方式投票又有咩關係呢 而"一舊雲"例子我係想講 應該無人敢反對 (舉手可以有人話訓著左無舉 咪棄權囉 但個重點都唔係依度)

唔使下下都咁明啩 下次都係收聲唔講嘞 反正都干預唔到
認真做咩

舊 11-14-12, 06:18 PM   #21
Iro
魔法學園學生

> #19
又來吵架嗎? 其實成日見到黑臉都幾負面 (我話個人感覺咋)
今次個case[#18] 係你有疑問 我提供意見 你接唔接受係你的事 但係唔使畀黑臉我囉 用"?總"的人又唔係我

#19 你都話"無話唔講得" 何況我無講過呢?

--------

咪又係我衰多口喎 依次自己epic failed 添
舊 11-14-12, 06:25 PM   #22
D.K.
Game Master
こなみきりえ

引用:
> #19
又來吵架嗎? 其實成日見到黑臉都幾負面 (我話個人感覺咋)
今次個case[#18] 係你有疑問 我提供意見 你接唔接受係你的事 但係唔使畀黑臉我囉 用"?總"的人又唔係我

#19 你都話"無話唔講得" 何況我無講過呢?

--------

咪又係我衰多口喎 依次自己epic failed 添
OK收到,

quote回覆時冇考慮清楚, 我錯 sorry
上去改番

小事化無

大જિંગ
大징

舊 11-14-12, 06:27 PM   #23
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
09年習總都係講事實,你睇而家
大陸人四周圍炒樓,炒奶粉,炒貴晒D物價

舊 11-14-12, 06:39 PM   #24
ZlWS
┌( ಥДಥ)╝?!

引用:
中共中央總書記
未交接都仲係叫集中,正確無誤

舊 11-14-12, 09:03 PM   #25
肥仔
Game Master
食力坐館!!!

註冊日期: Apr 2004
引用:
作者: J+1 查看文章
你地用咩翻譯機架
介紹下好喎
由手機版發出
上google打「繁体字 簡体字」search就有LA連介紹都唔駛

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[CCTV] well you know~ 識英文可以溝鬼妹 man~ \(^0^)/ 歌絲˙暮斯 ~清談館~ 87 03-31-12 10:50 PM
上海來福士廣場升降機...CCTV錄像 Busconcamp 02專區 3 05-11-08 12:10 PM
CCTV HDTV 正式試播~ Kenji少 影音館 22 08-30-04 12:53 AM
[FW]網上直播睇 CCTV 5 超順方法 岸邊露伴 體育版 72 07-21-04 09:54 AM

現在的時間是 07:07 AM

手機版 | APP版