PDA

查看完整版本 : 47萬打工仔時薪不足33元

頁 : [1] 2 3

雷火武
03-19-10, 01:37 PM
http://hk.news.yahoo.com/article/100318/3/h2zp.html

47萬打工仔時薪不足33元
(星島)2010年3月19日 星期五 05:30
(綜合報道)

(星島日報 報道)本港首個最低工資水平將於七月落實,政府統計處 昨日公布全港僱員收入調查作參考數據。在二百七十七萬多名打工仔中,有近四十七萬名僱員時薪低於工會要求的三十三元;其中保安清潔 服務業僱員時薪中位數僅二十七元六角,為各行業中最低,但多個薪酬偏低行業僱主卻認為最低工資水平應低於二十七元水平。有學者相信,日後落實最低工資水平,有機會掀起裁員潮。

記者:張一華

梁愚瀚

政府統計處昨日公布去年第二季本港僱員的收入及工時調查,為臨時最低工資委員會提供詳細數據協助釐定首個法定最低工資,統計處抽查本港一萬零五百九十八家企業,就不同行業僱員的時薪、就業特徵、年齡、學歷及人數分布調查。

清潔保安低絕全港

全港二百七十七萬六千名打工仔中,時薪中位數為五十八元五角,月入中位數一萬一千五百元。一直以基層為主、有二十二萬名僱員的物業管理保安及清潔服務,時薪中位數低絕全港,僅二十七元六角,相當於月薪五千三百元,遠低於全港中位數三十元九角。各類保安員中,業主立案法團所聘用的員工,最低時薪 僅得十八元五角。飲食業佔低薪排行榜第二位,僅三十二元七角,當中快餐店外賣店時薪最低只得十九元五角。

如參考物業管理保安及清潔服務的中位數二十七元六角,統計處調查顯示,全港低於二十七元的僱員,共有二十七萬人;按勞工界一直要求將最低工資定於三十三元計,有四十六萬九千四百人收入低於不足三十三元。

飲食業建議24至26元

統計處指,調查無法計算出最低工資水平,如何影響失業率上升及職位流失;承認僱主或透過裁員、加價、削減員工工時來應付最低工資。

飲食界立法會 張宇人 認為,最低工資倘訂於二十元,殺傷力不大,若訂於二十元以上,恐對職位、競爭力及長遠投資有影響;坦言將來最低工資易升難跌,一開始不應訂得過高。餐飲聯業協會主席黃家和稱,不少蚊型食店仍在吊鹽水,如定於超出三十元,恐現食肆結業裁員潮,飲食業界僱主認為二十四至二十六元水平較易接受。

香港環境衞生業界大聯盟召集人甄瑞嫻指,清潔業僱主將增加成本轉嫁用家,但憂慮一旦最低工資推行,長期服務金時會增加一倍,僱主資金難以周轉。

加速自動化代替人手

經濟學家關焯照指,勞工界提出的三十三元,佔總勞動人口一成多,是相對合理的要求。但認為,落實最低工資後,飲食業清潔等低技術工種,有機會以機器代替人力,如自動賣票機、中央洗碗等;保安則可能出現「假自僱」情況,甚至以加工時減省人手來節省開支。

科大經濟發展研究中心主任雷鼎鳴認為,最低工資定在三十三元,市場無法接受,加速低技術工種自動化替代人手,又指訂於二十六元以上,均會即時令部分工人失業,政府需小心考慮。

嶺大經濟系教授何濼生認為,清潔及保安工資中位數二十七元六角,可作為最低工資水平,以測試市場「水溫」。

臨時最低工資委員會將就統計處數據,展開第二輪公眾諮詢,並會考慮一籃子因素釐定首個最低工資,包括工資不會過低、不會令大量職位流失、勞動市場、經濟狀況、生活水平、競爭力等評估,將於七月向特首及行政會議 提交建議。

----------------------
全港打工仔時薪中位數58蚊.我只係得一半咋:g19:
如果計番我一個月工作時數乘番58.5,我一個月有一萬四千幾...
呢度有幾多人over $58.5/hour?:cwm26:

怪盜小G
03-19-10, 01:45 PM
叫加人工會俾人鬧的:cwm26:

Wayne L
03-19-10, 01:46 PM
即時令我諗起我以前老板一句名言:
我成日同d後生仔講呀, 你地想出去搞生意實蝕架,
如果有一份6千蚊ge工好做啦, 就算係5千蚊都唔錯架啦

:g19:

amaderasu
03-19-10, 02:07 PM
我老細: 年輕人唔好自貶身價, 份RESUME 寫人工高D都唔怕

HAKAIDER
03-19-10, 03:11 PM
麵包西餅學徒又點計先...................

依家一般學徒$5500...................毎日做11 小時, 一個月4 日假

你叫d 老細真係開24至26元的話全港4 成細麵包舖真係摺得啦 x)

メソウサ
03-19-10, 03:29 PM
我老細: 年輕人唔好自貶身價, 份RESUME 寫人工高D都唔怕

反正覺得唔值你寫幾多都係落碎紙機:cwm26:
反正要壓價都不急在一時:cwm26:

Home
03-19-10, 03:43 PM
將最低工資
定得太高又俾人話干預市場,
指會即時會有好多人因為咁樣而失業
又話因為勞工成本上升而加價,轉稼俾消費者

定得太低
又被指剝削員工, 辛勞既成果卻不足以應付生活所需
指拎綜援仲好,反正都係「雞碎咁多」

之前有人提出:以負入息稅來代替最低工資,即類似低收入綜援
方法是否可行?又有何利弊之處?

カズキ
03-19-10, 03:44 PM
中位數27.6會唔會計多左...
5300/27.6/26=7.38..
5300/26/10=20.38..
保安及清潔7hr?坐底10hr啦,個range都幾大下.
大部份非白領都10hr起嫁wor,計埋時薪都唔過30.
唔減人手,咪加工時囉,做返15hr起補數.
到時咪又出現最高工時問題

大情大性武大帝
03-19-10, 03:59 PM
保安又唔怪得既…因為「理論上」係無野做的…

不過清潔低就真係好衰!!!!!!

irismong
03-19-10, 04:28 PM
其實一有最低工資就好大獲呢..... :(

才子
03-19-10, 04:40 PM

+1認同:good:

到時大把人失業, 有工返ge唔洗諗住有得收工

Wtak
03-19-10, 04:47 PM
呢個數字計埋OT 既時間未?

其實我支持最低工資架,依家d政策向晒資方傾斜,比番少少甜頭勞方都應該掛。

同埋外國好多國家有最低工資,都一樣繁榮安定。

jasmin
03-19-10, 04:56 PM

最低工資以時薪計算喎

開ot 唔係照計錢咩?

最多裁員,冇得唔俾放工

メソウサ
03-19-10, 05:04 PM
反正冇最高工時
過唔過都係等睇香港班好老細點善用資源架啦:)

カズキ
03-19-10, 05:07 PM
最低工資以時薪計算喎

開ot 唔係照計錢咩?

最多裁員,冇得唔俾放工

現在好多公司已經冇ot 計錢嫁啦.
而且好多都覺得OT係應該的.

基路亞
03-19-10, 05:16 PM
真係好多full time 除返開都無呢個數... 尤其要ot 果堆

kev00269270
03-19-10, 05:29 PM
<--表:44.5 裡:50+ /wk
計裡的話剛剛過35...

才子
03-19-10, 05:37 PM
最低工資以時薪計算喎

開ot 唔係照計錢咩?

最多裁員,冇得唔俾放工

老細一句話未做完唔比收工已經夠ko你

就算時薪咁計, 請少左個人, 你咪要做多d囉, 即係唔洗收工

好多公司OT都冇錢架啦, 請跟貼市場:cwm26:

Janus
03-19-10, 05:39 PM
http://hk.news.yahoo.com/article/100318/3/h2zp.html

47萬打工仔時薪不足33元
(星島)2010年3月19日 星期五 05:30
(綜合報道)

(星島日報 報道)本港首個最低工資水平將於七月落實,政府統計處 昨日公布全港僱員收入調查作參考數據。在二百七十七萬多名打工仔中,有近四十七萬名僱員時薪低於工會要求的三十三元;其中保安清潔 服務業僱員時薪中位數僅二十七元六角,為各行業中最低,但多個薪酬偏低行業僱主卻認為最低工資水平應低於二十七元水平。有學者相信,日後落實最低工資水平,有機會掀起裁員潮。

新聞稿 (2010-3-18): 二零零九年收入及工時按年統計調查結果公布 | 政府統計處
http://www.censtatd.gov.hk/press_release/press_releases_on_statistics/index_tc.jsp?sID=2510&sSUBID=15747&displayMode=D

收入及工時按年統計調查報告
http://www.censtatd.gov.hk/freedownload.jsp?file=publication/stat_report/labour/B10500142009AN09B0100.pdf&title=%a6%ac%a4J%a4%ce%a4u%ae%c9%ab%f6%a6%7e%b2%ce%adp%bd%d5%acd%b3%f8%a7i&issue=2009%a6%7e%aa%a9+&lang=2&c=1

按選定行業主類劃分的每小時工資中位數(港元):所有僱員
$105.9 金融及保險活動 Financial and insurance activities
$ 90.8 專業、科學及技術活動 Professional, scientific and technical activities
$ 80.0 資訊及通訊 Information and communications
$ 70.7 進出口貿易 Import and export trade
$ 61.1 建造 Construction
$ 59.3 陸路運輸 Land transport
$ 58.5 Median hourly wage by selected industry section (HK$) : All employees
$ 39.9 零售業 Retail trade
$ 33.7 雜項活動 Miscellaneous activities
$ 32.7 飲食業 Restaurants
$ 27.6 物業管理、保安及清潔服務 Estate management, security and cleaning services

華倫君島陽平
03-19-10, 07:43 PM
最低工資以時薪計算喎

開ot 唔係照計錢咩?

最多裁員,冇得唔俾放工

就算有ot最多都係20蚊一個鐘

Sar8
03-19-10, 08:32 PM
定左最低工資
咪一個人做兩個人野
上有政策下有對策

等老細們更加「重用」員工

怪盜小G
03-19-10, 08:35 PM
定左最低工資
咪一個人做兩個人野
上有政策下有對策

不嬲都話針無兩頭利

今鋪正苦定又俾人鬧唔定又俾人鬧:cwm9:

埃及使者
03-19-10, 10:55 PM
加左時薪
bonus減返

到最後人工同立法前冇變
死未

驚寂
03-19-10, 11:43 PM
我自己做過低薪工作,只有$22一個鐘,我覺得個工作性質拎呢個人工好合理
酒樓請傳菜都有6、7千,我覺得畀多左tim

sunnypigdog
03-19-10, 11:52 PM
現在好多公司已經冇ot 計錢嫁啦.
而且好多都覺得OT係應該的.

下??乜原來OT唔係必然須要同埋必然無錢ge咩:cwm26::cwm2:

カズキ
03-20-10, 12:34 AM
下??乜原來OT唔係必然須要同埋必然無錢ge咩:cwm26::cwm2:

唔係100%既,現在仍然有公司ot有錢既.

liverwan
03-20-10, 12:52 AM
最低工資請推埋請高工時
咁後生先有時間,金錢去進修etc
中老年亦都可以健康d

sonic
03-20-10, 10:11 AM
如果唔訂最低工資,有D人得20個鐘,一個月得4千蚊,真係食屎咩,由其係華人老闆,渣到你乜都乾,比多少少人工你,做到你命都短幾年
應該實施埋最高工時,見好多人番工番12小時UP......跟本就係同賣命黎搵錢差唔多,有錢都無命享,基本上私人生活乜都無,香港人咁既生活真係會身心健康咩,跟本就係度破壞社會和諧.....人生=工作..........

メソウサ
03-20-10, 11:08 AM
反正依家最興咩半職/四分一職
仲要返中下午,腰斬你黃金時間等你冇得part time其他野
so what?

二階堂青丸
03-20-10, 11:48 AM
所以我朋友講,而家時薪咁低,返工時唔做返d自己野(上msn,fb,炒股)對唔住自己

三四
03-20-10, 11:59 AM
唔係100%既,現在仍然有公司ot有錢既.

ot有錢的舉手,雖然唔多
做d廠仔公司仔反而有既機會大d

siuj
03-20-10, 12:01 PM
所以我朋友講,而家時薪咁低,返工時唔做返d自己野(上msn,fb,炒股)對唔住自己

係既... 如果唔係各大 forum 點解係返工時間都會咁旺... x)

Home
03-20-10, 12:54 PM
酒樓請傳菜都有6、7千,我覺得畀多左tim

6,7千都覺得多,咁幾多錢月薪先合理?
我反而覺得就算將最低工資定响20蚊一個鐘,都會因為導致成本上升而提高物價/失業率上升

以前睇過類似討論
指要脫離貧窮,最佳辦法就係不斷增值自己
但後來漸漸覺得,因為市場供求底下,即使所有人如何努力去增值自己,總有人會無法脫貧

二階堂青丸
03-20-10, 01:09 PM
野只會越來越貴,所以我覺得低層工人都應該爭取更高的工資
你睇勁多公司肥上瘦下,點解d高層加人工我地唔可以反對?
其實香港應該搞返個最高工資先岩!等d高層唔可以收咁高人工

Janus
03-20-10, 01:20 PM
信報社評 最低工資時薪三十三元可行嗎? (節錄)
https://hkej.com/template/blog/php/blog_details.php?blog_posts_id=46287

......且從另一角度看,作一個粗略計算,目前本港註冊公司有七十八萬多家,最低工資三十三元時薪,表示平均每家公司每年額外需負擔九千四百元的開支。這個數目也不算矚目。若假定所有較低薪的職位都在中小型企業內,而以現在本港有二十七萬六千多家中小企計,上述的最低工資水平,表示每家平均要負擔的近二萬七千多元。以不少每年營業額只有數百萬元的中小企來說,這個數目可不算是小數目。

統計處的數字顯示,從事飲食業的僱員時薪中位數為三十二點七元,從事「物業管理、保安及清潔服務業」的僱員時薪中位數二十七點六元。若將最低工資訂為每小時三十三元,即表示二十萬飲食業僱員中,有一半以上都要獲加薪,大部分「物業管理、保安及清潔服務業」的僱員都可受惠,兩個行業受新政策影響的人數很可能超過三十萬。這個估計意味著要承受最大部分薪金增幅的企業,都屬於飲食業和「物業管理、保安及清潔服務業」的中小企。如此,目前最低工資的措施可能對個別行業的衝擊特別大,從此角度看,張宇人提出的擔憂未必完全不合理,當局需要進一步詳細分析。

早前有學者認為,香港從未實行最低工資制度,所以這項政策對就業、市場和整體經濟有何影響,以及實行不同水平的最低工資會令多少職位流失、令失業人數增加多少等,很難作科學化的「敏感度分析」。所以為保持經濟穩定,他們普遍贊成最低工資政策實施初期,應以一個較保守,或較低的水平開始,測試經濟可承受的程度,再逐漸調節。我們認為這種做法合理,唯勞工界需要接受此舉不是偏幫資方,而是要尋求一條穩妥的路,以維持勞工獲得合理回報的同時,對社會的影響盡量減輕。但當局需要在最低工資措施實施最初兩至三年內,作較頻密和客觀的檢討。當然,代價是每次檢討都可能演變成為勞資角力的戰場。如何維持客觀性,又能照顧到各方利益,又要考考當局的政治智慧了。
(節錄)

全文 (需會員/訂戶)
https://hkej.com/template/blog/php/show_link.php?lno=1&blog_posts_id=46287

Penny仔
03-20-10, 01:23 PM
辛苦打份工....人工都應付唔到日常所需
人工小, 工時長....而家係勤力d想打多份都唔得
咁為咩要返工?

最低工資係社會政策黎架嘛,但而家走向係用經濟角度去做

所以我一直覺得全港低收入人士應該約埋一日齊申請綜援....煲爆政府算Q數

liverwan
03-20-10, 03:12 PM
咁為咩要返工?

所以我一直覺得全港低收入人士應該約埋一日齊申請綜援....煲爆政府算Q數

係囉,咁鍾意講市場經濟
突然成個市場都缺人手,睇你仲加唔加人工

怪盜小G
03-20-10, 03:33 PM
係囉,咁鍾意講市場經濟

好似大陸依家d廠咁??

某F
03-20-10, 03:52 PM
咁為咩要返工?

有D智障就係認為返工就係為返工
唔係為錢

詳見香港討論區:cwm26:

Home
03-20-10, 04:05 PM
係囉,咁鍾意講市場經濟

咁都係市場經濟既一種
工資高低同勞工供求有關

小嘉
03-20-10, 04:09 PM
而家好多野最貴其實係租:cwm2:

呢個先係最迫切要降低既野:cwm2:

真!DC
03-20-10, 04:24 PM

不過政府似乎冇打算關注哩個問題:cwm26:

早前睇電視訪問d鋪頭老闆, 話業主見經濟好左少少就加租,
每日要賣多幾多幾多先為倒皮:g19:

成日覺得哩d業主就不勞而獲, d鋪頭就日做夜做做餐死:(

very good:dance:

雷火武
03-21-10, 02:22 PM
年輕人想出來創業
一睇個鋪租已經打沈左啦..
的確鋪租減番低d都好重要..

Busconcamp
03-21-10, 03:21 PM
年輕人想出來創業
一睇個鋪租已經打沈左啦..
的確鋪租減番低d都好重要..
呢個根本無可能...
家下連屋村舖都俾領匯狂加租金...
已可見無可能發生...
(除非通縮........)

張宇人唔排除建議最低工資定係廿元以下...

勇敢地加速與小市民打工仔為敵~~~:bdance:

wuxu
03-21-10, 03:32 PM
呢個根本無可能...
家下連屋村舖都俾領匯狂加租金...
已可見無可能發生...
(除非通縮........)

張宇人唔排除建議最低工資定係廿元以下...

勇敢地加速與小市民打工仔為敵~~~:bdance:

http://hk.news.yahoo.com/article/100321/4/h43y.html
今日城市論壇:cwm26:

土屋!
03-21-10, 03:40 PM
麵包西餅學徒又點計先...................

依家一般學徒$5500...................毎日做11 小時, 一個月4 日假

你叫d 老細真係開24至26元的話全港4 成細麵包舖真係摺得啦 x)
x)黎學野仲有錢收...算係咁啦

POKA
03-21-10, 04:26 PM
呢個真係殺千刀

張宇人倡時薪20元遭抗議

2010-03-21 <!--START:NEWSTIME--><!--END:NEWSTIME-->
<!--START:PAGE_NEWS--> <script language="javascript" src="http://www2.news.sina.com.hk/js/tooltip/wz_tooltip.js"></script> 飲食界立法會議員張宇人提議最低工資定在時薪20元以下,遭市民丟錢抗議。
張宇人說,飲食界正調查擁有八間以上分店連鎖食肆的員工薪酬水平,下月有結果,屆時會視乎調查結果和業界反應,不排除向政府建議,把最低工資水平訂在20元以下。
他今天出席完一個論壇後接受訪問時,有戴著豬頭面具的示威者向他抗議,又把20元丟在他面前。
勞顧會資方代表何世柱指出,小型食肆利潤低,薪酬佔了開支一半,如果最低工資水平高,等同逼餐廳結業。
勞工界立法會議員李卓人(http://www2.news.sina.com.hk/images/08_img1.gif相關 (javascript:show_tooltip(30);))同葉偉明均表示,最低工資水平必須足夠養家,確保工人尊嚴,最低工資亦不能低於綜援水平。

david
03-21-10, 04:31 PM
車,先得o個1成七都無o既人少過33元,有八成三以上o既時薪高過33蚊你又唔講,擺明抽水喎!:cwm23:

:haha:

Janus
03-21-10, 04:32 PM
呢個真係殺千刀

張宇人倡時薪20元遭抗議

2010-03-21 <!--START:NEWSTIME--><!--END:NEWSTIME-->
<!--START:PAGE_NEWS--> <script language="javascript" src="http://www2.news.sina.com.hk/js/tooltip/wz_tooltip.js"></script> 飲食界立法會議員張宇人提議最低工資定在時薪20元以下,遭市民丟錢抗議。
張宇人說,飲食界正調查擁有八間以上分店連鎖食肆的員工薪酬水平,下月有結果,屆時會視乎調查結果和業界反應,不排除向政府建議,把最低工資水平訂在20元以下。
他今天出席完一個論壇後接受訪問時,有戴著豬頭面具的示威者向他抗議,又把20元丟在他面前。
勞顧會資方代表何世柱指出,小型食肆利潤低,薪酬佔了開支一半,如果最低工資水平高,等同逼餐廳結業。
勞工界立法會議員李卓人(http://www2.news.sina.com.hk/images/08_img1.gif相關 (javascript:show_tooltip(30);))同葉偉明均表示,最低工資水平必須足夠養家,確保工人尊嚴,最低工資亦不能低於綜援水平。

請問綜援水平現在有多少﹖

風音
03-21-10, 04:48 PM
其實個中位數入面係咪有d打工皇帝係度:g19:

怪盜小G
03-21-10, 05:46 PM

你係黃:cwm26:民咩可以囉:p成楝過都得

租鋪哩d野,業主覺得值幾多就租幾多架啦

你唔租咩過主囉

加完租有人同佢租就係佢醒,加到無人租剩返個吉鋪係度就係抵佢死

業主租鋪出去駛考慮你d乜野後生仔創業呀之類既野同做個乞丐叫人可憐自己有咩分別??

超必
03-21-10, 06:58 PM

定左最低工資
咪一個人做兩個人野
上有政策下有對策

①所有長工,都變成長散,時薪33元,每月仍然是$4500
※這叫做:工時不足

②根據上述,人數反而增多了,但每人仍然是$4500
※這叫做:變相輪更制

③工作日數少於60天,又以時薪計算,老細沒有強積金要供
(註:飲食、建築 除外)
※這叫做:慳錢至上

④長散,隨時大把人做,一個人做"三、四個人野"是正常的!!!
※這叫做:知人善任

細路翔
03-21-10, 07:01 PM
無真正能夠發揮功能既監管制度就搞最低工資

正苦真係幾時都咁堅:haha:

某F
03-21-10, 08:01 PM
你係黃:cwm26:民咩可以囉:p成楝過都得

租鋪哩d野,業主覺得值幾多就租幾多架啦

你唔租咩過主囉

加完租有人同佢租就係佢醒,加到無人租剩返個吉鋪係度就係抵佢死

業主租鋪出去駛考慮你d乜野後生仔創業呀之類既野同做個乞丐叫人可憐自己有咩分別??

而家領匯就係寧願將個場吉都唔低租比人:good:

怪盜小G
03-21-10, 08:05 PM
而家領匯就係寧願將個場吉都唔低租比人:good:

個鋪佢既,佢要吉哂都唔平租俾D小商戶你可以點??告佢??

費比加拿斯
03-21-10, 08:12 PM
我見到有牌熟食員工長工都係$30.

點樣玩最低工資.

某程度上係需要最低工資立法,但絕對唔係各行各業受用.

JoeII
03-21-10, 09:00 PM
我見到有牌熟食員工長工都係$30.

點樣玩最低工資.

某程度上係需要最低工資立法,但絕對唔係各行各業受用.
呢d咁o既老細,翠玉瓜侍候把啦

小嘉
03-21-10, 09:09 PM
個鋪佢既,佢要吉哂都唔平租俾D小商戶你可以點??告佢??

D租唔係咁瘋狂,比晒D水位人地
香港點會變到而家咁
而家D人打份工有成半去左D租到
唔通咁叫無問題?

D業主成日借D易一加租加過10幾20%
唔好講打工仔,D老細都頂唔到啦

怪盜小G
03-21-10, 10:05 PM
香港點會變到而家咁
唔通咁叫無問題?

但人地有咁既權:cwm26:

無問題

間鋪有哩個價值既你俾唔起自然有第2個頂上

無人頂上佢唔急既可以慢慢等放租

無必要就租戶既情況定租金

MO
03-21-10, 11:26 PM
香港點會變到而家咁
唔通咁叫無問題?

唯有由政府干預, 控制自由市場
先立法"最低工資", 再立法"最高租金" :rbt:

メソウサ
03-21-10, 11:49 PM
今日工聯會又行出泥大龍鳳:cwm27:

雷火武
03-22-10, 01:09 AM
但人地有咁既權:cwm26:

無問題

間鋪有哩個價值既你俾唔起自然有第2個頂上

無人頂上佢唔急既可以慢慢等放租

無必要就租戶既情況定租金

點樣來訂定一間鋪既價值呢?
個價值咪係佢自己任講囉
其實咪又係d人貪心自私只係理自己袋多d錢姐嗎:cwm26:

聽落好似好有道理咁既.
而家佢係擺明屈你機收到咁貴你又無佢乎姐.但我完全唔覺加到咁貴好有道理囉:)

怪盜小G
03-22-10, 01:33 AM
點樣來訂定一間鋪既價值呢?
個價值咪係佢自己任講囉
其實咪又係d人貪心自私只係理自己袋多d錢姐嗎:cwm26:

聽落好似好有道理咁既.
而家佢係擺明屈你機收到咁貴你又無佢乎姐.但我完全唔覺加到咁貴好有道理囉:)

邊個唔想:cwm26:??

爭在你有無權咁做姐嘛

又唔係搞慈善事業,鋪位人地既,仲同你講道理??明屈你,吹波??

社會就係咁,哩點我諗你去都邊個國家都一樣:cwm9:

ReyMysterioREY
03-22-10, 02:24 AM
話時話...我公司 請時薪既人工只得28/ours = ="..

但真係咪理...真係成村人o黎申請入職= =

小嘉
03-22-10, 02:29 AM
香港呢d崎型市場
講真大部份打工仔都係同d業主打工
成份糧真係10個有9個成半都去左d租到
食果d唔好講啦,住基本上好大問題

真係搵d叫下班狗官拎住20蚊一個鐘去玩幾個月
睇下佢地點頂

我真係好讚成起番公屋架

liverwan
03-22-10, 02:33 AM
香港點會變到而家咁
唔通咁叫無問題?

成日話中小企要捱貴租
但通常人工最低果d反而係大企業/連鎖店啊
全因為佢地有班人負責管理大量員工,又經常大量招聘,就算流失率幾高都好無野做o既人都會試下
佢地唔會無錢賺,但真係無良心係無辦法

細舖,如小食店,食肆其實一早要出over5500/6000去請人
待應呀,酒樓工仲要未必請到人添

メソウサ
03-22-10, 09:48 AM
章魚人咪搞笑啦好心佢
香港成本最高一直都係舖租而唔係人工

HEAD_HUNTER
03-22-10, 10:03 AM
今朝天禧年代聽到火滾,
自稱「八十後」打上去話城市論壇有年青人問候張宇人「我俾你$20一個鐘你你點諗」係不智行為,
年青人應該效法張宇人讀多啲書,好似佢咁有成就唔應該發老脾.....
係~~~呢番說話你同班四五十歲既勞動草根階層講啦廢物。:cwm23::cwm23::cwm23:

蒼森.laio
03-22-10, 11:34 AM
其實最低工資可以用該工司 資金/營業額 中的%作定位嗎?:(

埃及使者
03-22-10, 12:00 PM
香港呢d崎型市場
講真大部份打工仔都係同d業主打工
成份糧真係10個有9個成半都去左d租到
食果d唔好講啦,住基本上好大問題

真係搵d叫下班狗官拎住20蚊一個鐘去玩幾個月
睇下佢地點頂

我真係好讚成起番公屋架

起左我都冇份入...over哂
反而我想佢再推出<租者置其屋>

============
20蚊粒鐘
叫佢友唔做議員打份咁既工試下啦

メソウサ
03-22-10, 12:19 PM
<object width="480" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/Zk-lEiKWdWw&hl=zh_TW&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/Zk-lEiKWdWw&hl=zh_TW&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object>

三四
03-22-10, 01:06 PM
其實講領匯
領匯壇野係邊個搞出黎?:cwm23:

yKS
03-22-10, 01:15 PM
十蚊個鐘都覺多不如直接實行人工祖國化:D

sugihara
03-22-10, 03:17 PM
邊個唔想:cwm26:??

爭在你有無權咁做姐嘛

又唔係搞慈善事業,鋪位人地既,仲同你講道理??明屈你,吹波??

社會就係咁,哩點我諗你去都邊個國家都一樣:cwm9:

唔好講到唔關自己事咁啦,而家落屋企樓下食個頹飯都$30起呀,要買支筆都搵唔到文具舖,好過癮呀?

去到邊度都一樣?大陸工廠以前會送間樓俾你做宿舍,你點睇:cwm26:?

埃及使者
03-22-10, 05:09 PM
自由黨 黨內研究認為,最低工資應定在24元以下。

自由黨主席劉健儀 表示,最低工資定在24元以下,是一個有尊嚴的工資水平,對勞動市場影響亦最少。

劉健儀對於自由黨飲食業議員張宇人 建議,最低工資應定在20元以下,她表示張宇人只是代表所屬業界發聲,不代表自由黨立場。

12號四分衛
03-22-10, 05:19 PM
自由黨主席劉健儀 表示,最低工資定在24元以下,是一個有尊嚴的工資水平,對勞動市場影響亦最少。

:cwm23:

怪盜小G
03-22-10, 05:23 PM
唔好講到唔關自己事咁啦,而家落屋企樓下食個頹飯都$30起呀,要買支筆都搵唔到文具舖,好過癮呀?

去到邊度都一樣?大陸工廠以前會送間樓俾你做宿舍,你點睇:cwm26:?

我無話過貴租係好事喎

我由頭到尾只係話,個鋪係邊個既,租金就由邊個決定姐:cwm26:

人地既野人地都唔俾定價,你要人平俾你唔平就叫過份:cwm9:??

仲有,你真係以為送既:cwm26:??自從佢地知道自己塊爛地可以起廠之後佢地當d地係寶咁,會送俾你咁好死??

stcdavidhk
03-22-10, 05:28 PM
24蚊以下,之係可以低過20蚊la= =

MO
03-22-10, 05:52 PM

訂立最低工資後,
人工開支上升,
$40起添

仲過癮呀 :good:

間舖開價幾錢, 同碟飯開價幾錢
咪一樣係人地開, 其他人只有選擇幫唔幫襯
人地碟飯賣幾錢你點干預?:cwm26:

怪人怪人
03-22-10, 06:03 PM
明明大家都好食好住冇打算亦冇鬥志去玩鬥地主,有乜好怨 :)

三四
03-22-10, 06:35 PM
24蚊好
大大話話一個月有成12000蚊
唔好咩?

小嘉
03-22-10, 06:40 PM
24蚊好
唔好咩?

24蚊你點計萬2出黎

我當做死人既12個鐘
7日唔休息,31日

24x12x31=8928蚊:cwm26:

小嘉
03-22-10, 06:41 PM

佢呢d上晒岸既緊係食花生啦:cwm26:

zzzdx
03-22-10, 06:44 PM
24蚊好
唔好咩?
每日做16小時做足31日都無12000蚊喎:g19:

怪盜小G
03-22-10, 06:53 PM
佢呢d上晒岸既緊係食花生啦:cwm26:

出街食飯我唔駛俾錢定你幫我找數??

三四
03-22-10, 06:57 PM
總之就好啦
60%有貢獻既人都贊成:)
$24x16hrsx31d=$11904
成12000架
鬼叫嗰班人唔交稅
唔交稅=交稅唔多=無貢獻
right?

怪盜小G
03-22-10, 06:58 PM
總之就好啦
成12000架
鬼叫嗰班人唔交稅
唔交稅=交稅唔多=無用
right?

你講緊乜...:mask_mk2:??

phil077
03-22-10, 07:00 PM

做夠二十四小時, 有萬七, 但未做夠一個月, 可能都直接入棺材 :mask_mk2:

張宇人議員, 話同飲食業界講完數後, 可能會支持將最低工資設在二十元以下, 真係吹賬:g19:
真係設在二十元以下, 不如唔好立法好過 :404:

真!DC
03-22-10, 07:01 PM
我無話過貴租係好事喎

我由頭到尾只係話,個鋪係邊個既,租金就由邊個決定姐:cwm26:

人地既野人地都唔俾定價,你要人平俾你唔平就叫過份:cwm9:??

仲有,你真係以為送既:cwm26:??自從佢地知道自己塊爛地可以起廠之後佢地當d地係寶咁,會送俾你咁好死??
既然唔係好事, 有關方面應該諗辦法攪攪佢la:cwm26:

phil077
03-22-10, 07:04 PM
總之就好啦
成12000架
鬼叫嗰班人唔交稅
唔交稅=交稅唔多=無貢獻
right?

上下班各用一個小時
禁一日如果你只有6個小時的空餘時間
禁你可以做D 咩?:@_@:

唯一做到的就係訓覺 ...
你邊可能有時間上網吹水..

三四
03-22-10, 07:05 PM
你講緊乜...:mask_mk2:??

空氣唔好:cwm26:
嘗試用工商界角度諗最低工資?
上下班各用一個小時
禁一日如果你只有6個小時的空餘時間
禁你可以做D 咩?:@_@:

唯一做到的就係訓覺 ...
你邊可能有時間上網吹水..
蟻民除左做野仲可以做咩?
上班時間

怪盜小G
03-22-10, 07:59 PM
既然唔係好事, 有關方面應該諗辦法攪攪佢la:cwm26:

點搞:cwm26:

人地私產黎,開價放租幾多你估政府管到??

怪盜小G
03-22-10, 08:01 PM
空氣唔好:cwm26:
嘗試用工商界角度諗最低工資?

蟻民除左做野仲可以做咩?
上班時間

佢開20蚊個價擺明玩野架啦,你估立法會其他人真係會陪佢癲咩

Penny仔
03-22-10, 08:36 PM
做夠二十四小時, 有萬七, 但未做夠一個月, 可能都直接入棺材 :mask_mk2:

張宇人議員, 話同飲食業界講完數後, 可能會支持將最低工資設在二十元以下, 真係吹賬:g19:
呢個張宇人幾咁傲慢.......擺明係度鬥氣,比人罵完就串咀話可能$20以下

這就是尊貴的功能組議員,現代貴族權貴

siuj
03-22-10, 08:46 PM
個張宇人... 前 2 年都話... 香港工人工資水平較高... 擔心香港會邁向福利社會... :cwm26:

phil077
03-22-10, 09:07 PM
張宇人倡20元時薪被錢掟
(星島)2010年3月22日 星期一 05:30

(綜合報道)

(星島日報 報道)最低工資立法擾攘多時,近日又於最低工資訂立水平再次引起爭議。代表飲食業的立法會 議員張宇人 表示不排除會向政府建議,把最低工資訂於低過時薪二十元的水平,又指政府應發放補貼以協助低薪工人維持生活,而非靠僱主調整薪金。言論一出,旋即惹來抗議人士不滿,大罵其言論「可恥」,更有青年向張宇人丟擲二十元紙幣,不斷質問他會否接受時薪二十元的工作。

記者:陳正怡

立法會飲食界議員張宇人昨出席《城市論壇 》表示,現正諮詢擁有八間分店以上的食肆關於業內最低工資水平,並將於下月公布調查結果,屆時會視乎結果及業界反應,不排除向政府提出時薪低於二十元的最低工資水平建議。

不排除提出少於20元

張宇人認為香港首次制訂最低工資,應持保守態度,又要以三大前提作為基礎,包括避免引致職位大量流失,確保維持行業競爭力及不損害本港長遠經濟發展。

他表示,飲食業職級眾多,工資水平逐層遞升,釐定最低工資後,老闆將面對一定壓力。勞顧會資方代表何世柱亦表示,小型食肆利潤低,薪酬佔了開支一半,如果最低工資水平高,等同逼餐廳結業。

單親媽媽:不足養家

張宇人言論一出,隨即引起場內廿多個抗議人士激烈高呼「可恥」,更有面戴「豬面具」的抗議人士穿插場內,擾亂張宇人發言。一名抗議人士更於場內斥問張宇人會否辭去議員工作,接受時薪只有二十元的工作,更批評他對於低薪工人沒有「切膚之痛」。在場的單親媽媽劉女士更表示,自己從事飲食工人只有每小時二十元,一個月只有五、六千元,根本不足夠養活兩名兒子的生活,期望張宇人明白「勤勞有價」。

張宇人表示,理解月薪只有數千元但要養活一家三口的困難,但強調最低工資的設立目的並非用以「養家」。

他認為如要協助工人「養家」,應從政府稅收或福利作出補貼,而非靠僱主制訂最低工資。他續指香港經濟成功有賴自由市場經濟,不建議設立條例規管,「租金都貴,唔通要訂立最低租金?」

張抗議恐怖語言暴力

場內喧鬧抗議聲不斷,張宇人事後接受傳媒答問時,面戴「豬面具」的抗議人士再次出擊,企圖妨礙訪問;更有青年向張宇人丟擲二十元紙幣,並不斷向其質問會否接受時薪二十元的工作。張宇人回應批評抗議人士行為屬恐怖的語言暴力,並阻礙言論自由,不過他堅持不會收回或調整相關言論,並會繼續代表業界發表意見。

佢自己唱議, 最低工資係20元以下
但冇答20元以下的工, 佢自己肯唔肯做 :cwm26:

liverwan
03-22-10, 09:14 PM
個張宇人... 前 2 年都話... 香港工人工資水平較高... 擔心香港會邁向福利社會... :cwm26:

當初話反對紅日=勞工假期好似都係佢

JoeII
03-22-10, 09:24 PM
呢d話題,我留返去高登講:hehehe:
呢度講唔盡興

メソウサ
03-22-10, 10:14 PM

求其搵件二打六去問飲食業
"請個人最低2毫子一個鐘好唔好呀?"
用膝頭哥諗都知結果係乜:cwm26:

記住呢d功能組別唔係對全個飲食業負責
係對飲食業公司/老細負責:cwm26:

卡柏
03-22-10, 10:22 PM
我唔知點先為知最低, 但真係最起碼要夠人地糊口, 我自己計數既話, 最少都要30蚊一粒鐘, 一日做10粒鐘, 每星期返6日, 當一個月有4個星期, 即係每個月有7200....
我諗咁樣先叫做一個比較令人生活得有尊嚴既價錢掛.....

o係我既個人立場, 其實唔太贊成最低工資同最高工時立法, 因為一咁做就一定有老細炒下人, 不過個人覺得, 一係政府就唔好立法, 一立法就真係要立埋最高工時, 如果唔係會做死唔少人, 仲有, 最低工資唔好低過30蚊, 咪試盞好似前兩版既版友話齋, 拎綜援好過!!!