Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手提遊戲機討論版

主題工具 顯示模式
舊 05-15-04, 04:37 AM   #1
letmeregister
Insane Gamer

註冊日期: Mar 2003
有冇人睇左game-weekly? 對太郎好失望...

太郎以"手提機市場風向正在轉變?"呢個題講nds會係第2部virtual boy...

文章未完全切題

首先內容已經唔貼題, 而且用左3分1篇幅交代sony的崛起. 之後就係sony具備成功的因素, nds具備失敗的條件. 最後就係總結nds會失敗; 然而又唔知點解講多段gba的優勢 (好似作文唔夠字咁...). 成篇野睇落去根本只講psp的優點同突出nds的"缺點", 無正反立論之下, 好難令人覺得有說服力.

機能就是一切的遊戲業者?

假如用一個機能就係一切的觀點看, psp有絕對優勢係無容置疑的. 在手提機3d技術成熟下, 成本已經可以接受. 雖然仍然大有人推測psp對比既有產品會係天價, 但的確係在可接受的範圍內. psp有足夠的能力去表現出不下於ps2遊戲的聲光效果亦係令人震奮, 因為與gba相比, 遊戲真正從平面時代進入立體時代. 當然gba仍有一定的3d能力, 但假如以定下立體動作遊戲標準的super mario 64作比較, gba顯然力不從心. 然而, 文章由此至終都抹煞了遊戲性的重要而以機能作主導. 這樣的分析出自一位硬體分析師手實屬合理, 但出自"遊戲業者"之手實在令人失望...

"突破"並不是聲光表現的專利

太郎不止一次在文章提到n-gage正式將立體引入手提機是一個顛覆傳統的"突破", psp則是將此"突破"再加以發揚光大. 可是, nds所引入的"touch-screen"與及"聲控能力"卻被歸入"另類", 難道這些顛覆遊戲傳統操作方式的進步就不是"突破"? 假如只有遊戲表現方式的進步才有資格算是"突破"的話, 太郎也就更沒可能對比3d更具衝激的"dual screen"隻字不提了. 無可否認, 立體在遊戲發展上是一個很重要的里程碑, 因為與平面相比, 前者為遊戲引入了更多的"可能性". 因此, 認為立體能為手提遊戲帶來進步的見解是正確的. 然而, nds所帶來的除了是立體外, 更為手提遊戲引入了3種新概念. 聲控的概念基本上紅白機時代已經出現, nds的可以說是一種進化至有識別能力的設計; touch screen其實亦已在pda出現多時, 但在遊戲機大規模應用肯定會出現更大的發展; 至於"dual screen"更是打破了連家用機也無法逃脫的框架, 可以說是多年來唯一真正利用了手提機的優勢 (即是擁有獨立螢幕) 來進行的進化. 相對於psp畫面表現上的"突破", nds的改進是不同的; 然而這就要被歸為"另類"而抹煞其"突破"嗎?

雖然不及psp, 但nds確切是具備立體能力的

正如上文所說, nds是有提供立體能力的. 當然, nds的立體能力是不能與psp的同日而喻; 然而, 對於手提機來說普遍是認同足夠的. 雖然nds的立體功能是不能和psp相比, 但站在手提機的角度看來, n64加上現世代的圖像技術相信絕對合格有餘吧. 太郎於文中對nds具備立體處理能力的事實隻字不提實在令人摸不著頭腦, 只會令人進一步質疑分析的容觀性. 需知道好的分析切必定是建基於客觀之上啊. 另外, 在一個本來就有一定限制的硬體上, nds的開發成本與psp相比亦可以預期較低. 換句話說, 太郎所提到的gba最大優勢 - 開發成本較低亦會是繼承到nds上吧.

nds在廠商眼中的定位

此外, 太郎不但將nds定位成一部在gba與psp之間的尷尬手提機, 認為廠商要簡單可選gba, 要複雜可選psp. 事實上, nds相容gba遊戲就是為了減少廠商選擇nds或gba的煩惱. 假如是平面遊戲, gba絕對可以勝任, 反正遊戲的user-base是包括nds用家; 假如遊戲用到立體, "dual screen"等功能的話, nds就會是好選擇, 而且"dual screen", "touch screen"和"聲控"更唯有nds才提供的獨有功能, 可說是別無他選呢. 來到這裡又可能會出現有沒有人買nds去玩gba遊戲的問題. 這個問題其實甚難定奪, 因為一切都只是紙上談兵. 然而, 這裡關注的是nds和gba凡定位會否影響廠商的平台選擇, 反正多一個nds用者就等於多一個gba用者, 因此上述的取向仍然是成立的. 而這一原因, 相信亦是任天堂不肯完全放棄gba的最大原因: 單是北美已有2500萬gba使用者, 而nds亦能夠同時將此一版圖繼續擴大呢.

gba遊戲減少不等於廠商都往psp跑去

這一點可算是文中最為"精彩"的一個論點了... gba未來預定發行的遊戲減少是不爭的事實, 但肯定不能就此一口咬定gba的遊戲都要流到psp去吧. 從已公佈的資料所知, nds與psp的加盟廠商數目可說是不分上下, 各個廠商亦先後發表了對兩廠的專用遊戲. 因此, gba的遊戲其實是分別流到了nds和psp上啊.

消費者都是同一群的話, psp就要叫苦了...

另一個有趣的觀點是如果消費者都是和現在一樣的一群, 他們都會選擇psp而放棄nds. 首先, 從資料得知gba的市場上3分2以上都是18歲以下的用者; 由於gba都差不多是100%市場佔有率, 所以說手提機市場3分2以上的用者都是18歲以下也不為過吧. 雖然肯定不是準確之說, 但18歲大概要算是小孩至青年, 消費肯定有限. 分析一直推測psp約售us$250, nds則是us$150, 哪一台是這群主要消費者所能負擔的手提機應該是不言而喻了. 因此, sony為psp打開新市場肯定是事在必行, 發表會上都說明psp是主打18-34歲男性的市場了. sony實在也明白到18歲以下與女性 (女性一般都不願投資太多在電子產品上啊~) 市場要從gba上搶過來並不容易, 所以都不敢口出狂言了.

nds不會變成另一部virtual boy

virtual boy之失敗在於硬體根本就完全得不到第3廠的支持; 當然, 歸根究底都是因為硬體的失敗設計. 然而, nds單是第3廠的支持上已不用愁, 那又何來成了第2部virtual boy呢? virtual boy可不是"失敗"的代名詞, 要是代名詞的話也算是"徹底失敗": 無第3廠支持, 自家遊戲也極少, 加上賣唔出... 以目前各界的反應其實都是看好雙嬴局面, 而且起關鍵作用的廠商都是較多稱讚nds的嶄新設計多於psp的強大機能. 因此, 雖然nds能否成功仍屬未知之數, 但總也不會是大失敗收場吧.

後記

太郎的這一次分析實在叫人十分失望. 與其稱之為分析, 這篇文章更應算是吹捧sony與"大機能主義"的主觀筆記... 文中的sony和psp是完美的, 任天堂和nds就是毫無細心部署, 走出來失敗的東西. 假如太郎最後那一段與標題或文章內容 (這文章是有一點點離題的, 所以兩者不盡相同...) 無關的"gba的最大優勢"是要安撫任天堂迷的話, 倒不如客觀寫好一篇分析, 那即使是把任天堂批得體無完膚也總算是叫人無話可說吧...

舊 05-15-04, 04:50 AM   #2
GimGim
God of Gamer

註冊日期: Jun 2002
i already knew all Magazine will stand on PSP side even before they talk about it

舊 05-15-04, 04:56 AM   #3
GimGim

引用:
女性一般都不願投資太多在電子產品上啊
and they don't even let their bf/husband 投資太多在電子產品上 \/

舊 05-15-04, 05:18 AM   #4
長空
Junior Member

註冊日期: Sep 2003
這個太郎....不需要理會佢..佢成日都以為自己是先知...什麼到知..成日講到任天堂出任何產品到唔得..講到Sony出任何產品就可以飛天偱地...一個字講曬(錢)作怪.

太郎 = 無料

舊 05-15-04, 07:39 AM   #5
偉樂

註冊日期: Jan 2002
睇左佢咁多年,個人覺得呢篇咁既o野真係令人失望
遊戲業者既佢竟然會咁寫...
如果佢係一個普通玩家有咁既睇法都唔出奇,
而家好多打機既人,覺得game起碼d晝面要靚先
加上psp外型,多功能既賣點的吸引唔少人
但當我睇過nds既示範畫面之係覺得dual,touch screen既設計
對增加遊戲性有很大的空間

但係佢呢篇文章好明顯就o係兩部主機未正式發表前就已經寫左
係部機個樣都未正式出現,就下左某d結論,真係說服力有限
初頭睇佢d文章都唔係咁既...

不斷提升畫面質數,但同時不對遊戲尋找突破...對玩家,業界是否有好處?

此篇文章於 05-15-04 07:47 AM 被 偉樂 編輯。
偉樂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-15-04, 09:06 AM   #6
skyED
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2004
如果佢係未知psp和nds的規格前寫的,我覺得佢分析得冇錯喎~
事實上任天堂發表nds的時候的確好急,好似衝著psp而來的,到現在e3展連外觀都未整好就擺出黎(軟件就更加唔駛講),明眼人都知佢想藉此減低psp的吸引力,相比sony,psp的外觀、軟件、機能等都比人見到係經過識心部署~

至於nds的確俾人感到創新和無限可能性,但vb初初公佈時一樣給人創新和突破的感覺,結果一樣....,當然用它們的特點來比較是不公平的,但著眼點是突破未必能帶來成功,我想這是太郎所指的(果時佢應該已知有雙螢幕)~

我並不是想踩nds而抬高psp,只是我有買開game weekly的習慣,記得太郎天地亦曾寫過一篇關於psp的文章,一樣寫到佢有不少缺點,但當時為何就冇人企出來說他寫得偏幫任天堂?就我而言他的論點冇乜問題,只是一些某機種的支持者太偏激而已~

此篇文章於 05-15-04 11:11 AM 被 skyED 編輯。
skyED 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-15-04, 09:26 AM   #7
草薙さん
The One

註冊日期: Dec 2003
算吧啦,佢今個星期要去E3搵料
唔係幾夠時間寫稿0家啦..

メモリはプライスレス
My Trophy Road
草薙さん 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-15-04, 09:42 AM   #8
kaimankg
Crazy Gamer
我唔會再出聲

PSN  IDwhykkm
XBox Live Gamertagwhykkm
只不過係因為個NDS個樣唔係太型,而PSP個樣的確係好"D",所以會有"D"偏幫

但係我好想知NDS玩GAME係唔係又用盒GAME的電池SAVE?
kaimankg 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-15-04, 09:48 AM   #9
GimGim

引用:
算吧啦,佢今個星期要去E3搵料
唔係幾夠時間寫稿0家啦..
why? juz come to GAF XD

引用:
只不過係因為個NDS個樣唔係太型,而PSP個樣的確係好"D",所以會有"D"偏幫

但係我好想知NDS玩GAME係唔係又用盒GAME的電池SAVE?
i think so, we don't need a Memory card to save game on DS

舊 05-15-04, 11:26 AM   #10
偉樂

其實我想講點解佢唔等去完e3返黎先寫呢~
舊 05-15-04, 11:28 AM   #11
teamkiller

引用:
作者: 偉樂
其實我想講點解佢唔等去完e3返黎先寫呢~
因為去完返黎截左稿lor...
太郎一向都廢架啦....
teamkiller 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-15-04, 11:39 AM   #12
t-cup
Moderator
CD-ROM

註冊日期: Dec 2001
3DS Friend Code4511 1485 9506
PSN  IDtcuphk2
XBox Live Gamertagtcuphk
我以行動來支持了我自己, 唔買 game-weekly 數個星期.

how about you?

女孩子同小孩巿場, 我個人認為係能夠左右大局的關鍵. gba 個勢咁行, 就係因為哩班人為數不少. 當然初出道時, 成人男性巿場係主導. 但當接近飽和時, 無女性巿場或其他年齡層支持的話, gba 系列不能跨越一個又一個的高峰

此篇文章於 05-15-04 11:45 AM 被 t-cup 編輯。
t-cup 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-15-04, 11:41 AM   #13
強化人間ですの~★
鋼の救世主ですの!
↘ルルティエ

註冊日期: Mar 2002
Nintendo Switch ID8445-2408-9599
3DS Friend Code4768 8206 2595
PSN  IDTrombeElzam
XBox Live Gamertagtrombeningen
引用:
作者: t-cup
我以行動來支持了我自己, 唔買 game-weekly 數個星期.

how about you?
不嬲冇買

Apple Mobile Device Support 加入同伴了!
Apple Software Update 加入同伴了!
MobileMe 加入同伴了!
Apple Application Support 加入同伴了!
Apple Software Update 召喚了 Safari!
Apple Software Update  召喚了 iPhone軟體!
C85 count
強化人間ですの~★ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-15-04, 11:45 AM   #14
赤目黑龍
赤貧神

PSN  IDdamnprincess
引用:
作者: 強化人間~★
不嬲冇買
me too~~

許許許許許許許許
許許許許許許許許許許許許!!
赤目黑龍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-15-04, 11:46 AM   #15
偉樂

引用:
作者: teamkiller
因為去完返黎截左稿lor...
太郎一向都廢架啦....
可以下期出既啫~
舊 05-15-04, 11:51 AM   #16
teamkiller

引用:
可以下期出既F~
咁咪out左lor.....
舊 05-15-04, 12:02 PM   #17
偉樂

引用:
作者: teamkiller
咁咪out左lor.....
部機都未出,有幾out?
好過咩都估估下啦,都係遲一期啫~
舊 05-15-04, 12:06 PM   #18
teamkiller

引用:
部機都未出,有幾out?
好過咩都估估下啦,都係遲一期F~
佢唔係咁諗嘛
遲一期爭幾遠呀.....
人地本本都未有評論你就有....咁你見到會買邊本? :bface:
舊 05-15-04, 12:06 PM   #19
赤目黑龍
赤貧神

PSN  IDdamnprincess
老實講
而家究竟仲有冇意義去啲乜game show物game show呢??

編輯角度:
除咗可以拎啲紀念品返香港威吓之外
入面嘅重要料
網上面一定可以睇晒
而且以出版而言
坐響香港睇美國,日本網仲快過親身去美國啦~~

商人角度:
你花一萬幾千去美國
係唔係啲料一定堅到可以令本書賣多好多
頂番去game show條數呢?
甚至令本書升書呢??

個人經歷:
以前見過啲編輯
去game show只係為咗幫自己或者朋友拎紀念品
甚至乎返香港之後就拎啲嘢去賣~~
做嘢......??
傻啦~~~

許許許許許許許許
許許許許許許許許許許許許!!
赤目黑龍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-15-04, 12:09 PM   #20
柚原このみ

註冊日期: Oct 2002
我想問黑龍兄係幾多年前去過?

柚原このみ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-15-04, 12:09 PM   #21
MarkS
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2002
其實都預左佢咁講

反而gwatch 就真好撐nds ( but this doesn't imply that Gwatch is a good game magazine)
MarkS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-15-04, 12:09 PM   #22
teamkiller

引用:
作者: 赤目黑龍
SKIP
唯一工作....影相/拍片......
舊 05-15-04, 12:13 PM   #23
awan
Senior Gamer

註冊日期: Oct 2003
鱔稿嘛~
好似"飲食男女"咁,收左廣告費梗係要幫下手,就算係屎都要話好味~

此篇文章於 05-15-04 01:16 PM 被 awan 編輯。
awan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-15-04, 12:15 PM   #24
GimGim

actually even if they go to game show in US
i'm sure E3 has a place + computer with internet for reporter and magazin to transfer the data + news back to their own office or company

舊 05-15-04, 12:40 PM   #25
letmeregister

引用:
作者: skyED
如果佢係未知psp和nds的規格前寫的,我覺得佢分析得冇錯喎~
事實上任天堂發表nds的時候的確好急,好似衝著psp而來的,到現在e3展連外觀都未整好就擺出黎(軟件就更加唔駛講),明眼人都知佢想藉此減低psp的吸引力,相比sony,psp的外觀、軟件、機能等都比人見到係經過識心部署~

至於nds的確俾人感到創新和無限可能性,但vb初初公佈時一樣給人創新和突破的感覺,結果一樣....,當然用它們的特點來比較是不公平的,但著眼點是突破未必能帶來成功,我想這是太郎所指的(果時佢應該已知有雙螢幕)~

我並不是想踩nds而抬高psp,只是我有買開game weekly的習慣,記得太郎天地亦曾寫過一篇關於psp的文章,一樣寫到佢有不少缺點,但當時為何就冇人企出來說他寫得偏幫任天堂?就我而言他的論點冇乜問題,只是一些某機種的支持者太偏激而已~
如果psp同nds的規格都未知, 又何以肯定psp有超勁立體機能而nds冇呢? 雖然係人都會估到psp會好勁而nds唔會在3d呢方面去到好盡, 但估就唔可以用黎做論據啦...

你都識話nds的"突破"未必成功, 我都認同. 不過你要記住我地無論點睇都知道呢d叫"突破", 太郎就一開波即刻將nds的"突破"標成"另類", 呢個就係問題所在. "突破"一詞是褒義, "另類"則基本上是中性偏向壞的一方啊! 無論佢只知dual screen或是知道晒都係唔中立的講法啦~

只談論一部機的話, 點寫都冇問題, 可能呢篇真係寫它的缺點呢! 所以就算寫邊部都係咁話~ 但係一去到比較就冇可能一部只寫優點另一部只寫缺點啦, 如果唔係點比呀... 而且文章標題同內容都唔夾, 真係唔知佢想點~ 如果標題寫明psp比nds好可能整體觀感介好d, 但而家真係...

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
今期Game Weekly 有METAL SLUG ADVANCE 畫面睇 !! 機神GBA 手提遊戲機討論版 38 05-21-04 07:23 PM
[FW]張慧慈@XP Weekly neo2046 Neo Entertainment TREND 3 04-03-04 09:49 AM
今期Game Weekly... 路人甲乙丙 電視遊戲討論版 27 02-17-04 06:27 PM
[公告] game weekly 得獎, 與聚同樂 -- 請各位表態 t-cup 手提遊戲機討論版 86 11-23-02 08:56 PM

現在的時間是 01:59 PM

手機版 | APP版