Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 02-10-12, 10:56 PM   #1
kennnz
Senior Gamer

註冊日期: Sep 2009
的士拒絕接受客人目的地既方法

作為一名的士司機,如果要搵最多既錢有D客你需要拒載,但發例下,的士司機沒有合理理由不可拒載,所以便要用唔同方法令客人下車

方法1:扮唔識路
算最簡單既方法,駁客人都唔識就行得通,但缺點係客人識路佢會話帶你,以我經驗呢種方法對短途客作用唔大,佢地一上車好難會令佢下車

方法2:要交更
呢個方法最有效,但受時間限制,通常要下午凌晨4-6點先可以用,因為其他時間客人覺得你有心拒載

方法3:去警署登記身份先載
同客講話怕打劫要去警署登記才肯接載,客人怕麻煩通常下車,呢種方法主要係唔想去一些偏僻地區,但要晚上或凌晨時候才適用

方法4:架車冇油
呢種方法係黎拒載一些長途,算好有效,因為客人俾成百蚊生意你都唔做,通常都會即刻下車

方法5:人有三急去廁所

當唔識路既方法行唔通個客話會帶路既時候,都算最好既方法,我諗唔會有客會陪你一起去廁所

方法6:誠實有禮貌拒絕客人要求
同客人講唔好意思你搭下架,我唔想去你搭下架求求你幫幫手咁,有些好既客會明白下車,一些唔好既客話會報警或要求去警署

方法7:不讓客人上車
其實有D客唔上車之前都估到會去邊,例如番工時間在美孚/葵涌見到攞外賣/著公司制服坐的士極大機會去貨櫃碼頭,學生返學極大機會係短途,在巴士或小巴落車再坐的士用黎接駁都係短途,客人在巴士/小巴站等車唔耐煩叫的士都好大機會去其等候既地方,如果想拒載千萬不要停車,立即鎖門及掛上暫停載客既牌

的士搵最多錢既方法唔係睇一單生意有幾多錢,係一更時間令到空車時間減到最少先搵最多錢(但唔計塞車),所以有時候要拒載一些長/短途來做到呢種效果
kennnz 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-10-12, 11:45 PM   #2
Gnosis
Advance Moderator
グノーシス

註冊日期: Dec 2002
我試過一獲上左車, 的士行行下行錯路(唔知係咪特登), 之後話唔收錢叫我落車搵第二架

舊 02-10-12, 11:49 PM   #3
風音
The One

註冊日期: Feb 2004
Wii U ID我願像浮雲
PSN  ID輕輕的飄遠了
XBox Live Gamertag拋開一切好逍遙
載長途反而搵唔到錢a

セカイガオワルマデハー ノシ
(☝ ՞ਊ ՞)☝オメデトウ
⊃天⊂
風音 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-10-12, 11:54 PM   #4
kennnz

引用:
作者: Gnosis 查看文章
我試過一獲上左車, 的士行行下行錯路(唔知係咪特登), 之後話唔收錢叫我落車搵第二架
可能你想去目的地唔arm司機心水

不過如果司機本身唔識去,開車前會同客講唔識去,至少我一定會咁
舊 02-10-12, 11:56 PM   #5
cyberfox
God of Gamer
凡骨

註冊日期: Nov 2002
工作關係好多時深夜都會飛的青衣>西隧>中環
以我所知唔少司機都唔鐘意跑長途,特別係要過海,因為九成要吉車返九龍
所以我有上的士前都會問一聲:過海中環去唔去?
出奇地2年來我未試過有司機話唔去.....

PAD: ID 236 040 314
SB: ID 150 938 312
Line ID: cyberfox825
cyberfox 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-10-12, 11:57 PM   #6
kennnz

引用:
作者: 風音 查看文章
載長途反而搵唔到錢a
你錯了,雖然現在短加長減,但香港都有好多8折的士存在,做8折收入正常時間點都好過做街車

以我所知佢地只少搵千幾蚊一更
舊 02-11-12, 12:07 AM   #7
kennnz

引用:
作者: cyberfox 查看文章
工作關係好多時深夜都會飛的青衣>西隧>中環
以我所知唔少司機都唔鐘意跑長途,特別係要過海,因為九成要吉車返九龍
所以我有上的士前都會問一聲:過海中環去唔去?
出奇地2年來我未試過有司機話唔去.....
我跑開荃青葵,如果你支旗俾我選如果一至四我會去,五六唔去(不過中環我唔識路,要客帶路)

其實閒日一至四凌晨12點後都冇咩客,支旗越長越好,就算要吉車過番九龍都做得過

五六晚到凌晨1、2點都好旺,專攻短途客好過

司機唔過海原因都係紅隧好塞車同埋唔識香港島d路,好多時都會吉車番九龍,我晚上6-12點要過海我死都唔制
舊 02-11-12, 12:07 AM   #8
BOYBOYBOY
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2011
佢地like 住宅附近->旺區->住宅咁

上次去機場先搞笑..
天光500am等巴士..有個泥的走埋黎招手..
好似唔使九個字由小西灣飛到機場...
如果坐巴士就要七點先到..

舊 02-11-12, 12:15 AM   #9
kennnz

引用:
作者: BOYBOYBOY 查看文章
佢地like 住宅附近->旺區->住宅咁

上次去機場先搞笑..
天光500am等巴士..有個泥的走埋黎招手..
好似唔使九個字由小西灣飛到機場...
如果坐巴士就要七點先到..
呢支旗係揸的士都做,咁遠

不過呢d正直交更入氣時間,好多的士都做唔到

凌晨五點鐘條街仲要冇咩客

六點幾係機場排個零鐘又可以接大旗

俾我就實貴賓式招待

此篇文章於 02-11-12 12:17 AM 被 kennnz 編輯。
舊 02-11-12, 12:18 AM   #10
cyberfox
凡骨

註冊日期: Nov 2002
咁我又唔明喎
排果幾粒鐘做得百零蚊,點解唔係市區跑下短途仲賺多?

PAD: ID 236 040 314
SB: ID 150 938 312
Line ID: cyberfox825
cyberfox 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-11-12, 12:18 AM   #11
irismong
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
我家陣如果係早機去機場, 係一定會的士 = =
如果有3, 4個人一齊搭仲抵~
point to point, 都係2百幾
我搭機場快線都要250 la = =

On-going games (?!):
PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
Wii: [封塵中]
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MHP限定3000 X2+紅色3000PSP: [閒置中]
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

PSV的日本PSN ACC: devil_hyde
PS3的香港PSN ACC: iRis_MonG
irismong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-11-12, 12:25 AM   #12
kennnz

引用:
作者: cyberfox 查看文章
咁我又唔明喎
排果幾粒鐘做得百零蚊,點解唔係市區跑下短途仲賺多?
最慘係一至四閒日一過12點後度度都好靜(包括油尖旺),成街都係吉車,冇咩客

支旗梗係越大越遠越好

長接短途係一定要去一個目的地後之後好快在上另一個客重覆重覆先搵得多過長途
舊 02-11-12, 12:33 AM   #13
donaldfung
Game Master

註冊日期: Dec 2004
油錢貴會是其中一個原因
平時同van 仔司機傾計,佢地話油貴不做遠程
做短途(耗油少)反而食得仲多
donaldfung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-11-12, 12:36 AM   #14
kennnz

引用:
作者: donaldfung 查看文章
油錢貴會是其中一個原因
平時同van 仔司機傾計,佢地話油貴不做遠程
做短途(耗油少)反而食得仲多
的士入石油氣,同van仔入唔同油

佢地柴油梗係貴到離晒譜

以的士一更黎講,去專用汽站牌通常我就170至180蚊到
舊 02-11-12, 12:39 AM   #15
emiko
Crazy Gamer

註冊日期: May 2005
八折的士司機掛住接電話,好唔專心。
我認為十分危險。

有次好早要去到機場,打上台CALL車,全程車個司機不斷收CALL同CALL行家,
我心跳加速驚炒車,他俾卡片我們都無CALL佢。
emiko 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-11-12, 01:08 AM   #16
clanyuen1
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2002
XBox Live Gamertagclan3
引用:
作者: kennnz 查看文章
最慘係一至四閒日一過12點後度度都好靜(包括油尖旺),成街都係吉車,冇咩客

支旗梗係越大越遠越好

長接短途係一定要去一個目的地後之後好快在上另一個客重覆重覆先搵得多過長途
唔知點解我第一時間唸起CRAZY TAXI.....

咁泥鯭的咪可以賺得多D?

放心!高空工作,1人工作,10號風球出事你都有份,但公司唔保,
住戶是神,不得反抗...
clanyuen1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-11-12, 01:58 AM   #17
BOYBOYBOY
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2011
引用:
作者: kennnz 查看文章
呢支旗係揸的士都做,咁遠

不過呢d正直交更入氣時間,好多的士都做唔到

凌晨五點鐘條街仲要冇咩客

六點幾係機場排個零鐘又可以接大旗

俾我就實貴賓式招待
超抵個日仲要落雨,坐巴士會好耐
點知遇到泥的,2條友1舊水上車

最高速見過佢開到過百。。

舊 02-11-12, 02:06 AM   #18
DQGUNDAM

註冊日期: Oct 2002
Nintendo Switch ID4752 8991 7789
3DS Friend Code3308 4518 9604
PSN  IDDQGUNDAMHK
XBox Live GamertagDQGUNDAM
我n年前聽過話的士司機唔鍾意短途客,唔跳錶/跳2-3次錶果d,有d司機仲會有d說話比人聽

我都好怕坐到果d有幾個電話on call既車,見佢地成日call黎call去,專心揸車啦,唔係有錢都無命駛(非黑心)

做人要有責任,衰左要認,錯左要道歉

做人要有品德,不要強詞奪理,生安白做

動森夢番地:3600-0295-3743
DQGUNDAM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-11-12, 02:30 AM   #19
呂鳳仙
錢錢錢錢錢錢錢

註冊日期: Jan 2002
我試過一次個司機上上下斜路扮死火撻唔著車……
但我一落車後佢又即刻開得返

PS:開放時間為17:00~23:00

每天提醒自己,施恩莫望報,不要把得失看得太重。
幸福不是必然,擁有它的人,請好好珍而重之……
呂鳳仙 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-11-12, 03:59 AM   #20
kennnz

引用:
作者: clanyuen1 查看文章
唔知點解我第一時間唸起CRAZY TAXI.....

咁泥鯭的咪可以賺得多D?
泥鯭的士印象中好似係凌晨/返工時間先有(我唔太肯定)

我知道泥鯭的士有旺角去青衣/荃灣(係街市街個度)去東涌

如果泥鯭的士唔搵多d就唔會可能會被檢控都有人肯揸,同8折的士一樣都係犯法

坐泥鯭的士就唔係犯法,只不過乘客冇第三者保險咁解

不過揸的士就遇左有客就停,不論係雙黃線、巴士站、紅綠燈口都照停上客,駁上唔駁落

所以揸車千奇唔好跟的士咁貼
舊 02-11-12, 04:04 AM   #21
kennnz

引用:
作者: 呂鳳仙 查看文章
我試過一次個司機上上下斜路扮死火撻唔著車……
但我一落車後佢又即刻開得返
你下次上車前問司機呢度去唔去先好上車

咁就可以避免呢種情況發生

你又坐得開心,司機又揸得開心,咁先係雙贏局面
舊 02-11-12, 04:18 AM   #22
kennnz

引用:
作者: emiko 查看文章
八折的士司機掛住接電話,好唔專心。
我認為十分危險。

有次好早要去到機場,打上台CALL車,全程車個司機不斷收CALL同CALL行家,
我心跳加速驚炒車,他俾卡片我們都無CALL佢。
呢樣就係8折同正價既分別,除左接call外佢地趕下一個order一定飛住咁去,如果想安全d就搭正價的士

不過我好討厭8折的士蹤壞晒d客,成日更唔中有客開門話8折呢度去唔去,呢d諗都唔諗即刻拒載,心諗你咁鍾意要折咪自己去call 8折
舊 02-11-12, 04:27 AM   #23
kennnz

引用:
作者: DQGUNDAM 查看文章
我n年前聽過話的士司機唔鍾意短途客,唔跳錶/跳2-3次錶果d,有d司機仲會有d說話比人聽

我都好怕坐到果d有幾個電話on call既車,見佢地成日call黎call去,專心揸車啦,唔係有錢都無命駛(非黑心)
俾著你係的士排左好耐半個鐘什至一個鐘,先接過廿零蚊既客,會有咩感受?

就好似係機場的士站搭的士話去東涌,你睇下個司機會用咩態度對過客?
舊 02-11-12, 09:29 AM   #24
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
作者: DQGUNDAM 查看文章

我坐過一架貨Van
佢前面擺4個電話既,一路渣佢無停過係度講\
真係好彩只係荃灣去葵涌咁短程,長程D既我真係擔心我落唔到車

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-11-12, 09:38 AM   #25
vov430
黑色疾風丸

註冊日期: Apr 2002
XBox Live Gamertagvov430
我搭左4年機場的,都仲係度\

我還不想長大, 對!是我不負責任
今天是好日子嗎?
a little better, never perfect
PLAY HARD, WORK HARD, DIE HARD
這就是縲旋的力量嗎?真是不得了的東西啊!
vov430 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 08:33 PM

手機版 | APP版