PDA

查看完整版本 : [飲食討論] 不如講講杯面~

頁 : [1] 2 3

亞瑪迪拉
05-06-09, 10:14 AM
大家有冇咩好食杯面推介下~
我食o黎食去都係cup noodles,炒面王呢d...想轉下口味:g19:

基路亞
05-06-09, 10:21 AM
超力有隻米線杯幾正! :good:

nono226
05-06-09, 10:25 AM
幾年前7-11有隻日本牛油粟米杯麵要17,8蚊一杯.
不過食食下冇得賣.我食過最好味係呢隻:lovee:

同一隻牌子,有隻薯仔味都好食,不過唔記得叫咩名

有冇人食過或者知邊到有得買呀:lovee:

龍寶寶
05-06-09, 10:26 AM
御前杯麵-冬陰功味

白薔薇騎士
05-06-09, 11:23 AM
滿漢全席-紅燒牛肉麵

ZombieTerry
05-06-09, 11:29 AM
滿漢大餐-麻辣鍋牛肉麵 :good: :good:

mikemike
05-06-09, 11:37 AM
cup noodles-咖哩海鮮

Cpato
05-06-09, 11:40 AM
我覺得日清類似炒面王個隻的炸醬味幾好食:good:

メソウサ
05-06-09, 12:27 PM
其實有冇好似樓下即食面topic咁
又平又抵食o既杯面?

呀正
05-06-09, 01:03 PM
出前一丁既杯面好食過煮個d!:good:

惡多巴斯
05-06-09, 02:10 PM

呢個正,
好有台式牛肉麵既風味:good:
不過要十幾蚊碗:cwm26:

另外推介合味道叻沙味同辣椒蟹味,
不過除左新加坡之外,
唔知邊度有得賣:hahaha:

團子~o~
05-06-09, 06:02 PM
前排轉過食御前杯麵,但食多兩獲覺得d麵好淋,尤其食到尾,係淋到發脹…
到最後都係轉番合味道:g19:

龍寶寶
05-06-09, 06:07 PM

呢隻要突價$13.x我先會買,真係太貴啦:XDXD:

delta
05-06-09, 06:08 PM
食得最多都係cup noodles香辣海鮮,
食左咁多年都唔厭~:good:
日清新個款NUpasta都幾好食,
落涷滾水再入微波爐5min就ok,
都幾貴,要成$13.8一個,
不過算大碗,ok飽~

Busconcamp
05-06-09, 06:58 PM
其實有冇好似樓下即食面topic咁
又平又抵食o既杯面?
伊麵王...
裕記賣果d 1pack3盒碗裝生麵...$8.90...:g19: <--不過係上年既事

昏迷童子Sleepy
05-06-09, 07:39 PM
滿漢全席-紅燒牛肉麵

滿漢大餐-麻辣鍋牛肉麵 :good: :good:而家唔知變成點
以前有段時期佢隻隻味都係淨得成層紅油......:mask_mk2:
而且性價比唔多掂,殖民星要$15-17左右......:mask_mk2: :mask_mk2:

不過麻辣鍋味又唔錯下0既...:drool2:
:cwm26: 而且...用黎排毒一流......

近年多數都係味味一品,殖民星公價$11.0......:cwm9:
n年前佢有隻羊肉鍋味,而家搵極都搵唔番......:cwm2:

合味道...近年性價比太差喇...已經半放棄......:404:

碗丁...丁麵果陣膠味都焗埋落去,唔掂...近乎完全放棄......:@_@:

杯丁...仲食得下,特別係地獄海鮮......:hehehe:

辛辣麵...學黎天王話齋,食落都唔辛辣的辛辣麵仲係唔係辛辣麵?:cwm26:
但係佢個泡菜麵又幾得下喎......x)

公仔...殖民星d超市返貨幾少下...已放棄......:g19:

四洲...性價比仲差過合味道......:cwm10:

日版貨...太窮,買唔起......:404: :404: :404:

大陸三大品牌...你夠膽幫襯咩?:haha:

龍寶寶
05-06-09, 09:08 PM
近年多數都係味味一品,殖民星公價$11.0......:cwm9:
n年前佢有隻羊肉鍋味,而家搵極都搵唔番......:cwm2:

講以前的話,以前有隻碗麵除左一大包肉之外,仲有一包咸酸菜,好好食的,不過依家無出了x)

昏迷童子Sleepy
05-06-09, 10:12 PM
講以前的話,以前有隻碗麵除左一大包肉之外,仲有一包咸酸菜,好好食的,不過依家無出了x)呢隻n耐喇喎......:hehehe:
間廠仲存唔存在都唔知......:g19:

亍 ◣
05-06-09, 10:28 PM
炒面王.....明知佢極之唔健康又唔太好食....不過唔知點解都成日食x)

亞瑪迪拉
05-06-09, 10:39 PM
最近d杯面好似平左~
我樓下間華x,合味道5.4一杯,味味一品牛肉面9.9~
買左一杯味味一品,未食,不過好期待:drool2:

POKA
05-06-09, 10:44 PM
十幾蚊碗個D大碗麵
不過唔敢食咁多

加量熱狗
05-06-09, 10:49 PM
而家唔知變成點
大陸三大品牌...你夠膽幫襯咩?:haha:
統一?:confused: :confused:

比卡SP
05-06-09, 11:20 PM
御前杯麵-冬陰功味

同好!!!我d fd話隻味似嘔吐物
但我覺得真係超正!!勁開胃!!
講開就想食 :drool2:

捲毛老爺
05-07-09, 02:07 AM
炒面王.....明知佢極之唔健康又唔太好食....不過唔知點解都成日食x)

因為相對其他平 所以會食 (我都係:g19: )

irismong
05-07-09, 05:04 AM
日本版cup noodles curry cheese
次次去日本都掃一堆番黎~~

ZombieTerry
05-07-09, 08:46 AM
日本版cup noodles curry cheese
次次去日本都掃一堆番黎~~
呢隻真係好野黎!!! :good: :good: :good:

龍寶寶
05-07-09, 03:48 PM

呢隻杯麵我屋企有大量儲備,試過我區附近幾間百佳d貨比我掃哂x)
呢隻仲有出即食麵,不過佢個即食麵好難煮得好食,煮得唔好就會非常難食,所以都係買杯麵好:hahaha:

>G<
05-07-09, 10:57 PM
滿漢大餐-麻辣鍋牛肉麵 :good: :good:我都好鐘意食lee種, 或者我個人喜歡大辣味~~~

另外想問下有無巴打知佢果種面算係嘜面?!?!細面?!伊面?!
同d包裝果d面又唔同, 我幾鐘意食lee種面, 唔知有無類似既面有包裝賣~

白銀虹
05-08-09, 08:58 AM
合味道5香牛肉 + 醋 超正 \:cwm26:/

Busconcamp
05-08-09, 11:30 AM

呢隻要突價$13.x我先會買,真係太貴啦:XDXD:
wellcome...
$12.50

Seppie
05-08-09, 11:36 AM
日本-
1. 日清面職人!:good:約$17 一碗
飲埋d面豉湯都唔口乾架~好出奇!!

2. maru-man 日式curry 黑豚烏冬!!!!:good: 特價$10-12左右
o係日本買離食~~一食就愛上
回hk發現都有得賣
好濃既curry湯底~面又彈牙

3. 日本版cup noodles curry cheese
捕sogo 成年先得一水貨:404:
不過呢樣真係神物~~:404:
$17 一杯, 都照5杯5杯咁掃!!

由於日本既杯面太好食
e家好少食hk果d了

御前冬陰功既湯底真係好得
不過面底唔太好食

>G<
05-08-09, 11:57 AM
wellcome...
$12.50我果邊特價完$13.9 wor...
以前最平果陣, 係7仔都係$20兩個...:cwm23:

Frozen Ray
05-08-09, 12:17 PM
wellcome...
$12.50

尋日去 家興超市 好似唔使 $11 一碗 :cwm9:
不過哩D牛肉/排骨碗麪實在很油很肥膩 好少會買黎食 :mask_mk2:

Busconcamp
05-08-09, 01:07 PM
我果邊特價完$13.9 wor...
以前最平果陣, 係7仔都係$20兩個...:cwm23:
:cwm26:
wellcome...
$12.50

昏迷童子Sleepy
05-08-09, 01:16 PM
:cwm26:殖民星冇忌安......:cwm14:

-正-
05-08-09, 01:30 PM
以前...應該10年前左右,

合味道咖哩海鮮未出之前, 有一隻咖哩杯麵的, 係薯仔同豬肉料.
不過就咖哩海解出後就停產囉.

我印象中呢隻個咖哩味香過咖哩海鮮的.

亞利古
05-08-09, 02:48 PM
大補貼:good:
d酒味好香:drool2:
不過依家好似唔多覺有

POKA
05-08-09, 08:33 PM
日本-
1. 日清面職人!:good:約$17 一碗
飲埋d面豉湯都唔口乾架~好出奇!!

2. maru-man 日式curry 黑豚烏冬!!!!:good: 特價$10-12左右
o係日本買離食~~一食就愛上
回hk發現都有得賣
好濃既curry湯底~面又彈牙

3. 日本版cup noodles curry cheese
捕sogo 成年先得一水貨:404:
不過呢樣真係神物~~:404:
$17 一杯, 都照5杯5杯咁掃!!

由於日本既杯面太好食
e家好少食hk果d了

御前冬陰功既湯底真係好得
不過面底唔太好食

呢個我朋友又係勁迷
仲要去日本旅行買一箱返黎

昏迷童子Sleepy
05-08-09, 08:50 PM
俾你班友仔毒到...:g19:
今日又執左碗麻辣鍋看門口......:g19: :g19:

metal snake
05-09-09, 01:25 PM
早兩年前左右我好鐘意食合味道D杯麵同有隻唔記得左名既撈麵

但佢而家加價加得好西利,所以我而家都好少食,如果半夜肚餓我情願落麥記買個包好過

williamsiusuper
05-09-09, 03:16 PM
以前公仔定唔知咩牌有隻羅宋湯味杯麵,不過依家冇出,好好食

昏迷童子Sleepy
05-09-09, 04:33 PM
以前公仔定唔知咩牌有隻羅宋湯味杯麵,不過依家冇出,好好食公仔黎架:cwm15:
呢隻好似賣左幾年都冇乜名氣
可能就咁摺左:mask_mk2:

Rance
05-09-09, 04:51 PM
公仔碗麵而家越整越垃圾,湯難食到爆炸,d配料又縮哂水,最慘o既係得返3隻味,永遠都唔再食佢...

失業中年漢
05-10-09, 02:26 PM
買左上面講果隻芝士咖喱杯麵 :p
成20蚊一杯.... 都幾貴...

如月釋臣
05-10-09, 02:36 PM
我至likes食合味道咖喱海鮮杯麵 ,
辛辣杯麵 和豬骨濃湯味公仔碗麵~~:chekout: :drool:

朔望~
05-10-09, 04:02 PM
其實有隻四洲湯面 辣牛肉味
我以前好中意食...
不過e+周圍都唔見有得賣了

失業中年漢
05-11-09, 01:39 PM
終於食左個咖喱芝士杯麵...好肉赤
但係好好味, 咖喱有日式風味, 加埋芝士香味
口感好thick, d麵好彈(可能落少左水)
食完麵, 個湯可以再撈d飯就正晒

NexTony
05-11-09, 02:01 PM
味味一品 紅燒牛肉麵...>.<

超好食 >.<

不過去左外國冇食好多年..>.<

龍寶寶
05-11-09, 05:01 PM
http://photo.gaforum.org/files/3/4/3/7/IMG0790A.jpg[/img]
:cwm26:

啱啱去買左珍味牛肉麵X2x)

呢隻n耐喇喎......:hehehe:
間廠仲存唔存在都唔知......:g19:

啱啱記起上年去台灣買到的差不多產品,不過已經忘記左好唔好食,唔知香港有無得買:hahaha:

Rez
05-11-09, 05:39 PM
啱啱去完日本買唔到日清既咖喱芝士杯麵:(
不過買左隻日清新出既鹽味杯麵
食完覺得幾好味
即刻掃左六盒返香港:good:
http://www.nissinfoods.co.jp/product/p_2281.html?new=1

irismong
05-11-09, 06:22 PM
買左上面講果隻芝士咖喱杯麵 :p
成20蚊一杯.... 都幾貴...

所以我次次都係去日本掃幾箱番黎 XDDD

失業中年漢
05-11-09, 11:25 PM
所以我次次都係去日本掃幾箱番黎 XDDD

大約幾錢一個呀?
等我又叫人寄過黎先:p

昏迷童子Sleepy
05-11-09, 11:55 PM
啱啱去買左珍味牛肉麵X2x)

啱啱記起上年去台灣買到的差不多產品,不過已經忘記左好唔好食,唔知香港有無得買:hahaha:殖民星一定冇......:mad: :404:
淨係知響台灣呢隻麵廣告賣得好行
應該係新出品......:cwm15:

另...以前果隻d酸菜好似係切成大片而唔係切絲的......:cwm34:

Seppie
05-22-09, 11:40 PM
:cwm17:
sogo 又減價喇~~
大家掃左未ar
cup noodles $18.x 一個再9折
http://photos-b.ak.fbcdn.net/photos-ak-snc1/v4611/211/112/645855459/n645855459_3226601_7412656.jpg

water
05-22-09, 11:50 PM
sogo 又減價喇~~
大家掃左未ar
http://photos-b.ak.fbcdn.net/photos-ak-snc1/v4611/211/112/645855459/n645855459_3226601_7412656.jpg

:drool: 未食過 cheese curry ..

Seppie
05-23-09, 12:02 AM

煲緊水準備焗面食:hehehe:
陣間影相毒害下大家先~

POKA
05-23-09, 12:50 AM
煲緊水準備焗面食:hehehe:
陣間影相毒害下大家先~
用相機影靚D先毒到人:haha:

無聞
05-23-09, 01:58 AM
sogo 又減價喇~~
大家掃左未ar

今日早上我都去左一陣...不過見唔到...是見到些一般味道- -
不過真是超多人....
明日多次看看買唔買到....
你們講到咁好食死...真是引死人:cwm2:

syncmaster
05-23-09, 10:35 AM
除咗cheese curry 同鹽味,偶買咗呢兩隻 :D

http://i20.photobucket.com/albums/b211/syncmaster_hk/GAF/DSC00107.jpg

Seppie
05-23-09, 03:38 PM
除咗cheese curry 同鹽味,偶買咗呢兩隻 :D

http://i20.photobucket.com/albums/b211/syncmaster_hk/GAF/DSC00107.jpg

:404: 我未見過okinawa果隻:404:
即係咩野風味~~~:drool:

失業中年漢
05-23-09, 04:12 PM
沖繩味!!!! 會唔會係苦瓜味? :g19:

龍寶寶
05-23-09, 04:23 PM
大補貼:good:
d酒味好香:drool2:
不過依家好似唔多覺有

大補貼惠康有得買,不過唔知係咪你要果隻味:)

Seppie
05-23-09, 05:03 PM
沖繩味!!!! 會唔會係苦瓜味? :g19:

我覺得係黑糖味~:o69:

Seppie
05-24-09, 12:52 AM
今日晚上10時@銅鑼灣sogo
已經賣哂cheese curry杯面了
買得快好世界~!!
:ybdance: :ybdance: :ybdance: :ybdance:

Seppie
05-26-09, 01:59 AM

here you are :cwm17:
http://photos-d.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc1/hs087.snc1/4611_110829440459_645855459_3246235_1450474_n.jpg

失業中年漢
05-26-09, 09:52 AM
查到喇, 沖繩味原來係鰹魚+特製豬肉既味道

ist
05-26-09, 03:03 PM
sogo 又減價喇~~
大家掃左未ar

除左sogo邊度有?x)

ahleung
05-26-09, 03:20 PM
頭先lunch食杯麵, "陸"完先發覺D水原來唔夠熱(已煲滾, 不過灘凍左), 照食.

撇除好唔好食呢個問題, 咁樣其實有無害處?

Seppie
05-26-09, 04:02 PM
除左sogo邊度有?x)

唔知太古apita有冇
jusco 冇
一田以前都都見過下, 不過唔知e家有冇

失業中年漢
05-26-09, 05:05 PM
頭先lunch食杯麵, "陸"完先發覺D水原來唔夠熱(已煲滾, 不過灘凍左), 照食.

撇除好唔好食呢個問題, 咁樣其實有無害處?

[亂UP]太熱反而會令個杯散出有害物質?[/亂UP]

淨係記得味精唔可以放O係滾緊既水, 不然會放出致癌物質

昏迷童子Sleepy
05-28-09, 03:29 PM
係咪本童子近排同班老友去得小肥羊多...:confused:
尋晚睇波開左個滿漢大餐麻辣鍋
食落竟然一d都唔覺得話好辣......:mask_mk2: x)

POKA
05-28-09, 04:25 PM
係咪本童子近排同班老友去得小肥羊多...:confused:
食落竟然一d都唔覺得話好辣......:mask_mk2: x)
味精野點同新鮮野比:mask_mk2:

昏迷童子Sleepy
05-28-09, 04:32 PM
味精野點同新鮮野比:mask_mk2:辣唔辣邊關味唔味精事呀......:mask_mk2: :@_@:

POKA
05-28-09, 04:45 PM
辣唔辣邊關味唔味精事呀......:mask_mk2: :@_@:
咁碗野唔使沖味精粉?
唔使落包辣油?
同埋新鮮野同呢D即食加工野點比呢:cwm2:

昏迷童子Sleepy
05-28-09, 04:54 PM
咁碗野唔使沖味精粉?
唔使落包辣油?
同埋新鮮野同呢D即食加工野點比呢:cwm2:你諗左去邊...:mask_mk2:
都冇話用個碗麵同打邊爐比較......:@_@:
咁以前同一款麵真係食到個嘴唇都覺有d脹脹地咁辣丫嘛......
咁而家出街食多左辣野所以唔知個麵降左辣度定本童子習慣左更辣0者......
有乜問題......:404: :@_@:a

POKA
05-28-09, 05:25 PM

你諗左去邊...:mask_mk2:
都冇話用個碗麵同打邊爐比較......:@_@:
咁以前同一款麵真係食到個嘴唇都覺有d脹脹地咁辣丫嘛......
咁而家出街食多左辣野所以唔知個麵降左辣度定本童子習慣左更辣0者......
有乜問題......:404: :@_@:a
當我理解錯你無做比較:g19:

昏迷童子Sleepy
05-28-09, 08:50 PM
公仔碗麵而家越整越垃圾,湯難食到爆炸,d配料又縮哂水,最慘o既係得返3隻味,永遠都唔再食佢...會唔會係...產地的分別?
殖民星某超市見到有5隻味......:hehehe:p
但係只有三隻係香港貨
沙爹牛同辣海鮮都係內地貨

又但係...尋日響P記見到...沙爹牛有香港貨架喎......:mask_mk2:a

當我理解錯你無做比較:g19:算喇:mask_mk2:
下次再寫真係要加句"同以前比"
免得又黎撈亂......:g19:

POKA
05-28-09, 09:17 PM
公仔碗麵有咁多味~@@
唔係嘛:XDXD:

昏迷童子Sleepy
05-28-09, 09:29 PM
公仔碗麵有咁多味~@@
唔係嘛:XDXD:正常版混雜埋內地版丫嘛......:cwm26:
公仔碗麵全盛時期有成七八隻味架......:cwm15:

公仔已經算少
碗丁仲恐怖
內地版直頭開過另一條全新的product line......:XDXD: x)

KammyKammy
05-30-09, 11:33 PM
[亂UP]太熱反而會令個杯散出有害物質?[/亂UP]

淨係記得味精唔可以放O係滾緊既水, 不然會放出致癌物質

其實好似話個杯麵個膠兜本身加熱水已經會放出致癌物質

所以家母買左隻同杯面個兜咁上下大既碗, 以後食麵要破開個兜成個麵拎出黎放入個碗度焗先准食;pig;

メソウサ
05-30-09, 11:44 PM
咁杯面要杯泥托?:g19:

KammyKammy
05-30-09, 11:54 PM
咁杯面要杯泥托?:g19:

你唔怕可以無視照用:cwm26:

好似而家日本新出有D杯面個杯標榜唔係用發泡膠整~

kimtch
05-31-09, 12:27 AM
呢碗野重點唔係辣
係果種麻味同有牛肉x)

昏迷童子Sleepy
05-31-09, 01:32 AM
呢碗野重點唔係辣
係果種麻味同有牛肉x)點解本童子以前食呢隻要分上下半場中途要搵凍水過下口先得0既......:g19: x)

失業中年漢
05-31-09, 01:26 PM
你唔怕可以無視照用:cwm26:

好似而家日本新出有D杯面個杯標榜唔係用發泡膠整~

唔怪得日版果d 杯麵用既料好似係紙:good:

kimtch
06-02-09, 03:05 PM
點解本童子以前食呢隻要分上下半場中途要搵凍水過下口先得0既......:g19: x)
你連小小都接受唔到 果時x)

失業中年漢
06-20-09, 10:15 AM
http://images.upload2world.com/get-6-2009-upload2world_com_hoyn.jpg (http://www.upload2world.com)

正呀有排食:lovee:

http://gigazine.net/index.php?/news/comments/20090617_cupnoodle_italian_seafood/

另, 呢個款好似好好味丫

ist
06-22-09, 07:42 PM
http://images.upload2world.com/get-6-2009-upload2world_com_hoyn.jpg (http://www.upload2world.com)

http://gigazine.net/index.php?/news/comments/20090617_cupnoodle_italian_seafood/

成箱?邊度買?

Hitomi
06-22-09, 07:45 PM
成箱?邊度買?

我都好有興趣香港有無邊度可以爆一箱x)

另其實big curry 日本yen價幾錢?

ゆり
06-22-09, 07:47 PM
我都好有興趣香港有無邊度可以爆一箱x)

另其實big curry 日本yen價幾錢?

我係日本便利店買一盒好似150左右...

Seppie
06-22-09, 10:37 PM

:404::404: 個紙盒要擺o係屋企供奉啦:404::404:

:drool:新果隻唔知hk有冇巴打見到住呢:404:

POKA
06-22-09, 11:20 PM
黎緊吉之島做日本節
有興趣去買日本杯面既可以去睇~

ReyMysterioREY
06-24-09, 05:29 PM
我食開 合味道..蟹柳杯面=]

irismong
06-30-09, 12:21 PM

呢隻係超級勁好食!!
o係日本時一連幾晚都專登買番個黎食
所以都買左d番黎... 哈哈

過客
07-01-09, 02:22 AM
食杯面唔多,但印象記得農心的韓國泡菜面好香,有時工人晚上煮比自己食,d味傳到週屋係,會變得好肚餓,好想食埋一份:p

ゆり
07-08-09, 03:37 PM
黎緊吉之島做日本節
有興趣去買日本杯面既可以去睇~

芝士咖哩成18蚊盒....:g19:

Seppie
07-08-09, 03:40 PM

sogo 之前原價$20 tim

Dolly
07-09-09, 08:32 PM
惠康滿漢大餐珍味牛肉味 $12 個~

入左幾個~

POKA
07-09-09, 08:54 PM
有得買?
我冇食開公仔麵,見唔到,,
我興玩煮飯仔:blush2:

ゆり
07-11-09, 02:01 PM
有得買?
我冇食開公仔麵,見唔到,,
我興玩煮飯仔:blush2:

之前行過火炭既JUSCO MARKET見到18個幾一個...