PDA

查看完整版本 : 點樣先叫做識打字?

mimi17
05-27-07, 02:11 AM
我指打英文字
係5係5睇keyboard 都90-100%準確打到字先叫做識打?
有冇人無師自通?
我練左兩三粒鐘都5得
我手指硬係5得靈活
玩動作game完全5掂:g19:
得ge人有冇tips?

大情大性武大帝
05-27-07, 02:13 AM
練左兩三粒鐘都5得

用下用下就識架喇!兩三個鐘邊得呀!

基路亞
05-27-07, 02:15 AM
識哂手位果d 咪叫識打字囉... 即係好似以前人地用打字機果d 咁~

小草
05-27-07, 02:20 AM
呢樣係習慣黎架wo
打得多就熟
最後你可能係憑感覺去到果個位按下去就係果個key
我就係呢種人~so 係公司同係屋企都可以打得快d~~
但去用人地果d keyboard 硬是差點點的

[KIT]
05-27-07, 02:24 AM
日日對住部腦好難唔識打 :hahaha:

mimi17
05-27-07, 02:39 AM
係咪大部份文員真係可以完全5睇keyboard?
如果只打英文字
係咪雙手放固定位置郁ge只有手指?
呢個我試過
隻手會自然移位
好易打錯

信長
05-27-07, 02:57 AM
手指要咁放
唔同色就係唔同手指負責的位

圖書館都應該有D 有關書 or 上網搵打字練習程式
http://www.tranexp.com/win/LearningSeries.htm

打得多d 手指好自然放番asdf, jkl
keyboad 的f.j 有小小突,食指放果到,咁其他手指都好自然歸位

vov430
05-27-07, 04:23 AM
係咪大部份文員真係可以完全5睇keyboard?
如果只打英文字
係咪雙手放固定位置郁ge只有手指?
呢個我試過
隻手會自然移位
好易打錯
你e個問題,我睇到真係..............x)
我本身讀電腦,讀書時已經日日用keyboard
雖然冇正識學過但一直以為自己好打得字
到我出來做野做date entry
先發現職業0既境介係點:g19:
個時d前輩講,"當你可以一路同人講野,一路打字,唔洗睇keyboard/mon
一分鐘60-70字而又唔錯,咁係就差唔多"
我用左3,4個月先到e個境介
2,3粒鐘????當時我一日都打成10粒鐘
好彩我已經離開左個打字地獄:cwm26: \

不過真係終身受用,做文職打字快真係著數d:cwm26: b

Bigwater
05-27-07, 04:32 AM
幾本上,你要練返一頭半個月先得

如果打字都要睇著keyboard打,又要睇埋要打果篇野,仲要睇著個mon,有冇打錯字

你話會打得幾快喇:cwm26:

同埋正確的手位好重要,因為keyboard係設計過,常手的字會放係最就手的地方:good:

Designer
05-27-07, 06:31 AM
之前特登去報Pitman打字(over 30 words / min)
最好上course同狂練:mask_mk2:

JENOVA
05-27-07, 07:01 AM
我前排玩得多外國既online game..對於平時要溝通既英文字係可以極快打出黎
但係一見到d難串, 好qk既字就會打錯:mask_mk2:

亍 ◣
05-27-07, 07:21 AM
同埋正確的手位好重要,因為keyboard係設計過,常手的字會放係最就手的地方:good:

雖說設計過....但唔係最好....早幾十年前有人研究過第2種排位,係比而家qwerty更快的....可惜qwerty已經深入民心,攪到冇左下文........../:cwm26:\

信長
05-27-07, 07:34 AM
雖說設計過....但唔係最好....早幾十年前有人研究過第2種排位,係比而家qwerty更快的....可惜qwerty已經深入民心,攪到冇左下文........../:cwm26:\

念力打字work 唔work???
不過唔可能諗衰野...x)

龍寶寶
05-27-07, 08:09 AM
我指打英文字
係5係5睇keyboard 都90-100%準確打到字先叫做識打?
有冇人無師自通?
我練左兩三粒鐘都5得
我手指硬係5得靈活
玩動作game完全5掂:g19:
得ge人有冇tips?

兩三個鐘就想學打字,邊有可能:@_@:

我用左3年時間學正規打字<--用打字機(學校):)
再用兩個月時間學成倉頡(自己睇書學):)

爽神
05-27-07, 08:26 AM
我用d測試software打到44words per mins
應該都算識打呱:cwm26:

尼路
05-27-07, 09:55 AM
兩三粒鍾就想學識?你以為你玩模擬市民升技能咩……練多兩三個月先再講la……:@_@:

嘿哈兒
05-27-07, 10:00 AM
2,3粒鐘........
食個飯就夠姐....打字就.........連認位 都未夠啦

我打電就係自學的......方法極之簡單,
用塊希蓋住兩手,再玩正統打字既練習軟件.....一個月就打到 2,30字..
最難係頭幾日,因為位 未記實,手指又唔熟摸位 ,打字超激慢,但進步就激快..
因為迫到你一日就會記晒位,而且 睇都無用 .......只會見到塊布.:XDXD:

歌絲˙暮斯
05-27-07, 11:41 AM
我係果 D 一適應左一個 KEYBOARD 再用另一個 KEYBOARD 就會好大問題 :cwm3:

jlai
05-27-07, 11:50 AM
可以打house of the dead 打字版
當年有個做sec既fd打得爆

打兩個個鐘就想識就真係大唸頭左0的
可能你唔知會考有typing呢一科(依家唔知仲有冇), 如果係咁易既, 個個都去考條a返0黎啦

是但
05-27-07, 12:06 PM
我果陣都專登迫自己唔睇keyboard
打左兩三日先真係記熟d位
姿態我冇乜專登練過
但你迫自己跟返佢左手食指擺係f,右手食指攞係j
然後用返附近既手指打
正常都唔會差太遠
你至少要練返十日先話自己練唔到啦
兩三個鐘係人都練唔到

JENOVA
05-27-07, 05:23 PM
我用d測試software打到44words per mins
應該都算識打呱:cwm26:

可唔可以share個software試下:D

強化人間ですの~★
05-27-07, 05:36 PM
我打中文都係唔使睇keyboard的(用九方:cwm26: )
幾年前試過開集中打字都有每分鐘40幾字(中文):cwm26:

Terry仔
05-27-07, 05:47 PM
我中二,買新電腦前
自己拿個keyboard,打開本英文書練打字(果時暑假)
練左一段時間,記晒D位
之後成日用電腦,打字都OK快

練兩三個鐘,就想有D成績,好難做到
開始學,要持之而行

小黑
05-27-07, 05:54 PM
記位呢樣野就真係工多藝熟,但如果話要用真正既打字手法既話真係要好耐

我呢d慣左只用食指同中指多既人,要用正統手法去打返真係幾難x)

西野村中一條河
05-27-07, 05:54 PM
狂打英文未得囉(當然要一定英文能力底子)
好似我中文打字,狂留言

依家一分鐘打自己思想可以七十字
跟文章打一分鐘四十以上

wyhone
05-27-07, 06:26 PM
邊度可以有兩三粒鐘咁少....
我練都要幾個月

emiko
05-27-07, 08:06 PM
買本教打字的書自學,內有打字exercise.
認得手位之後,打得多就自然會打得越來越快。

樓主想2-3hr就熟,太心急了!

Rabbidas
05-27-07, 08:21 PM
唔洗驚..我寫左十年program都係唔識打字

當然唔洗望keyboard,但指法係錯的

天使之國
05-27-07, 08:25 PM
學過一樣可以唔記得..
我以前學左1年..神速左1年..之後冇做文書..而家成日打錯字xd

fafawan
05-27-07, 08:42 PM
我打中文都係唔使睇keyboard的(用九方:cwm26: )
幾年前試過開集中打字都有每分鐘40幾字(中文):cwm26:

同道中人,九方真係好易好簡單!完全唔駛點記就可以打!

owen10
05-27-07, 09:03 PM
只要熟曬d位置而又唔望keyboard打的話,咪叫識打字囉,
其實打字的野工多藝術,冇需要話特登去練(不論中英文)

我係我
05-27-07, 09:30 PM
我e家係打中文唔駛望keyboard.....
但打英文要...打中文既速度快過英文好多倍orz......

(我用速成)

尼路
05-27-07, 09:54 PM
我e家係打中文唔駛望keyboard.....
但打英文要...打中文既速度快過英文好多倍orz......

(我用速成)

x2,常用字可以不用看,但比較少用的便要看了……英文反而唔望唔得……但在無中文碼的鍵盤打中文反而得……x)

歌絲˙暮斯
05-27-07, 09:57 PM
禁錯左就自然會 backspace 之後再修正返 ga la, 不過久而久之就會習慣左個 keyboard, 一轉新 keyboard 又狂錯 x)
每次換 notebook 都係咁

vov430
05-27-07, 10:20 PM
禁錯左就自然會 backspace 之後再修正返 ga la, 不過久而久之就會習慣左個 keyboard, 一轉新 keyboard 又狂錯 x)
每次換 notebook 都係咁
轉keyboard打字就好小錯
反而係按錯d funtion key
send野變clear 野
成日成編冇晒:g19:

nextq
05-27-07, 11:08 PM
我都練緊打英文:)

但打中文點入手好?
好鬼慢:(
練速成直接倉頡好?

Eternal Wind
05-27-07, 11:29 PM

但打中文點入手好?
練速成直接倉頡好?
想易學既就速成,想快既就倉頡

天夜鈴
05-28-07, 12:42 AM
我諗都係要練耐d la ... 熟能生巧
而家都練緊打英文
打中文仲快過打英文..又唔使望keyboard都得
但係打英文就慢好多la
仲要成日望keyboard..
因為我的指法係錯的..XD 要改返..

是但
05-28-07, 12:51 AM

但打中文點入手好?
練速成直接倉頡好?

倉頡
速成快極有限

我一開始用電腦就係學倉頡
期間打online game,msn,icq,打下文章咁
唔駛專登練
平時用得多
遇到特別難拆既字記下佢就得
而家可以打得好快

其實最緊要專登去記位
跟住打打下就自然會快

izumo
05-28-07, 01:10 AM
倉頡
速成快極有限

如果係熟晒d制
已經唔使進行"揀字"呢個程序的話 速成未必慢得過倉頡

(不過我真係想知有幾多個打字的人指法係岩)
我通常都係用手指公 食指 中指 total 6隻打字多

闇影風
05-28-07, 02:52 AM
如果係熟晒d制

不會的
因為通常倉頡練熟了真係上百字一分鐘都唔係無可能

速度你熟極點都有選字程序,一定唔會夠倉頡快的

usayarE
05-28-07, 03:01 AM
打得準又efficient 咪得
手勢呢d 係其次:cwm26:
熟能生巧, 2-3個鐘, 太嫩了
唔打返幾個月都唔好係到叫話打得慢

Neloth
05-28-07, 09:38 AM
我寫左咁耐program都係唔識打字 :g19:

嘿哈兒
05-28-07, 09:49 AM
如果係熟晒d制

<----10隻手指用晒的人.
因為跟正統打字就真係用得晒d手指,
不過左手指公最少用,我打space bar 多數用右手.

其實無話正唔正統既,不過外人睇你打字的話,見你用晒雙手睇落pro D姐,

Gasaraki
05-28-07, 09:58 AM
打乜字都好
我都會望鍵盤
有信心問題的字先望一眼個Display
打中英文都係咁
(基本上兩樣我係可以唔望都得的)

手位是習慣問題
也別怕會有什麼大問題
因為唔正宗都可以快過不小有正宗手法的人

唔好理手法
打到就好了

haruka
05-28-07, 11:00 AM
<-做咗差唔多7年文職都唔識正宗打法嘅人

打字真係要「工多藝熟」先得
兩三個鐘真係絕對唔夠

以前讀書果陣日日玩ICQ,打中文﹝速成﹞真係可以好快
出嚟做嘢之後,打中文速度大倒退:mask_mk2:
仲要係冇「碼」嘅KEYBOARD唔識用:g19:
反而英文就打得愈嚟愈快,KEYBOARD都唔駛睇,可以一路講電話一路打字

想打得快不如試吓玩多D MSN / ICQ,應該好用有:hahaha:

MoNoBass
05-28-07, 11:25 AM
真係習慣成自然ga
打得多就會快
因為我都係

MoNoBass
05-28-07, 11:29 AM
如果係熟晒d制

key broad 上面係F 同J 上面通上有兩粒野突出泥
自主係比你放左右手ge 手指上去
然後順住放埋其他手指
兩隻手指公注心按spacebar 就得

wingforever
05-28-07, 03:07 PM
不會的
因為通常倉頡練熟了真係上百字一分鐘都唔係無可能

速度你熟極點都有選字程序,一定唔會夠倉頡快的

同感
速成的常用字都在3~4 pages內 (2~7個keys, 不過mainly 3~5個keys)
而且除非你會記埋第一版的第一個字(唔計"月木水火土"果d), 否則好少用兩個碼, 唔會快得過倉頡
(定係我成日手賤按xx"1"呢? x) )
如果係唔常用既字 (例如個"枱"字)
8個碼或以上都有

倉頡就2~6個keys
相比之下就會見到差距~~~

不過速成快的人都係會記page同number既~~~ x)
雖然都係常用字only, 但玩icq, msn, online game等已經夠用~~~

Terry仔
05-28-07, 06:21 PM
同感
速成的常用字都在3~4 pages內 (2~7個keys, 不過mainly 3~5個keys)
而且除非你會記埋第一版的第一個字(唔計"月木水火土"果d), 否則好少用兩個碼, 唔會快得過倉頡
8個碼或以上都有

倉頡就2~6個keys

雖然都係常用字only, 但玩icq, msn, online game等已經夠用~~~

倉頡最多5個碼,點會有6個key呢?!
加埋space key?!

乜"唔睇keyboard打字"唔係basic requirement 黎嫁咩?!:mask_mk2:

House
05-28-07, 06:26 PM
同感
8個碼或以上都有

倉頡就2~6個keys

打得多就記得架啦

wingforever
05-28-07, 06:27 PM
倉頡最多5個碼,點會有6個key呢?!
加埋space key?!

乜"唔睇keyboard打字"唔係basic requirement 黎嫁咩?!:mask_mk2:

倉頡最後要打space (通常)
速成最後要打數字
所以唔可以唔計個space

不過倉頡多極都係打6個keys
唔似得速成咁可能搵成日都唔知邊個page同number
記既野又多過倉頡

fyhk
05-28-07, 06:48 PM
我有少少OT野想問
320lpm = ???wpm?
事關我用網上啲打字遊戲測, 只係show字母/秒..但係唔知wpm係幾多:mask_mk2:

starlite
05-28-07, 06:52 PM
我有少少OT野想問
320lpm = ???wpm?
事關我用網上啲打字遊戲測, 只係show字母/秒..但係唔知wpm係幾多:mask_mk2:

1 w = 5 l
so 320lpm = 64 wpm ;)

fyhk
05-28-07, 06:58 PM
1 w = 5 l
so 320lpm = 64 wpm ;)

唔該:cwm15:
如果唔係搵工我估我有排都唔知x)

mimi17
05-28-07, 10:40 PM
我又練左一陣
都係冇乜進展:cwm3:
信長兄個打字program 都ok好用
用左更加發現自己超5得
個打字program話我level 2;pig;
咁個level 即係低成點?
一般5 pro 又用開電腦ge人大概係level 幾?

嘿哈兒
05-28-07, 10:49 PM
我又練左一陣
都係冇乜進展:cwm3:
信長兄個打字program 都ok好用
用左更加發現自己超5得
個打字program話我level 2;pig;
咁個level 即係低成點?
一般5 pro 又用開電腦ge人大概係level 幾?

未玩過真係唔知.
不過英文 我大概係30-40字左右
中文大概係20-30字左右.

還有........練多三五七日先好講進展 .........
1日半日真係練唔出d乜來的:mask_mk2:

是但
05-29-07, 01:06 AM
速成就算點快
都只可以快過打倉頡打得唔快既人...
你冇可能將所有字都記晒
而且如果d字唔係第一版
咪又要係禁多次space
同埋你禁數字制隻手係需要移上少少去打

我倉頡打左都有六七年
淨係打online game,整下網頁,做下功課,寫過下game書
而家打到一分鐘一百個以上

速成我見到人地快極都係五十度

chuntaky
05-29-07, 10:11 AM
打得多就 OK:hahaha:

nakakula
05-30-07, 10:01 AM
識唔識打要睇埋你的手位 ,
正常的keyborad 上面的 "F" 同 "J" 掣上面都有特出左個橫紋,係俾你放食屎上去的 ,
之後果位咩字母用咩手指打自己諗下。

wingforever
05-30-07, 01:44 PM
速成就算點快
都只可以快過打倉頡打得唔快既人...
你冇可能將所有字都記晒
而且如果d字唔係第一版
咪又要係禁多次space
同埋你禁數字制隻手係需要移上少少去打

我倉頡打左都有六七年
淨係打online game,整下網頁,做下功課,寫過下game書
而家打到一分鐘一百個以上

速成我見到人地快極都係五十度

重點應該唔係移隻手去num位
有時你打字的時候, 隻手已經放在num位
預備打那個num (唔駛望表),
就算唔係, 我唔覺得將隻手指移去num位
要用超過1秒的時間...

禁多次space同倉頡打多幾個碼+最後按space差唔多
不過難d既字速成就已經bye bye~

速成最大缺陷始終都係背表 + 4 pages打後的難字
你100wpm應該冇乜速成人做到

嘿哈兒
05-30-07, 02:59 PM
重點應該唔係移隻手去num位
有時你打字的時候, 隻手已經放在num位
預備打那個num (唔駛望表),
就算唔係, 我唔覺得將隻手指移去num位
要用超過1秒的時間...

禁多次space同倉頡打多幾個碼+最後按space差唔多
不過難d既字速成就已經bye bye~

速成最大缺陷始終都係背表 + 4 pages打後的難字
你100wpm應該冇乜速成人做到

台灣有打中文 既比賽的...
我記得速成最快都係50 per mins左右.
倉頡就13X per mins
我用緊既大易就200左右 per mins.

還有 注音那個就唔記得.
但以前聲稱最快既無蝦米輸入法就係23x per mins..

搵到早幾年既輸入法最速保持者..
名次_名稱________選手____記錄日期___每分字數
====_========____======__==========_========
_1___大新倉頡____廖于萱__2002.04/16___220
_2___行列________洪秀權__1997.04/27___215.5
_3___嘸蝦米______李筱涵__2000.06/01___209.1
_4___華象________陳偉恩__1994.06/06___196
_5___縱橫碼______滕克恬__2004.10/23___185
_6___大易________許育菱__2000.06/01___184.0
_7___全方位倉頡__姚偉昇__2003.08/02___167

ps.原來我都記錯d最速速度:XDXD:
可惜得頭七位,不知舊倉頡有幾多字per min.
還有這是台灣的

Terry仔
05-30-07, 06:06 PM
over100個中文字,我已經覺得係癲嫁
依家重要double
真係好誇

wingforever
05-30-07, 08:24 PM
over100個中文字,我已經覺得係癲嫁
依家重要double
真係好誇

可能高手們打key既速度差唔多,
不過你打4,5個碼先出到既字, 人地2,3個碼就搞掂
所以先快到每分鐘二百幾字

不過... d人諗野係唔係同打字差唔多快??? :mask_mk2: