Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 01-08-07, 10:13 AM   #1
wai
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2002
有無人有睇過不思議海娜汀亞?

其中LD有個加長ending, 請問有無人有睇過? 或者可以係邊度搵到?
謝謝!
wai 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-08-07, 10:54 AM   #2
赤目黑龍
God of Gamer
赤貧神

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDdamnprincess
引用:
作者: wai 查看文章
其中LD有個加長ending, 請問有無人有睇過? 或者可以係邊度搵到?
謝謝!
我諗你係指由瑪莉講述番各人以後嘅生活嗰段
right...??

許許許許許許許許
許許許許許許許許許許許許!!
赤目黑龍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-08-07, 10:58 AM   #3
wai
Crazy Gamer

引用:
作者: 赤目黑龍 查看文章
我諗你係指由瑪莉講述番各人以後嘅生活嗰段
right...??
對對....當年a-club都有提過, 不過一直無緣見到"各人的去向"....
舊 01-08-07, 01:59 PM   #4
JoJo
Insane Gamer

註冊日期: May 2002
Wii U IDGiogioLeung
PSN  IDGiogioLeung
XBox Live GamertagG i o g i o
基本上市面有售的海賊版DVD都有收錄
好想TVB重播或者出正版TVB配音DVD
TVB套配音真的很正 美中不足就係last果集cut多左 同埋冇播各人去向段片
JoJo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-08-07, 08:59 PM   #5
wai
Crazy Gamer

引用:
作者: JO JO 查看文章
TVB套配音真的很正 美中不足就係last果集cut多左 同埋冇播各人去向段片
是那一款海賊版阿??? 我手頭上的並沒有......連台灣的正版也沒有......
舊 01-08-07, 09:26 PM   #6
Richter Chan

註冊日期: Oct 2002
引用:
是那一款海賊版阿??? 我手頭上的並沒有......連台灣的正版也沒有......
借問聲邊度有台灣正版dvd賣
Richter Chan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-08-07, 09:35 PM   #7
Norm
=_="""""

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: Richter Chan 查看文章
信和basement那間有吧....

舊 01-08-07, 09:44 PM   #8
Stephen
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2003
個女主角係咪有粒藍寶石o個套?

舊 01-08-07, 09:49 PM   #9
wai
Crazy Gamer

引用:
作者: Richter Chan 查看文章
我是網購的......大約新台幣(610+3800)約HK$1,100!
舊 01-09-07, 01:22 PM   #10
JoJo

引用:

台灣正版也沒有 咁奇趣?

我套初回公仔日版dvd有wo[廢話]
最早期M廠出的應該有 比d時間我找下套M廠dvd碟
舊 01-09-07, 01:30 PM   #11
wai
Crazy Gamer

引用:
台灣正版也沒有 咁奇趣?

我套初回公仔日版dvd有wo[廢話]
最早期M廠出的應該有 比d時間我找下套M廠dvd碟
我那套海賊版正正就是最早期M廠那套...不過中文翻譯實在係狗屁不通...
你有日版初回特典? 係唔係有額外提到各人的去向? 記得好似有講船長同副船長生咗個仔....

係fans既話可以看看以下網頁, 很有趣的說
http://www.thesecretofbluewater.com/nadia0c.htm
舊 01-09-07, 02:08 PM   #12
JoJo

引用:
我那套海賊版正正就是最早期M廠一那套...不過中文翻譯實在係狗屁不通...
你有日版初回特典? 係唔係有額外提到各人的去向? 記得好似有講船長同副船長生咗個仔....

係fans既話可以看看以下網頁, 很有趣的說
http://www.thesecretofbluewater.com/nadia0c.htm

M廠果套都冇咩? 真係唔記得了 套中文翻譯真的超十分不知所謂 完全係由一個唔識日文同
不知娜汀亞為何物的人造的

日版絕對有此段 台正版冇真的說不過去
此段片以前有網友說 曾經於某次重播有播過一次 但不知真定假

如果你唔知段片的內容 小弟可大約講出來
舊 01-09-07, 02:19 PM   #13
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

註冊日期: Oct 2002
Nintendo Switch ID050897379389
3DS Friend Code1118 0515 1117
PSN  IDTommyLauHK
引用:
我就覺得TVB仲有一大敗筆
就係翻譯

知唔知「羅茲拿vs鸚鵡螺」事件?

舊 01-09-07, 02:25 PM   #14
無聞
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2002
引用:
M廠果套都冇咩? 真係唔記得了 套中文翻譯真的超十分不知所謂 完全係由一個唔識日文同
不知娜汀亞為何物的人造的

日版絕對有此段 台正版冇真的說不過去
此段片以前有網友說 曾經於某次重播有播過一次 但不知真定假

如果你唔知段片的內容 小弟可大約講出來
台正版肯定有
因為我有買到
不過約翰譯左做強....(明明是john....)
基本上翻譯都冇咩大問題
是冇日版boxset隻映像特典碟

ps:我都覺得當時無記配得好好

引用:
作者: Gundam MK-2 查看文章

第18話
「鸚鵡螺vs鸚鵡螺號」(台dvd譯名)
你指這話吧

此篇文章於 01-09-07 02:29 PM 被 無聞 編輯。
無聞 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-09-07, 06:54 PM   #15
JoJo

一個音譯一個意譯 問題都不算大 只不過第18話
「鸚鵡螺vs鸚鵡螺號」 變左唔點題

tvb翻譯最大問題係 艾尼道拉 話佢死左果個係佢個仔 而唔係佢細佬
日版boxset隻映像特典碟 說實話冇乜好睇的
舊 01-09-07, 07:05 PM   #16
Master

註冊日期: Nov 2006
知唔知套動畫原名係咩?

以前細個覺得無興趣中意睇機械人
而家回憶返D片段又覺得好似幾正
想搵下佢有多少集
Master 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-09-07, 08:01 PM   #17
赤目黑龍
赤貧神

日本原名 : ふしぎの海のナディア

許許許許許許許許
舊 01-09-07, 10:34 PM   #18
柴崎幸
The One
車仔蕃薯

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: Master 查看文章
想搵下佢有多少集
全39話。

除開中段班人流落荒島一段,覺得比較悶之外,其餘都好緊湊。
尤其係羅茲拿號同埋後繼機出場既音樂、阿特蘭堤斯人既theme music,而家仍然記憶猶新。
最感動係大結局﹝唔係指其後所發生既事﹞,尼摩為左保護所有人而決定壯烈犧牲自己...
細個睇時,覺得艾尼杜拉好靚﹝後來出盒蛋時都買左佢﹞。

可參考以下網址:
http://www3.nhk.or.jp/anime/nadia/
雖然放送完畢,但都叫做有D野睇下既。

28/12/2008:華東之旅:杭州、烏鎮、蘇州、無錫、上海。
9/8/2009:首爾之旅:雪嶽山、驪州、南山、新村梨花女子大學、明洞、南大門。
1/8/2010:北海道之旅:札幌、大通、すすきの、富良野、中富良野、上富良野、美馬牛、美瑛、函館、五稜郭。
31/7/2011:歐洲之旅:英國倫敦、意大利羅馬、梵蒂岡、佛羅倫斯、威尼斯、米蘭、瑞士琉森、德國海德堡、法蘭克福、科隆、荷蘭阿姆斯特丹、華倫丹、比利時布魯塞爾、布魯日、法國巴黎。

此篇文章於 01-09-07 10:39 PM 被 柴崎幸 編輯。
柴崎幸 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-09-07, 10:36 PM   #19
赤目黑龍
赤貧神

約翰死嗰幕都好震撼呀~~~~!!

許許許許許許許許
舊 01-09-07, 10:48 PM   #20
6eo
美波様!

註冊日期: Nov 2005
無線好似叫 冒險少女娜汀亞
我以前成日追, 但依家想番起好似有d似亞特蘭提斯的故事...
6eo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-09-07, 11:25 PM   #21
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:
一個音譯一個意譯 問題都不算大 只不過第18話
「鸚鵡螺vs鸚鵡螺號」 變左唔點題

tvb翻譯最大問題係 艾尼道拉 話佢死左果個係佢個仔 而唔係佢細佬
日版boxset隻映像特典碟 說實話冇乜好睇的
艾尼道拉係唔係金髮鍾意船長果個?
我淨睇過tvb版, 記得佢都係話死左個細佬

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-10-07, 12:15 AM   #22
赤目黑龍
赤貧神

引用:
作者: 真!DC 查看文章
艾尼道拉係唔係金髮鍾意船長果個?
我淨睇過tvb版, 記得佢都係話死左個細佬
最後仲講到佢同艦長有咗添~~

許許許許許許許許
舊 01-10-07, 12:21 AM   #23
東條希
Game Master
青春色の波紋疾走

註冊日期: May 2005
個ed最令人意外係瑪莉俾韓信搞大左個肚

四十九年一睡夢,
一期栄華一盃酒。

TSUMUGI RHYME 薄桜鬼中毒中 今期1番好きな曲 希deきしめ
大好きって言うなら、大大好きって返すよ
忘れ物もうないよね? ずっと永遠に一緒だよ
東條希 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-10-07, 12:33 AM   #24
下雪邊界

引用:
今時今日要tvb重播呢套野有好高難度
最起碼娜汀亞入左紅諾亞之後果一兩集一定cut到渣都無得剩
下雪邊界 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-10-07, 12:43 AM   #25
赤目黑龍
赤貧神

引用:
作者: 東條英俊 查看文章
個ed最令人意外係瑪莉俾韓信搞大左個肚