Games Animation Forum

查看單個文章
舊 01-09-17, 04:56 PM   #128
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
史健仁 19 hrs ·

【自瀆之城】

港鐵香港站展出故官廣告後,隨即有香港人到場貼上坦克車圖示,又展示「平反六四」標語,仲有黃傘及真普選,估計借題發揮式嘅展示,將會陸逐有來。我笑點比較低,我見到咁嘅情況,忍唔住笑咗出嚟。

由故宮太和殿行去人民英雄紀念碑,坐底要十至十五分鐘,兩個地方根本就唔係同一個地點。事實上,天安屠城事件亦根本同故宮完全無任何關係。「咁兩個地點都係北京城裡面姐,咁可唔可以一樣平反六四先?」可以,你有你嘅自由,反正我有時係日本城打個白鴿轉,我都同自己講,自己係行緊東京商場嘅超市。

故宮係明清兩代皇帝嘅住所,係400-500年前嘅事,如果你著到成個韋小寶咁,係故宮廣告面前高呼「反清復明」,都尚算合理,但係故宮廣告前展示「平反六四」及「我要真普選」標語,仲舉住黃傘,究竟係乜嘢玩法?天安屠城事件係接近30年前係北京發生嘅事,佔領運動係2年前係香港發生嘅事,你向乾隆追究屠城責任,與及向康熙爭取真普選,佢哋識條鐵呀?梁振英貪咗UGL 5千萬,係咪要到英國向戴卓爾夫人嘅後人算帳先合理?

之但係咁,自瀆呢家嘢,如果進行咗廿幾年,早變成生活習慣嘅話,又真係幾難戒嘅。呢啲嘢男人都會明,所以我都係隨便吹兩句水,香港人,enjoy yourself。
起黃世澤 blog 建議同西九故宮玩膠之前, 我既印象同概念其實都已經覺得北京故宮同六四有若干關聯.

我起 fb 都有問係咪爭左幅毛澤東像

講真, 唔愛國既香港人, 根本都無興趣考究六四/天安門/北京城/明清兩代皇帝/紫禁城等等既關係.

唔理左膠右膠熱狗支聯會青關會, 拖得冧佢就係好膠.

引用:
膠觀點:如何令 故宮 project一夜收皮

故宮 project如何令其收皮,都唔容易,正所謂林鄭月娥肯賣港,北京肯受,咁可以點。只不過,康文署喺港鐵香港站嘅 故宮 廣告,竟然學每年維園六四燭光集會咁,將天安門重現眼前,就令 故宮 project收皮充滿希望。

喺呢件事度,我們需要本土派或獨派認為佢地無乜用嘅支聯會,支聯會可以借 故宮 廣告嘅東風,大搞六四紀念宣傳,咁點玩呢?

1. 搵班友學Watershed Hong Kong咁,一班友著解放軍裝扮戒嚴部隊行嚟行去,一班友扮北京學生,大叫我媽媽我餓了,請用華語。

2. 猛播血染的風采之類歌曲,不時有機關槍聲

3. 搵人揸住架紙製坦克,係咁走嚟走去,跟住有學生,瞓咗喺地下

4. 喺繁忙時間表演

最重要係一樣嘢:一旦 故宮 博物院建好,支聯會每年六四集會,將會移師 故宮 博物院門口舉行,令香港參與集會人士,能夠感受番1989年大屠殺嘅現場。

以契丹拒絕找1989年大屠殺條數嘅表現,我恐怕當北京知道支聯會會喺 故宮 博物院門口,年年舉行六四集會,相信立即走夾唔抖,宣布放棄計劃。

故宮 門口就係天安門廣場,所以呢次 林鄭月娥 擦鞋擦出火,如果支聯會敢玩,我可以講,佢地攞番過去幾年失去嘅分數有突。

此篇文章於 01-09-17 05:11 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章

返回主題: [突手專區] 香港中老虎機JACKPOT 777淋病當選 | 載有全港選民資料電腦被盜 選舉事務處致歉 | 頭POST蛇果專頁LINK