PDA

查看完整版本 : 生命無常 - 有試過親人去世嗎?


美版之王-天涯浪子
06-16-08, 04:50 PM
昨晚鏗鏘集"生命輓歌", 睇完眼濕濕. (特別係個女仔向親友要求"睇多一陣") :T_T:

目送自己阿媽斷氣, 前一分鐘仲係一個活人, 下一分鐘已經無晒反應, 心情難受可以理解.

你地屋企有冇香過人? :cwm15:

Designer
06-16-08, 05:10 PM
屋企就未試過,不過以前住醫院見訓係隔離床嗰阿伯原本好地地,跟住病危,氣若游絲,見住個氧氣裝置個波仔原本上下咁彈,最後停咗:eek: ,圍住班家人號啕大哭:cwm2: ,第一次見人死都幾驚嚇:cwm31:

機動盜賊首領-電
06-16-08, 05:16 PM
一個幾疏下既堂大佬,我伯娘話佢,一路同佢傾緊計一路去左...

Busconcamp
06-16-08, 09:38 PM
昨晚鏗鏘集"生命輓歌", 睇完眼濕濕. (特別係個女仔向親友要求"睇多一陣") :T_T:
same...:T_T:

目送自己阿媽斷氣, 前一分鐘仲係一個活人, 下一分鐘已經無晒反應, 心情難受可以理解.
right~ >.<

你地屋企有冇香過人? :cwm15:
萬幸未有...:rbt:


遲早要面對既事...:T_T:


幸佢倆有"盼望"~:cwm98:

柚原このみ
06-16-08, 10:03 PM
有…
仲要唔知發生乜事幾年一個…
早幾個月又一個自殺左,自殺前個黎月仲會打電話黎有講有笑

如月釋臣
06-17-08, 01:34 AM
有呀!
一年前我嫲嫲去世時,促使知道嘛嘛是百年歸老,但當我在"沾養遺容"時看見在棺木中既嫲嫲:cwm31:
我也不禁落下淚來...... :T_T:

KIM
06-17-08, 02:01 AM
工作的關係, 時常都有機會接觸的事情!
正因死亡是很易又近的事情, 所以要努力活好每一天!:dance:

GR614
06-17-08, 02:32 AM
工作的關係, 時常都有機會接觸的事情!
正因死亡是很易又近的事情, 所以要努力活好每一天!:dance:
介唔介意透露少少做緊咩行業?
前幾日先借左本"殯儀"番黎睇,原本想買,不過好似唔係幾好,所以都係借番黎睇算:cwm15:

至於親人去世,我小一既時候阿公,阿婆就已經走左,但唔知點解對佢地好有印象

同埋上兩個月我阿媽發夢夢見阿公番黎睇佢:cwm31:

haha3156
06-17-08, 07:09 AM
我看完之後也流淚了.....
因為邊看邊想起以前一位case的事...(工作關係有接觸到這些人)
她也是cancer死的..:T_T: :T_T:

KIM
06-17-08, 08:20 AM
介唔介意透露少少做緊咩行業?自己在保險公司工作十年以上, 及有親人開"殯儀"公司!

死, 其實不可怕!

verdy_returner
06-17-08, 09:22 AM
今年年初二爸爸過身。

果日朝早我重去餵佢食粥;下晝我細佬重同我講佢餵佢果陣都無問題。
直至………

果晚我同太太睇完煙花,剛剛係馬鐵落車就收到細妹電話話亞爸唔得。
於是我即刻去醫院。

我係第一個到達,果時淨係見到我亞爸好似訓左覺咁;心跳機d線只係耐唔耐至跳一下。
跟住其他屋企人到左;然後一齊喊。

其實……

我對死亡並唔係太大感覺;因為個個人終歸都會有一次。

問題係你想佢好辛苦咁生存落去(明知醫好既機會好微、好微,重要晚晚痛到訓唔到覺,食唔到野,大小便失控……)定係等佢舒舒服服咁上路;等肉體唔使受咁多痛苦。

haruka
06-17-08, 10:53 AM
早幾年嫲嫲過身
其實都有少少估佢唔得﹝因為佢晌姑姐屋企暈果陣已經係冇心跳冇知覺,係救護員嚟到先再有番心跳﹞
而且佢走之前兩個星期晌我屋企小住果陣,我有一朝起身返工,見到佢個樣係好似骷髏頭咁,面黑黑好似死人咁,真係比佢嚇一嚇
入醫院果日,我老豆、大部分阿叔、姑姐都去哂見佢,不過果陣都冇人諗過佢咁快去
所以我諗嫲嫲走應該都冇遺憾

不過嫲嫲走咗之後,姑姐話見過嫲嫲幾次,仲摸佢隻腳:cwm31:
其中一次係話佢食唔飽:cwm26: ﹝因為嫲嫲祖屋冇人裝香卦﹞
一次係話會投胎去戶有錢人家屋企
一次係見到嫲嫲同幾個已經死咗嘅親戚 / 街坊打牌:hahaha:
有時表妹話夜晚瞓覺會聽到嫲嫲D拐杖聲

不過最近呢一年嫲嫲都冇返過嚟lu

呂鳳仙
06-18-08, 12:52 AM
最記得o既一次……
97年平安夜前夕,o向補習社聖誕聯歡會玩緊遊戲時,突然家姐衝上o黎帶我搭的士去佛教醫院:T_T:

牛仔‧骨
06-18-08, 02:21 AM
其實有時有得睇佢最後一面,好過連最後一面都睇唔到
我住屯門區,我爺爺係港島東區醫院因中風住左好長時間,有晚深夜突然打黎,爺爺已經過左身了
而且我爸和亦是佢唯一的男孫的我就算飛的出去亦都無用,唯有等到明天才去

sqling
06-18-08, 08:56 AM
親眼見過至親以非自然辦法離開世界...

ELT
06-18-08, 10:40 AM
2, 3歲時好錫我o既阿爺走左, 不過果時唔知咩事, 以為佢只係返左鄉下(屋企人咁樣解析比我聽

到左廿歲多d, 阿麻都走埋, 自細比阿麻揍大, 所以響人生上真正感受到失去親人o既悲痛
果時因cancer瘦左好多, 最後果2,3個月要成日出入醫院, 到一個晚上醫院打黎叫我地即刻去見最後一面, 去到時已經走左, 不過身體仲係暖, 雖然預左佢好快會走, 不過都係忍唔住喊 :T_T:
依家都仲會間唔中發夢見到阿麻

二伍
06-18-08, 11:01 PM
未親眼見過人死
中五時有個長輩就去,話想見我
但始終抽唔到時間去,而家諗起都好後悔

雷火武
06-19-08, 02:35 PM
屋企已過世親人..
我呀爸既父親母親.同我呀媽既母親
即係3位長輩...
其中兩位既白事我有出席..

06-19-08, 05:14 PM
少入呢區,純粹好奇問聲:
親人死亡關 02 /靈異 咩野事?

KIM
06-21-08, 12:17 AM
少入呢區,純粹好奇問聲:
親人死亡關 02 /靈異 咩野事?有人認為人死如煙滅~也有人認為是另一空間的開始!:cwm15:

比卡SP
06-21-08, 02:24 PM
其實只要唔係自殺
就唔洗傷心
雖然我婆去果時我都有喊過