PDA

查看完整版本 : 淫賤ocamp......(年年都有?!)

頁 : [1] 2

House
08-25-08, 05:56 PM
「私下玩淫賤遊戲無問題」
<SMALL>理大性騷擾委會主席言論被轟</SMALL>

【實習記者邵康盈報道】香港理工大學的學生於今年迎新營大玩淫賤遊戲,男生要「舐」放在女生下體附近的麵包,意識極為淫猥。
「閂埋房門點玩都得」

理大性騷擾政策推廣小組委員會主席丁惠芳坦言這類行為不可接受,卻說學生若於私底下玩此類遊戲並沒有問題,大有鼓吹性騷擾風氣之嫌。明光社總幹事蔡志森批評她的言論不當,要求校方澄清。
 理大性騷擾政策推廣小組委員會主席丁惠芳,昨日出席平機會推出防止校園性騷擾網上培訓課程啟用儀式時表示,「舐」麵包行為甚有問題,是不尊重人的表現,但她認為若然學生私底下玩並無問題,「呢遊戲學生自己圍內幾個,閂埋房門點玩都得,但係O CAMP(迎新營)有成百幾二百人,每個人接受程度唔同,我一直有勸喻學生要play safe(安全遊戲)。」
 本身為社工的丁惠芳將學生大玩淫賤遊戲,諉過於受傳媒影響,「學生都係受傳媒低賤文化影響,耳濡目染下覺得呢低賤已為大眾接受。」她又稱,學生出於環境因素也是另一原因,而在大多數人不為意之下,做出已可構成性騷擾的行為,她勸喻學生不要玩得太「激」,又相信網上課程有助增加學生對性騷擾認識。
明光社要求校方澄清

明光社總幹事蔡志森批評丁惠芳的言論,強調性騷擾不會因地點及人數改變而不存在,「我唔同意佢講法,校園任何地方,唔理宿舍好、課室好,邊度都應該一樣,唔會你閂埋房門幾個人玩,就會無性騷擾的冒犯!」他又指,宿舍等校園內較為私人的地方較難受監管,舉證亦有困難,他指校方不應因此而放寬校園性騷擾的界線,要求有關方面澄清言論,讓學生對性騷擾有關條文有更清晰認識,以及認清性騷擾的界線。

加一篇今個月的舊聞

【本報訊】近年各間大學的迎新活動愈見出位,更不時加插意淫的遊戲「搞氣氛」,導致參加者投訴之聲不絕,其中最令公眾關注的是○二年中文大學鬧出的「新亞桑拿」風波,因學生創作的淫褻口號太過火,不單校方介入調查,涉事五十名學生遭「強烈譴責及嚴厲警告」,事件其後雖然鬧上平等機會委員會,但調查最終也是不了了之。 中大○二年舉辦四間書院聯合迎新營活動,四院的學生各自創作出位口號比併,期間有學生高舉影射新亞書院的「新亞桑拿」海報,亦有口號含性騷擾內容,校方其後成立專責小組調查事件,調查報告確定海報及口號內容極為不雅及粗鄙,並有歧視及性騷擾成分,雖然涉事的學生遭警告,校方並告誡學生日後辦迎新活動不能「掉以輕心」,但校方最終沒有提出任何處分。

..沒有去看來是對的..:hahaha: (雖然偶不是大學生)

Paptimus
08-25-08, 06:00 PM
閂埋房門點玩都得
佳句

GuGu
08-25-08, 06:07 PM
睇都睇到悶:cwm98:
都唔明有咩好玩:rbt:

Eking
08-25-08, 06:08 PM
而家D大學生睇太多美國D所謂青春性劇, 睇到壞腦....

Paptimus
08-25-08, 06:09 PM
睇都睇到悶:cwm98:
都唔明有咩好玩:rbt:
因為個個由中學生->大學生
我玩左兩年都無d咁既野, haha

男
08-25-08, 06:10 PM
年年都新亞桑拿
好悶

Nicklaus
08-25-08, 06:11 PM
其實年年搞親都預左見報...何必搞咁多無謂野:g19:

龍寶寶
08-25-08, 06:11 PM
呢D大學生除左性就唔識玩其他野,都無腦:haha:

Paptimus
08-25-08, 06:12 PM
呢D大學生除左性就唔識玩其他野,都無腦:haha:
con:cwm17:

GuGu
08-25-08, 06:14 PM
con:cwm17:

x) 都係同一類野

House
08-25-08, 06:14 PM
不好意思,原來第一篇是OLD NEWS 不過睇UWANTS D人講
新亞今年都係玩埋的淫賤遊戲..

Paptimus
08-25-08, 06:16 PM
x) 都係同一類野唔係ga, 倒轉諗, 佢地係破壞緊公共設施:cwm17:
雖然我個年代都有con, 但唔見有d咁激既玩意 (講到我好老tim, 其實都係3年前, XDXD)

團子~o~
08-25-08, 06:28 PM
唔係ga, 倒轉諗, 佢地係破壞緊公共設施:cwm17:
雖然我個年代都有con, 但唔見有d咁激既玩意 (講到我好老tim, 其實都係3年前, XDXD)
三年已經係一個generation黎架啦~:hrbt:
恭喜閣下已成為前輩級xddd

小黑
08-25-08, 06:35 PM
不如玩野球拳仲實際啦 :cwm26:

NARC
08-25-08, 07:49 PM
明光社...
算啦 :yawn2

darkvolver
08-25-08, 08:03 PM
不足為奇

明光又抽水..........抽得很低裝:cwm2: pppppppppppppppp

Busconcamp
08-25-08, 08:07 PM
繼續發揚淫賤不能移精神...:cwm26:

大召喚帥
08-25-08, 08:35 PM
年年都講呢D野,好無聊.......

雷火武
08-25-08, 08:37 PM
無論係名校學生又好.一般學生又好
小學生又好.大學生又好
有報會考又好,無報會考又好

呢個風氣都一樣存在:cwm15:

wyhone
08-25-08, 08:57 PM
大學生活真好:good:

kin~kin
08-25-08, 09:22 PM
lee d野濕濕碎啦....都唔知有咩好講...

Metatron
08-25-08, 09:25 PM
新亞永遠都有人記得x)
出手係逸夫永遠冇人講

mikemike
08-25-08, 09:29 PM
根本係D人嘩眾取寵

而且香港的性教育等如零
D學生以為咁先出位
真正的淫賤遊戲邊係玩呢D少兒科野

袓哥
08-25-08, 09:41 PM
年年都有架啦
係有冇被人爆出黎架JE

二階堂青丸
08-25-08, 09:46 PM
其實點解O camp唔可以搞d有意義既遊戲? 又唔係淫賤既遊戲先開心!

機神GBA
08-25-08, 09:47 PM
我當年入U 都係冇去O CAMP, 明知會俾人玩梗係唔去. 依家d O CAMP 變晒質, 例如係MK 最旺既地方跑來跑去, 係人地鋪頭門口唱歌. 都唔知有咩意義.

Rse9
08-25-08, 09:59 PM
我當年入U 都係冇去O CAMP, 明知會俾人玩梗係唔去. 依家d O CAMP 變晒質, 例如係MK 最旺既地方跑來跑去, 係人地鋪頭門口唱歌. 都唔知有咩意義.

玩game呢d野你想有乜意義?x)

接受唔到咪唔好玩, 大學生咁大個人冇人迫到你

雙日
08-25-08, 10:21 PM
我以前入U都無去OCAMP,但有幫手諗過GAME

講真我地個DEPARTMENT玩得好老正,我個人覺得太正經添..

p.s我以前係城大IE的

Cucu
08-25-08, 10:25 PM
少數人係咁,我當年乜特別game都無

Einhander
08-25-08, 10:25 PM
我以前入U都無去OCAMP,但有幫手諗過GAME

講真我地個DEPARTMENT玩得好老正,我個人覺得太正經添..

p.s我以前係城大IE的

我以前都係城大IEx)
之前都有諗過去ocamp
不過聽返啲師兄講個ocamp主要係比組爸組媽溝仔溝女用
結果冇去到:g19:

大山椒魚
08-25-08, 10:27 PM
淫賤OCAMP到底有幾淫賤,
有冇大大參加/籌劃過:cwm26:a

雙日
08-25-08, 10:27 PM
我以前都係城大IEx)
之前都有諗過去ocamp
不過聽返啲師兄講個ocamp主要係比組爸組媽溝仔溝女用
結果冇去到:g19:

老實講,IE男多女少,成功配對率根本很低....

大山椒魚
08-25-08, 10:28 PM
老實講,IE男多女少,成功配對率根本很低....

但會唔會正正因為咁,
所以先機好緊要?:dance:

House
08-25-08, 10:33 PM
中大迎新又意淫 男女玩剝衫錫髀
20/08/2008

曾 爆 出 「 新 亞 桑 拿 」 淫 褻 口 號 風 波 的 中 文 大 學 , 今 年 其 中 一 個 學 系 的 迎 新 營 被 揭 玩 意 淫 遊 戲 , 男 女 新 生 大 玩 伸 、 耳 邊 吹 氣 、 親 吻 頸 項 甚 至 大 腿 等 , 有 女 生 更 被 要 求 當 眾 為 另 一 男 生 脫 衣 。 育 界 直 斥 有 關 行 為 低 俗 不 雅 , 「 影 衰 」 大 專 學 府 ; 校 方 對 事 件 感 到 突 然 , 已 要 求 負 責 學 生 提 交 檢 討 報 告 。

中 大 經 濟 學 系 日 前 舉 行 迎 新 營 , 有 逾 一 百 名 新 生 參 與 , 新 生 分 為 五 組 , 由 不 同 舊 生帶 領 與 其 他 新 生 互 相 認 識 。 據 了 解 , 在 晚 上 休 息 時 間 , 有 部 分 新 生 在 舊 生 指 示 下 ,男 女 生 大 玩 耳 邊 吹 氣 遊 戲 , 舊 生 則 在 旁 拍 照 留 念 。 從 照 片 中 可 見 , 一 男 一 女 新 生 輪流 在 對 方 耳 邊 吹 氣 , 有 女 生 更 親 吻 男 生 大 腿 , 各 人 面 上 不 時 流 露 尷 尬 神 情 。

旁 觀 者 起 哄 「 快 除 啦 」
網 上 更 流 傳 一 段 該 系 迎 新 營 的 片 段 , 顯 示 一 名 女 生 正 為 另 一 名 男 生 脫 衣 , 在 旁 有 多 名 學 生 圍 觀 , 旁 觀 者 不 時 起 哄 叫 喊 : 「 快 除 啦 , 快 快 ! 」 只 見 該 名 女 生 在 群 眾 壓 力 下 , 無 奈 地 走 向 男 生 , 掀 起 其 上 衣 後 即 縮 手 。

香 港 育 政 策 關 注 社 主 席 張 民 炳 對 每 年 都 有 大 學 生 玩 過 火 意 淫 迎 新 遊 戲 感 到 失 望 , 他 指 迎 新 營 的 目 的 是 協 助 新 生 認 識 大 學 生 活 , 「 玩 埋 咁 完 全 風 馬 牛 不 相 及 , 好 無 聊 」 , 他 希 望 學 生 反 省 行 為 , 又 促 請 大 學 加 強 育 。

中 大 新 生 輔 導 聯 合 委 員 會 主 席 吳 基 培 表 示 , 看 過 有 關 照 片 及 影 片 後 , 已 即 時 聯 絡 有關 迎 新 營 的 籌 委 會 成 員 了 解 事 件 , 他 承 認 該 些 遊 戲 有 不 必 要 的 身 體 接 觸 , 但 相 信 學生 並 非 出 於 惡 意 , 新 生 亦 無 抗 拒 , 已 要 求 負 責 學 生 檢 討 事 件 , 並 再 提 醒 所 有 學 生 遵守 迎 新 營 的 指 引 。

不 少 大 學 亦 已 向 學 生 發 出 迎 新 活 動 指 引 , 香 港 浸 會 大 學 發 出 的 指 引 列 明 , 活 動 不 能帶 有 暴 力 或 性 侵 犯 、 騷 擾 或 濫 用 成 分 ; 不 應 含 有 粗 口 或 粗 口 諧 音 、 低 俗 品 味 、 色 情、 侮 辱 女 性 或 男 性 、 性 別 歧 視 或 人 身 攻 擊 的 成 分 , 亦 應 避 免 有 過 分 親 密 的 身 體 接 觸。

而 香 港 科 技 大 學 學 生 事 務 處 亦 發 出 指 引 , 提 醒 活 動 籌 辦 者 應 避 免 活 動 涉 及 不 良 意 識、 性 別 歧 視 、 淫 褻 和 暴 力 等 成 分 , 並 提 醒 籌 委 會 及 早 制 訂 預 防 措 施 及 安 排 處 理 新 生的 投 訴 事 宜 。

記 者 佘 君 儀 、 李 寶 怡

今年我都是中大(不過我係tw讀asso)
:404:

袓哥
08-25-08, 10:33 PM
淫賤OCAMP到底有幾淫賤,
有冇大大參加/籌劃過:cwm26:a

玩GAME之嘛:cwm26:
即係掌門人果類咀咀傳紫菜
人中位傳牙膏
仲有D咪報紙講咁囉:cwm26:
夾住D野咬呀咁
其實冇咩野JE:cwm9:

遊戲人間
08-25-08, 10:36 PM
年年都俾人插,依然年年都有人做.
大專生質素真......:mask_mk2:

雙日
08-25-08, 10:37 PM
20/08/2008

曾 爆 出 「 新 亞 桑 拿 」 淫 褻 口 號 風 波 的 中 文 大 學 , 今 年 其 中 一 個 學 系 的 迎 新 營 被 揭 玩 意 淫 遊 戲 , 男 女 新 生 大 玩 伸 、 耳 邊 吹 氣 、 親 吻 頸 項 甚 至 大 腿 等 , 有 女 生 更 被 要 求 當 眾 為 另 一 男 生 脫 衣 。 育 界 直 斥 有 關 行 為 低 俗 不 雅 , 「 影 衰 」 大 專 學 府 ; 校 方 對 事 件 感 到 突 然 , 已 要 求 負 責 學 生 提 交 檢 討 報 告 。

中 大 經 濟 學 系 日 前 舉 行 迎 新 營 , 有 逾 一 百 名 新 生 參 與 , 新 生 分 為 五 組 , 由 不 同 舊 生帶 領 與 其 他 新 生 互 相 認 識 。 據 了 解 , 在 晚 上 休 息 時 間 , 有 部 分 新 生 在 舊 生 指 示 下 ,男 女 生 大 玩 耳 邊 吹 氣 遊 戲 , 舊 生 則 在 旁 拍 照 留 念 。 從 照 片 中 可 見 , 一 男 一 女 新 生 輪流 在 對 方 耳 邊 吹 氣 , 有 女 生 更 親 吻 男 生 大 腿 , 各 人 面 上 不 時 流 露 尷 尬 神 情 。

網 上 更 流 傳 一 段 該 系 迎 新 營 的 片 段 , 顯 示 一 名 女 生 正 為 另 一 名 男 生 脫 衣 , 在 旁 有 多 名 學 生 圍 觀 , 旁 觀 者 不 時 起 哄 叫 喊 : 「 快 除 啦 , 快 快 ! 」 只 見 該 名 女 生 在 群 眾 壓 力 下 , 無 奈 地 走 向 男 生 , 掀 起 其 上 衣 後 即 縮 手 。

香 港 育 政 策 關 注 社 主 席 張 民 炳 對 每 年 都 有 大 學 生 玩 過 火 意 淫 迎 新 遊 戲 感 到 失 望 , 他 指 迎 新 營 的 目 的 是 協 助 新 生 認 識 大 學 生 活 , 「 玩 埋 咁 完 全 風 馬 牛 不 相 及 , 好 無 聊 」 , 他 希 望 學 生 反 省 行 為 , 又 促 請 大 學 加 強 育 。

中 大 新 生 輔 導 聯 合 委 員 會 主 席 吳 基 培 表 示 , 看 過 有 關 照 片 及 影 片 後 , 已 即 時 聯 絡 有關 迎 新 營 的 籌 委 會 成 員 了 解 事 件 , 他 承 認 該 些 遊 戲 有 不 必 要 的 身 體 接 觸 , 但 相 信 學生 並 非 出 於 惡 意 , 新 生 亦 無 抗 拒 , 已 要 求 負 責 學 生 檢 討 事 件 , 並 再 提 醒 所 有 學 生 遵守 迎 新 營 的 指 引 。

不 少 大 學 亦 已 向 學 生 發 出 迎 新 活 動 指 引 , 香 港 浸 會 大 學 發 出 的 指 引 列 明 , 活 動 不 能帶 有 暴 力 或 性 侵 犯 、 騷 擾 或 濫 用 成 分 ; 不 應 含 有 粗 口 或 粗 口 諧 音 、 低 俗 品 味 、 色 情、 侮 辱 女 性 或 男 性 、 性 別 歧 視 或 人 身 攻 擊 的 成 分 , 亦 應 避 免 有 過 分 親 密 的 身 體 接 觸。

而 香 港 科 技 大 學 學 生 事 務 處 亦 發 出 指 引 , 提 醒 活 動 籌 辦 者 應 避 免 活 動 涉 及 不 良 意 識、 性 別 歧 視 、 淫 褻 和 暴 力 等 成 分 , 並 提 醒 籌 委 會 及 早 制 訂 預 防 措 施 及 安 排 處 理 新 生的 投 訴 事 宜 。

如果對比舊有新聞,而家算收斂,不過唔知點解年年都中大

p.s. 其實ASSO都可以去ocamp的

~ViVi~
08-25-08, 10:41 PM
人中位傳牙膏

傳jelly都試過:@_@:

mikemike
08-25-08, 10:53 PM
20/08/2008

好明顯前戲就收左皮
都無進入到
意淫極有限啦

darkvolver
08-26-08, 12:05 AM
其實ocamp算甚麼.....不想去便不要去,成隻羊:cwm23:
而且,不去會識不到人嗎:confused: ........我第一個不信,再者有沒有人知道你出席了沒有

袓哥
08-26-08, 12:17 AM
其實ocamp算甚麼.....不想去便不要去,成隻羊:cwm23:
而且,不去會識不到人嗎:confused: ........我第一個不信,再者有沒有人知道你出席了沒有

唔去冇人知你有冇去JE..
你去左D人咪知你有去囉:mask_mk2:
都係果句啦, 你唔去冇人迫到你

DevilElvis
08-26-08, 01:32 AM
中大都夠衰o架啦,理工都係咁,影衰晒我D friend:donno:

nacho
08-26-08, 01:45 AM
學生若於私底下玩此類遊戲並沒有問題 <-- lee 點我幾同意 wor ,
佢地 私底下玩即係有共識啦, 唔玩可以即走ga ma, 正路無人迫到你做ga wor(除非唔比人走)

反而 "明光社總幹事蔡志森批評丁惠芳的言論,強調性騷擾不會因地點及人數改變而不存在"
咁一對男女 如果係 屋企 騎馬 唔通又係性騷擾 ??

雷火武
08-26-08, 02:09 AM
學生若於私底下玩此類遊戲並沒有問題 <-- lee 點我幾同意 wor ,
佢地 私底下玩即係有共識啦, 唔玩可以即走ga ma, 正路無人迫到你做ga wor(除非唔比人走)

反而 "明光社總幹事蔡志森批評丁惠芳的言論,強調性騷擾不會因地點及人數改變而不存在"
咁一對男女 如果係 屋企 騎馬 唔通又係性騷擾 ??

捉字蝨?:cwm9:

佢應該係指.學校內.無論10個人又好50個人又好.宿舍內/hall內/體育館內都好
都唔好玩呢d遊戲

一對男女 如果係 屋企 騎馬 唔通又係性騷擾<<<你話呢?
好明顯前戲就收左皮
都無進入到
意淫極有限啦

願聞其詳:cwm17:

delta1021
08-26-08, 02:18 AM
中大都夠衰o架啦,理工都係咁,影衰晒我D friend:donno:

poly 個個係 舊聞黎...
其實中大呢個現象證明一件事
有很多人都是高分低能
能夠想出這些玩意的人,真的很難令人理解
佢地的心態。 一群成年人 思想還要比
小學生幼稚
去ocamp 同 識唔識到朋友 係兩碼子的事。

雷火武
08-26-08, 02:22 AM
poly 個個係 舊聞黎...
其實中大呢個現象證明一件事
有很多人都是高分低能
能夠想出這些玩意的人,真的很難令人理解
佢地的心態。 一群成年人 思想還要比
小學生幼稚
去ocamp 同 識唔識到朋友 係兩碼子的事。

其實係比堆男人有個理由去抽水而搞既活動吧..

david
08-26-08, 05:49 AM
盲光社收得人錢,就緊係要做o野o架喇,正所謂騎虎難下,幾肉酸都要做。:cwm26:b

另,當年咩ocamp都無報到,之後咪一樣識到一大班人。:chekout:

雙日
08-26-08, 08:58 AM
其實我果個年代,報ocamp既人已經越來越少

我唔知而家個報名情況係點,不過應該係更少

Thaws
08-26-08, 09:07 AM
女除男衫jar, 又唔係男除女, 更加唔係女除女..小小事有d咩問題?

意淫位何在?

基路亞
08-26-08, 09:16 AM
笑左~ 年年都講~ 但年年都無話邊個dept. 邊支莊邊個camp~ :cwm26:

呢個topic 已經答左你啦~
http://www.gaforum.org/showpost.php?p=7057656&postcount=5

誰不知外人以為附屬學院=本部~
但其實2 邊完全無關係~ 要「捉姦」都搜集下資料先啦~

小光
08-26-08, 09:23 AM
人中位傳牙膏
仲有D咪報紙講咁囉:cwm26:
夾住D野咬呀咁
其實冇咩野JE:cwm9:

冇錯, 我覺得呢d風氣唔多唔少都有d由獎門人影響:g19:

二伍
08-26-08, 10:07 AM
lee d遊戲有乜好玩
夠膽就開個sex party,咁我就敬佩佢地喇

JAckJAck
08-26-08, 11:37 AM
冇錯, 我覺得呢d風氣唔多唔少都有d由獎門人影響:g19:

我見到d 人肉full拉圈我都不知幾想玩..x)
仲係度諗唔知e+ d ocamp搞手會唔會抄lay隻game :haha:

另外..講真果句..唔淫既game..唔係有幾多好玩ga ja wor :g19:

但食麵包果個真係唔得,純粹係意淫,冇野好玩. lay d就唔可以接受啦

雷火武
08-26-08, 11:40 AM
笑左~ 年年都講~ 但年年都無話邊個dept. 邊支莊邊個camp~ :cwm26:

呢個topic 已經答左你啦~
http://www.gaforum.org/showpost.php?p=7057656&postcount=5

誰不知外人以為附屬學院=本部~
但其實2 邊完全無關係~ 要「捉姦」都搜集下資料先啦~

講真
你唔講.真係唔知
報紙又唔會講.大學又唔會同人講[其實佢地唔係degree既學生]:cwm26:

美版之王-天涯浪子
08-26-08, 11:54 AM
O camp, 其實是可以不去的.

不去絕冇損失.

識人? 廢話.

基路亞
08-26-08, 11:56 AM
講真
你唔講.真係唔知
報紙又唔會講.大學又唔會同人講[其實佢地唔係degree既學生]:cwm26:

所以報紙的野唔好信十足~ :)

咩新聞都係~

W教授
08-26-08, 03:51 PM
我係今年浸大新生
O Camp雖然冇激野,
但都好好玩:dance:

iu fu pig
08-26-08, 04:20 PM
人類對玩依類集體game的創意真係技窮了...
近依幾年唔係加入色情意識就只係識得玩水...
玩水淋到d人咩咁(注意...大部份都係女性比人淋)...無其他有意義d的遊戲嗎?:cwm10:

細路翔
08-26-08, 04:21 PM
所以下年一於玩放置play啦:cwm26:b

ZAKU0079
08-26-08, 07:35 PM
lee d遊戲有乜好玩
夠膽就開個sex party,咁我就敬佩佢地喇

換轉係美國真係有人敢玩:cwm26:

Rse9
08-26-08, 07:37 PM
請問上面話ocamp冇用ocamp無聊既人
又有幾多個去過ocamp呢?:cwm26:

masaki
08-26-08, 11:23 PM
其實我都想去下報紙所講既淫賤O camp
我大O去過 中O又去過 dept O又去過
我最激果下係玩兩條利玩公轉 係響深夜既game黎
呢d通常係深夜有d老鬼(舊莊員)帶起
而Ocamp入面plan左玩既game係好健康同好玩
我響有d Ocamp入面同GAF一樣唔可以講粗口tim
成個過程係鼓勵同開心 聽過愛鼓未?
有人做唔到會支持佢做到而唔會笑人

有人話d game係無聊
其實有d game的確係考到d freshmen既思維係要醒既
點樣分配人力 點樣合作 聽清指示做野
未玩過既一口就話無聊淫賤又話都會識到朋友
無讀大學都可以去搵錢架 咁果d人又去讀?

唔記得補充番tim 我讀poly的

funnyfun
08-26-08, 11:29 PM
玩game呢d野你想有乜意義?x)

接受唔到咪唔好玩, 大學生咁大個人冇人迫到你
但去到個個都玩 得你唔玩一定....:cwm26:

我自己又未試過玩到禁過份 希望遲幾年可以試下.:cwm26:

Rse9
08-26-08, 11:37 PM

我自己又未試過玩到禁過份 希望遲幾年可以試下.:cwm26:

一定會點?:cwm26:
講清楚d啦大佬

其實我都想去下報紙所講既淫賤O camp
我大O去過 中O又去過 dept O又去過
我最激果下係玩兩條利玩公轉 係響深夜既game黎
呢d通常係深夜有d老鬼(舊莊員)帶起
而Ocamp入面plan左玩既game係好健康同好玩
我響有d Ocamp入面同GAF一樣唔可以講粗口tim
成個過程係鼓勵同開心 聽過愛鼓未?
有人做唔到會支持佢做到而唔會笑人

有人話d game係無聊
其實有d game的確係考到d freshmen既思維係要醒既
點樣分配人力 點樣合作 聽清指示做野
未玩過既一口就話無聊淫賤又話都會識到朋友
無讀大學都可以去搵錢架 咁果d人又去讀?

咩係, d人根本玩又未玩過, 睇都未睇過
報紙佬講乜就信乜
我今年係中大玩大O不知幾有教育性, 我個college既主題係尋夢
玩mass game時大家都會互相鼓勵, 不知幾有team spirit

masaki
08-26-08, 11:51 PM

組爸媽會係咁說你
你真係唔玩就真係會由你...不過之後都會無人理你

浦木豪
08-27-08, 12:07 AM
其實一間大學N個系,而家夠膽玩過火野既少之又少...
何況source 係明O社....x)

傳媒講到大學生成日搏出位咁,其實幾萬人入面有幾多人真係咁諗呢....x)a

基路亞
08-27-08, 09:31 AM
算啦~ 我地呢代的大學生不嬲都俾人話係浪費納稅人金錢的啦~
既然我地呢班精英都可以俾佢地講到咁差~
我唔知其他果d 書又讀唔成又要藉機插幾刀的可以有幾醒有幾巴閉囉 :cwm26:/
人地講咩信咩~ 報紙寫咩信咩囉~ 唔抵得呀嘛~
(大家不要對號入座

又... 既然大學生咁差~ 咁多人湧住去讀? 讀左小心變廢人~ 影響佢地心智就唔好啦~ :haha:

美版之王-天涯浪子
08-27-08, 09:36 AM
港大迎新營7人肚痛送院
(明報)8月27日 星期三 05:10
【明報專訊】香港大學 昨日發生懷疑集體食物中毒事件,9名參加迎新營的男女學生聲稱進食了校內何添堂百味廚的食物後,肚痛不適及嘔吐,其中7人由救護車送院。港大發言人回應稱,校方未能證實學生不適是否由該餐廳食物引起,有待醫院報告。校方已聯絡餐廳承辦商了解,如有理由相信由餐廳食物引起,將勒令餐廳即時停業徹底清潔。

7名不適學生(5男2女)全屬施德堂一年級新生,其中兩人情况較嚴重,7人送往瑪麗醫院 治理後已無礙出院。據悉,7人正參加迎新營。

男生阻記者採訪

事發於昨午約3時,警方接報香港大學施德堂內有多人進食後不適,救護員到場發現6男3女學生出現不同程度的肚痛及嘔吐,其中7人需送院治理。現場所見,不少身穿西裝的男生及穿斯文套裝的女生,不斷緊張地穿梭施德堂與毗鄰的何添堂,其間有面露痛苦表情的女學生需由同學攙扶往救護車,兩名疑情况較嚴重的女學生需要擔架牀抬上救護車。採訪期間,一名較年長的男生要求記者離開,並聲稱是私人地方,「有function舉行」,不准採訪。

==========================================

懶巴閉. :32:

抵你地食到痾.

_張學良_
08-27-08, 09:40 AM

抵你地食到痾.

頭POST係理大?呢篇係港大?

王龍
08-27-08, 10:13 AM

抵你地食到痾.

佢唔想俾人影又係懶巴閉啊?:cwm26:

delta1021
08-27-08, 12:21 PM
傳媒就是要將注意力擴大才有人去買嘛
而好似黃子華都有講過
香港人就係鍾意睇人xx
我都識一d 搞ocamp 既人基本上遊戲都沒大問題
其實與其去到ocamp 唔玩 不如唔好報ocamp la
而且ocamp 都係要俾錢的
p.s 我都係poly 人

stonechi
08-27-08, 12:53 PM
孤立及唱衰不玩者等羣眾壓力,
加怕事逞強等因素,
令當時人很難不玩...

若覺得搞那些不良活動只是一部分人,
又不見有學生聯署or學生會之類的去譴責他們?
反而年年都有相似新聞

對於一班唔想咁快面對社會要工作的人,
只要屋企不是太窮,
入大學和讀書是逃避的好地方 :32:

要參加過才能給予正確評論?
那討論香港援交風氣時,
豈不是...? :@_@:

基路亞
08-27-08, 01:52 PM
加怕事逞強等因素,
令當時人很難不玩...

反而年年都有相似新聞

只要屋企不是太窮,

那討論香港援交風氣時,

既然年年都有呢D 新聞
咁咪報都唔好報呢D CAMP 玩囉
唔報唔去咁邊有人迫你唱衰你?
所以不成立

你估香港的大學咁易入牙?`:cwm26:
有錢都唔一定有得讀
當然海外另計
如果大學係俾人逃避的地方
咁應該好多綜援人士入去讀緊
某部份ASSO IVE 就係避難所... (當然一定唔係全部

我讀DOUBLE DEGREE 讀4 年
我都想快D 畢業出黎做野喎 :cwm26:

唔係要參加過先可以討論
而係要向相信之前搜集多D 資料以唔同的角度去睇一件事
淨係睇報紙 = 寫報紙果條友的主觀意見

macross7ra
08-27-08, 01:59 PM
我 ou 電腦系有 ocamp,但成班男仔會玩咩淫賤 game :@o@: :mask_mk2: :cwm31:

不安中:404:

基路亞
08-27-08, 02:05 PM
我 ou 電腦系有 ocamp,但成班男仔會玩咩 淫賤 game :@o@: :mask_mk2: :cwm31:

[虛構MODE]無... 玩下維他奶... 親親大脾咁架姐...[/虛構MODE]

(根據報紙咁多年所寫的淫賤遊戲而推論...

>>>>>劉伯<<<<<
08-27-08, 02:07 PM
加怕事逞強等因素,
令當時人很難不玩...

反而年年都有相似新聞

只要屋企不是太窮,

那討論香港援交風氣時,

自問冇能力入大學
不過.............

我會約搞事人隻DUP先:haha:
打得嬴就點都得:g19:

DevilElvis
08-27-08, 02:47 PM
我 ou 電腦系有 ocamp,但成班男仔會玩咩淫賤 game :@o@: :mask_mk2: :cwm31:

你join o左?:cwm9:

我都無join啦,都識到friend:)

雷火武
08-27-08, 02:53 PM
既然年年都有呢D 新聞
咁咪報都唔好報呢D CAMP 玩囉
唔報唔去咁邊有人迫你唱衰你?
所以不成立

你估香港的大學咁易入牙?`:cwm26:
有錢都唔一定有得讀
當然海外另計
如果大學係俾人逃避的地方
咁應該好多綜援人士入去讀緊
某部份ASSO IVE 就係避難所... (當然一定唔係全部

我讀DOUBLE DEGREE 讀4 年
我都想快D 畢業出黎做野喎 :cwm26:

唔係要參加過先可以討論
而係要向相信之前搜集多D 資料以唔同的角度去睇一件事
淨係睇報紙 = 寫報紙果條友的主觀意見

其實真係要搜集資料.隨左去參加咁多個ocamp.仲有咩方法最有說服力?
有咩具體既資料搜集方法?扮大學生潛入去?
無得參加既只有睇報紙.另.又唔好講到報紙既野全部都係假咁啦:hahaha:
如果報紙係完全造假.個堆比人老屈既大學生又唔出黎告番D 報紙佬抹黑既..

Tannhauser Gate
08-27-08, 03:49 PM
其實真係要搜集資料.隨左去參加咁多個ocamp.仲有咩方法最有說服力?
無得參加既只有睇報紙.另.又唔好講到報紙既野全部都係假咁啦:hahaha:
如果報紙係完全造假.個堆比人老屈既大學生又唔出黎告番D 報紙佬抹黑既..
其實香港有幾大...要識幾個大學生真係唔難:g19:

答案係個班比人老屈既大學生完全係睬你地班人都浪費口水..

Rse9
08-27-08, 04:16 PM
加怕事逞強等因素,
令當時人很難不玩...

反而年年都有相似新聞

只要屋企不是太窮,

那討論香港援交風氣時,

孤立及唱衰不玩者又係邊度得既資料?
你唔係以為d組爸組媽搞個ocamp搞咁多野就係為左玩殘你下嘛
你以為全世界同你有仇呀?

譴責?個個都跟報紙佬口水尾
反駁咪又係比人話搵藉口
邊度咁得閒做埋d咁既無聊野

笑左
原來讀大學係要逃避, 唔知你有冇機會去逃避呢

有d人話ocamp一d用都冇
我想問冇參加過又點知一d用都冇呢?
定係你地已經搜集左好多參加過ocamp既大學生既感想, 而佢地都係話一d用都冇?

只可以話吃不到的葡萄是酸的:)

假又未必係假得晒既
只不過係嘩眾取寵, 以偏蓋全je

基路亞
08-27-08, 04:21 PM

淨係上網POST 一句有無大學生現身說法就OK 啦~
咁當然~ 你都可以話自己人幫自己人~
就算N 年前真係有某D 大學生係做錯過呢D 野~
但報紙一出學校一查~ 起碼呢幾年都已經無左呢D 不良的活動~

另外有一點...
大家(依家香港人)成日都分唔清「大學生」同埋「大專生」~
就連報紙佬都一樣唔識分~
成日以為大專生 = 大學生...
差好遠~ :cwm9:

依家OCAMP 出事的9 成9 都係大專生~
所以用大學生就好易出事~

雷火武
08-27-08, 04:24 PM
淨係上網POST 一句有無大學生現身說法就OK 啦~
咁當然~ 你都可以話自己人幫自己人~
就算N 年前真係有某D 大學生係做錯過呢D 野~
但報紙一出學校一查~ 起碼呢幾年都已經無左呢D 不良的活動~

另外有一點...
大家(依家香港人)成日都分唔清「大學生」同埋「大專生」~
就連報紙佬都一樣唔識分~
成日以為大專生 = 大學生...
差好遠~ :cwm9:

依家OCAMP 出事的9 成9 都係大專生~
所以用大學生就好易出事~

大專即係讀asso個D
大學即係讀degree個D?

Corex
08-27-08, 04:28 PM
報紙佬你地成熟少少啦
學人假正經就咪寫風月版, 又唔係寫得特別精彩:cwm26:

基路亞
08-27-08, 04:28 PM
大專即係讀asso個D
大學即係讀degree個D?

無錯... PRE-ASSO, ASSO, F-DIP, DIP, H-DIP, 甚至DEGREE 其實都算大專~
(泛指所有高級過SECONDARY 學歷

但大學生一定係DEGREE 或者以上~ 包埋研究生等等~ :)

delta1021
08-27-08, 04:44 PM
一般百姓哪會理會大專/大學生
只要係 大學搞的 都叫大學生的la
當然有時都覺得呢一點解釋也有點
無謂 他人要扣帽子也是沒法的
另外 人是有群體的習性
若然不參與群體的話一般都會
讓人覺得有敵意 屆時就會杯葛那人
這不單是ocamp 也是整個社會的情況
至於ocamp 是對人有沒有用處每個人
心裡都會有個答案 有的說可以識到朋友
但有些會因為ocamp 而令到人遭杯葛
至少我眼見的這兩種極端狀況也有
世事沒有絕對 只有相對

基路亞
08-27-08, 04:49 PM
一般百姓哪會理會大專/大學生
只要係 大學搞的 都叫大學生的la
當然有時都覺得呢一點解釋也有點
無謂 他人要扣帽子也是沒法的
另外 人是有群體的習性
世事沒有絕對 只有相對

簡單講~ 佢地俾稅俾得唔gur~ XD
所以有少少事都插左先~ x)

Corex
08-27-08, 04:56 PM
唔關稅事:cwm26:
係有冇事都插左先

基路亞
08-27-08, 04:57 PM
唔關稅事:cwm26:
係有冇事都插左先

但最唔明點解插親都係插大學生~
其他果d 又唔插? 我地好蝦d? :404:

Alexgantz
08-27-08, 07:00 PM
另外 人是有群體的習性
世事沒有絕對 只有相對
同意……
o camp無唔無聊,係睇人而定

平日鍾意玩既人自然會覺得正,而且識到人
但比較靜同內向既人參加o camp就真係會悶死,而且覺得難頂
而且又未必真係會識到人,因為d 人見你唔出聲,就會覺得你怪,更甚者會杯葛你

喪力
08-27-08, 07:01 PM
岩岩先去完兩個ocamp

幾好玩, 唔覺有咩問題

況且你真係唔玩得又可以唔玩既-.-

喪力
08-27-08, 07:06 PM
另外, 仲有呢單

面貼面傳牙膏遊戲
中大迎新預營又玩意淫
23/08/2008

【本報訊】香港中文大學經濟學系繼被揭迎新營玩耳邊吹氣、親吻大腿等意淫遊戲後,中大聯合書院再被揭計劃大玩面貼面傳牙膏遊戲,似有刻意製造男女親密接觸機會之嫌。校方回應指出,該書院迎新營籌委當時正進行遊戲測試程序,但測試後已決定放棄以該遊戲作迎新活動。有臈育界促請大學檢討及適當地收緊迎新營的指引。

據了解,中大四個書院的迎新營籌委,近日已陸續進行迎新營預營,其中聯合書院在預營測試中,計劃大玩傳牙膏遊戲,遊戲過程需將牙膏預先塗在一名同學的鼻子上,再直接傳至異性同學的下巴,間接製造意淫動作,引人遐想。

香港臈育政策關注社主席張民炳指出,迎新營籌委所設計的遊戲,與協助新生認識校園無關,亦全無學術意義。對於迎新營接二連三出現意淫活動,他認為校方應檢討及適當地收緊迎新營指引。

測試後決定唔玩
中大新生輔導聯合委員會主席吳基培表示,已向舉辦活動的學生了解事件,得悉他們當時正進行書院的迎新營預營,只是作遊戲測試程序,但測試後已決定放棄採用有關遊戲作迎新活動。

吳基培承認學生在籌備活動時有改善的空間,但是他重申校方早於五月至六月期間,設有培訓講座,讓迎新營的籌辦者明白,活動應該避免有身體接觸或性騷擾成分。

我問過我組爸, 佢地都冇搞過呢隻game, 報紙呢d野, 都係唔好信咁多

是但
08-27-08, 07:12 PM
其實o camp目的係想玩得開心
要求有學術意義真係好無謂

喪力
08-27-08, 07:52 PM
我見到d我都不知幾想玩..x)
仲係度諗唔知e+ d ocamp搞手會唔會抄lay隻game :haha:

另外..講真果句..唔淫既game..唔係有幾多好玩ga ja wor :g19:

但食麵包果個真係唔得,純粹係意淫,冇野好玩. lay d就唔可以接受啦

我地有玩到 人肉full拉圈, 不過只係組花組草玩 :)

JAckJAck
08-27-08, 09:11 PM
我地有玩到 人肉full拉圈, 不過只係組花組草玩 :)

wa...超正..組草系草果d我都有d機揀到ga wor x)
如果中到有得玩就正:cwm17:
可恨我出世早左幾年:cwm26: :haha:

usayarE
08-27-08, 10:05 PM
o camp 我都去過
當時重係以asso 學生身分添 (即所謂既大專生)
係同degree d人一齊去一齊玩

完全無玩過咩意淫遊戲,私底下都無
d遊戲亦都唔係完全無意思既
不過玩得好癲係真,特別係o camp 本身d 搞手

樓上有人話玩意淫多數係大專生,我完全唔認同
我認為多數玩意淫ocamp 活動既係本科生喎 (即係所謂既大學生)
asso d ocamp一係唔搞,一係通常都係痴埋本科個d 一齊搞
讀asso, high dip 個d多數係失晒意,去asso之類諗住專心讀書升上去,唔會好玩格
但係degree 個d人,上左岸就可以咩都唔使理,玩到癲晒
睇下兩者讀書情況就知, asso d人係死讀爛讀, degree人係hea 讀

同埋,鍾意玩意淫遊戲,唔知點解睇來睇去報紙都係報某火車站學府:cwm26:

kimtch
08-27-08, 10:22 PM
o camp 我都去過
當時重係以asso 學生身分添 (即所謂既大專生)
係同degree d人一齊去一齊玩

完全無玩過咩意淫遊戲,私底下都無
d遊戲亦都唔係完全無意思既
不過玩得好癲係真,特別係o camp 本身d 搞手

樓上有人話玩意淫多數係大專生,我完全唔認同
我認為多數玩意淫ocamp 活動既係本科生喎 (即係所謂既大學生)
asso d ocamp一係唔搞,一係通常都係痴埋本科個d 一齊搞
讀asso, high dip 個d多數係失晒意,去asso之類諗住專心讀書升上去,唔會好玩格
睇下兩者讀書情況就知, asso d人係死讀爛讀, degree人係hea 讀

同埋,鍾意玩意淫遊戲,唔知點解睇來睇去報紙都係報某火車站學府:cwm26:
都唔一定既
我識得有人為secondup努力:cwm34:

usayarE
08-27-08, 10:34 PM
都唔一定既
我識得有人為secondup努力:cwm34:

咁當然我只係話大部分
唔係全部

woodlcw
08-27-08, 10:50 PM

多餘 , 去某又一城附近既大學就見到asso 同high dip 既有幾"死讀爛讀"
又或者去IVX果d 地方睇下讀HD既人有幾"用功"?
只係見一堆潮仔mk 都集中曬係果度 :cwm9:

當然唔係全部啦, 但十不離八九咁囉

上左岸就唔使理? 你知唔知咩叫quit U :cwm26: ?
hea 讀? 腦內補完孚?

p.s. 我都係ive HD 出身, 所以先知入面有幾"臭" :mask_mk2:

usayarE
08-27-08, 11:14 PM
多餘 , 去某又一城附近既大學就見到asso 同high dip 既有幾"死讀爛讀"
又或者去IVX果d 地方睇下讀HD既人有幾"用功"?
只係見一堆潮仔mk 都集中曬係果度 :cwm9:

當然唔係全部啦, 但十不離八九咁囉

上左岸就唔使理? 你知唔知咩叫quit U :cwm26: ?
hea 讀? 腦內補完孚?

p.s. 我都係ive HD 出身, 所以先知入面有幾"臭" :mask_mk2:

我就係讀城大asso 出身
比你更加清楚asso d人有幾用功讀書

當然,亦都唔係全部係咁

Viper II
08-27-08, 11:17 PM
路過
asso、degree都讀過
平均黎講感覺asso D人勤力D