PDA

查看完整版本 : 想考車牌

頁 : [1] 2

柳田理科雄
06-14-05, 02:10 PM
見LEE排冇搞作想學車 (棍波貨van),
想問問李健好D定係HKSM好D???

紫色螢火蟲
06-14-05, 05:09 PM
我覺得好運幾好 :)

メソウサ
06-14-05, 05:14 PM
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=114302
參考

遊戲人間
06-15-05, 10:57 AM
報李健同香港駕駛學院想pass都難,自己跟師傅學啦,1 take pass都唔係太難~

不死game神
06-15-05, 01:46 PM
報李健同香港駕駛學院想pass都難,自己跟師傅學啦,1 take pass都唔係太難~
駕駛學院先容易pass喎,係貴之嘛 :g19:

daikoko
06-15-05, 11:07 PM
見LEE排冇搞作想學車 (棍波貨van),
想問問李健好D定係HKSM好D???

千祈唔好報李健,除非你自問領悟力超強。 x)
我就跟師傅,都考到。

HKSM合格率高,不過貴,好就好在佢有自己特定考試地點,非常易考,所以易及格。 :drool2:

機動盜賊首領-電
06-16-05, 08:24 PM
hksm :cwm17: :cwm17:
我個時都係香港駕駛學院學.考左3次 :g19:
佢合格率高.可能係d人想排快期去補考.考第二次當然易d合格.
真係想學自己去問多d.例如有幾多堂.有無包合格?每堂時間有幾多.補鐘幾錢?指定師傅洗唔洗加錢.
自己衡量一下邊間好d 囉.

嘖HEIHEI
06-17-05, 12:12 AM
考棍波貨ven係唔係唔使考多次私家車都可以揸私家車? :confused:

nakata
06-17-05, 08:38 AM
考棍波貨ven係唔係唔使考多次私家車都可以揸私家車? :confused:
係.你考左棍波貨van仔就可以吸埋1,2牌架啦!(私家車+貨van)
所以唔想用咁多錢,就一定咁樣,難度就梗係高d啦!
不過我諗9成男仔都係咁報架嘛?

daikoko
06-17-05, 03:31 PM
係.你考左棍波貨van仔就可以吸埋1,2牌架啦!(私家車+貨van)

你諗呀﹖ x)
不過我認識的朋友,不論男女,全部都考輕型貨車牌。

Led Mirage
06-17-05, 07:54 PM
你諗呀﹖ x)
不過我認識的朋友,不論男女,全部都考輕型貨車牌。
我有個Friend,男仔...........考私家車牌
俾我地班Friend笑左一年 x)

メソウサ
06-17-05, 08:27 PM
我可以好肯定講
學van仔易過pc

係[靚]女易過仔pass jee :cwm26:

samug
06-17-05, 09:49 PM
我可以好肯定講
學van仔易過pc

係[靚]女易過仔pass jee :cwm26:

依樣嘢放喺邊都啱:haha:

nakata
06-18-05, 12:33 PM
我有個Friend,男仔...........考私家車牌
俾我地班Friend笑左一年 x)
我都有個fd考私家車掍波牌,
攪到佢響公司冇得揸貨van.
過左5,6年都冇再去考番個2牌.傻仔一名.

Cpato
06-18-05, 12:56 PM
李健係咪平過駕駛學院好多?

daikoko
06-19-05, 12:46 AM
李健係咪平過駕駛學院好多?

擺到明駕駛學院最貴。
擺到明李健又係好廢。

不如報德安啦,人地話教得幾好架。 x)

Cpato
06-19-05, 01:14 AM
宜家駕駛學院學棍波貨van加加埋埋要幾多錢?
李健點廢法?

nakata
06-20-05, 12:37 PM
宜家駕駛學院學棍波貨van加加埋埋要幾多錢?
李健點廢法?
駕駛學院學棍波貨van任何時間學車要大約9000蚊
要d非繁忙時段大約5000蚊.
唔知咩叫非繁忙時段喇,
打電話去問問啦!

Francisau100
06-20-05, 07:18 PM
擺到明駕駛學院最貴。
擺到明李健又係好廢。

不如報德安啦,人地話教得幾好架。 x)

德安good!!!!!!! :good:

not expensive!!!!!!!!!! but useful!!!!!!!!!!! one take pass!!!!!!!!!!

舒密加
06-20-05, 09:16 PM
非常同意~~我跟師傅一次攪掂!佢又盡力教!埋單4xxx!( ;) 睇閣下技術) :hehehe: :hehehe: 努力~~ :good:

Hayato
06-21-05, 12:21 AM
你地講到李健咁廢
搞到我好肴←報左未學 x)

陸奧 貴志
06-21-05, 12:23 AM
你地講到李健咁廢
搞到我好肴←報左未學 x)

李健精神,教到你暈 :haha:

daikoko
06-21-05, 11:22 AM
李健精神,教到你暈 :haha:
李健李健,全港最賤 x)

KARAS
06-21-05, 10:57 PM
李健真係咁賤架咩 我班fd個個話李健好
德安我未聽過既:cwm26:\

Cpato
06-25-05, 03:04 PM
我挑戰自己, 報李健 :cwm26:
駕駛學院真係好貴...:g19:

舒密加
06-29-05, 02:41 PM
我朋友第一次李健衰左!(個李健師傅唔掂!)第二次私人搵師傅先掂!

路人甲乙丙
06-29-05, 05:58 PM
我朋友.報李健.因為返工要報夜.

因為理論上課係6:00 PM 前先有.搞到MISS左幾堂.(亦就唔到時間).

而教書的呀SIR教得差.我朋友有好多聽唔明.而且有好多人走堂唔上.

唔知到學車時會點? 筆試合唔合格...

nakata
06-29-05, 07:51 PM

因為理論上課係6:00 PM 前先有.搞到MISS左幾堂.(亦就唔到時間).

而教書的呀SIR教得差.我朋友有好多聽唔明.而且有好多人走堂唔上.

筆試喎!
同考平安卡一樣,
有身分證都pass架啦!
唔合格正傻仔黎既! :haha:

Cpato
06-29-05, 07:55 PM

筆試理論課唔係個個星期既堂都一樣o架咩?
想聽就去上

seetold
06-29-05, 07:56 PM

筆試唔溫書都好難唔合格... x)
20條arm 16條就得... x)
仲要係3揀1 mc
問題如:綠公仔著左行人可以點:a.可以過馬路,b唔可以過馬路,c,可以訓係馬路
x)
仲有理論堂基本上係廢的~ :cwm26:
根本上就係用黎呃錢

(以上只係個人感想 :404: )

メソウサ
06-29-05, 08:01 PM
筆試喎!
同考平安卡一樣,
有身分證都pass架啦!
唔合格正傻仔黎既! :haha:
唔全對正... :cwm26:

nakata
06-30-05, 08:20 AM
筆試唔溫書都好難唔合格... x)
20條arm 16條就得... x)
仲要係3揀1 mc
問題如:綠公仔著左行人可以點:a.可以過馬路,b唔可以過馬路,c,可以訓係馬路
x)
仲有理論堂基本上係廢的~ :cwm26:
根本上就係用黎呃錢

(以上只係個人感想 :404: )
咪就係.唔溫都合格呀!
就等於響地盤要帶乜野響頭果度,
a.安全套
b.安全帽
c.安全水鞋 x)

路人甲乙丙
07-01-05, 11:40 PM
既言筆試易.咁路試難唔難既呢?

如果主力拍車.過灣.唔難吧?

daikoko
07-02-05, 12:48 AM

難與不難,在乎主觀的心,不在客觀的事。 :haha:
不過李健教就~~~ :haha:

路試一定係難過筆試。
你試下搵一d駕車經驗豐富的親戚,駕給你看。
會教你一d考牌古惑野,有時,仲好過跟李健d師傅。 :haha:

07-02-05, 02:25 PM
李健真係咁賤架咩 我班fd個個話李健好
德安我未聽過既:cwm26:\

德安好似不多人識, 但價錢同李健差唔多, 師傅又好d~~~ :good:

長谷部
07-02-05, 06:40 PM

泊車一開始就要考的了 x) 如果在以前泊車不合格就連出街都不用..... x)

路試要看看當時的交通情況才知道難度,不過一定比你學車時的交通流量要高.....

『庭』
07-08-05, 12:53 AM
嗯..想問下大概要幾錢, 包晒排費

舒密加
07-11-05, 11:43 AM
德安好似不多人識, 但價錢同李健差唔多, 師傅又好d~~~ :good:
同意~(如果學泊位,我建議去考場泊位望下人地泊車,吸收經驗!) ;)

舒密加
07-11-05, 11:48 AM
嗯..想問下大概要幾錢, 包晒排費
搵師傅都大概$4千頭!其餘德安,好運,李賤$3900+﹣!架勢學院$9XXX :eek:
想慳錢?搵師傅一次攪掂仲抵!(我強烈建議) :hehehe:
〔自己去運書署俾成千蚊出學牌!包筆試!合格左先搵師`傅學路試!預算$3000+﹣學車!〕

fatraymond
07-11-05, 06:53 PM
今日報左好運
本來想報李健,但見到樓上d對偶句
都係報好運 :cwm26:
希望一take搞掂啦

PS.好運唔會好差0家?會好過李健0家 :cwm26:

陸奧 貴志
07-11-05, 10:20 PM
要差過(你死)你賤既都幾高難度.....

上次學重型o係荃灣頭試個迴旋處度俾架你賤van玩死....成個字(真係成個字....)都出唔到....右邊已經有車出佢都唔跟住出.....

samug
07-11-05, 10:32 PM
〔自己去運書署俾成千蚊出學牌!包筆試!合格左先搵師`傅學路試!預算$3000+﹣學車!〕

真係得:eek: 咁學幾多個鐘:confused:

『庭』
07-12-05, 10:52 AM
報左荃灣駕駛學院...貪近~
個價貴左d...不過包一次重讀...唔pass的話 :g19:

fatraymond
07-12-05, 06:58 PM
報左荃灣駕駛學院...貪近~
個價貴左d...不過包一次重讀...唔pass的話 :g19:
唔好怪我多口
咁係唔係代表左第一次一定唔會合格 :cwm26:a

『庭』
07-13-05, 04:35 PM
唔好怪我多口
咁係唔係代表左第一次一定唔會合格 :cwm26:a

咁梗係唔係啦 :cwm26:v

仲有個要8千幾既 tim
一年無限再考...最多應該可補考多5,6次 :cwm26:

fatraymond
07-13-05, 07:13 PM
咁梗係唔係啦 :cwm26:v

仲有個要8千幾既 tim
一年無限再考...最多應該可補考多5,6次 :cwm26:
呢個有保障d喎 :cwm26:

另外,筆試前的理論堂上d咩0家??

『庭』
07-13-05, 09:05 PM

用得盡個5,6次先...
就算考到 , 都唔好開車了 ... /:cwm26:\

筆試前個d
我上o個個得4個鐘 ,
係講一講d 標誌...同少少野,
都係靠自己睇番本野有用d :cwm9:

nakata
07-13-05, 09:48 PM

講下筆試d野,同點答題,
基本上係廢,一定要靠自己d常識,
唔夠常識,背哂成本書仔就一定合格,
有d常識,前一晚睇一次就pass,
本書好似係有三百幾條嘛? :confused:

fatraymond
07-13-05, 10:08 PM
講下筆試d野,同點答題,
基本上係廢,一定要靠自己d常識,
唔夠常識,背哂成本書仔就一定合格,
有d常識,前一晚睇一次就pass,
本書好似係有三百幾條嘛? :confused:
好運比左佢地自己個本有二百幾題
仲有一本大的
睇佢個本夠唔夠呢??
我8月頭都考筆試lu

陸奧 貴志
07-13-05, 11:06 PM
好運比左佢地自己個本有二百幾題
仲有一本大的
睇佢個本夠唔夠呢??
我8月頭都考筆試lu

出o個20題,仲可以錯4題,你話夠唔夠呢 :cwm26:

讀熟D路牌就OK架喇....

PS:的士個筆試難呢個百倍.... :@_@:

fatraymond
07-13-05, 11:10 PM

咁先大壓力呀
你話如果唔合格就真係唔單止無面見鄉親父老
仲邊有面做人呀....... :cwm26:

不過之前睇左一次
真係加埋都無十題唔識
所以都無唔諗住去上理論堂lu :p

POISON
07-13-05, 11:37 PM

.的士個牌...............聽講都係MC題

不過係全港所有大夏 :@_@:

Cpato
07-13-05, 11:44 PM
的士淨係交通例都考100條x)

陸奧 貴志
07-13-05, 11:53 PM
.的士個牌...............聽講都係MC題

不過係全港所有大夏 :@_@:

唔係所有.....都有個範圍俾你既... :hahaha:

Cpato
07-14-05, 12:42 AM

上網見有d成四百幾題題目既?

長谷部
07-14-05, 03:09 PM
上網見有d成四百幾題題目既?

就是在那4xx題中出20題....

機動盜賊首領-電
07-14-05, 03:30 PM
的士淨係交通例都考100條x)
好易考.有溫書的話 :cwm26: 但係要抱住一題都唔可以錯既決心考.因為三part加埋唔可以錯多過十題.詳細就唔係咁記得.

但我考一次就pass左啦.
除左交通例.仲有的士例同路線題.
的士例其實都好易.無記錯應該得十題.
路線題有32題.

同埋路線題得12份卷.我一堂背一張卷.

daikoko
07-21-05, 10:42 PM
好易考.有溫書的話 :cwm26: 但係要抱住一題都唔可以錯既決心考.因為三part加埋唔可以錯多過十題.詳細就唔係咁記得.

但我考一次就pass左啦.
除左交通例.仲有的士例同路線題.
的士例其實都好易.無記錯應該得十題.
路線題有32題.

同埋路線題得12份卷.我一堂背一張卷.

點先可以考的士牌﹖我有興趣。 x)
(暫時坐擁1,2型車牌。)

機動盜賊首領-電
07-21-05, 11:25 PM
點先可以考的士牌﹖我有興趣。 x)
(暫時坐擁1,2型車牌。)
從你考獲1,2號牌個日起.三年後就可以報考.的士牌只考筆試的.

Cpato
08-01-05, 10:44 PM
4/10考路試...
天光道 :cwm9:

daikoko
08-02-05, 12:42 AM
4/10考路試...
哇!天光道難喎!小心小心。
我當年是澤安道

機動盜賊首領-電
08-03-05, 06:35 PM
天光道係要小心d保姆車.等放學既私家車.操車個時留意下啦.同埋個道整路唔知十月整好未.自己執生.

我電單車都係天光道考.一野pass.

紫色螢火蟲
08-03-05, 06:46 PM
4/10考路試...
其實我覺得天光道唔難.
最緊要都係你自己留心,要淡定d,同平時一樣咁揸就冇問題架喇.
平時行多d呢條路,咩突發情形你可以試下點樣去應付.
路面嘅野,好多野都係突發嘅,都係嗰句,唔好心急,睇清楚d先.
以平常心去面對,唔好比考官覺得你太緊張.

boss
08-04-05, 01:09 PM
你地考牌?鶧}有冇問過中港車牌點

機動盜賊首領-電
08-04-05, 02:01 PM
[QUOTE=boss]你地考牌?鶧}有冇問過中港車牌點俎/QUOTE]
無.無諗過係大陸開車.

Cpato
08-07-05, 01:31 AM
其實到宜家我都唔知天光道個考場點去... x)

不死game神
08-07-05, 05:47 PM
中港車牌去大陸俾錢加簽咋喎唔係咩,我都唔會返大陸渣車既,剩係係香港返工果陣渣d貴價車

機動盜賊首領-電
08-09-05, 04:54 PM
其實到宜家我都唔知天光道個考場點去... x)

由阿階老街行斜路上.

daikoko
08-09-05, 05:48 PM
基本上我聽人講天光道係最難。
我果陣時考澤安道,少車,路寬,好正!

fatraymond
08-09-05, 05:50 PM
4/10考路試...
我17/10考
又係天光道
仲要3:30.... :g19:

長谷部
08-09-05, 07:04 PM
基本上我聽人講天光道係最難。
我果陣時考澤安道,少車,路寬,好正!

元朗學院那個更正~不過想一次pass就.... :g19:

Cpato
08-09-05, 07:16 PM
我17/10考
又係天光道
仲要3:30.... :g19:
我11:30 x)

由阿階老街行斜路上.
thx!
應該唔係好遠?

『庭』
08-09-05, 07:25 PM
我考完筆試了 真係好易... :D
開頭好驚個個話易但自己肥 :g19:

陸奧 貴志
08-09-05, 09:58 PM
我考完筆試了 真係好易... :D
開頭好驚個個話易但自己肥 :g19:

要肥好難架(的士o個個除外)

Cpato
08-09-05, 11:30 PM
要肥好難架(的士o個個除外)
o個日考完等成績o個時, 有個人(睇佢個樣似19,20左右)個樣吋吋貢咁, 又大大聲傾電話, 到佢拎成績o個陣, 一路傾住電話咁爆左句"oh sxxx"出黎, 話筆試已經肥左, 真係.. 哈 :haha:

陸奧 貴志
08-09-05, 11:34 PM
o個日考完等成績o個時, 有個人(睇佢個樣似19,20左右)個樣吋吋貢咁, 又大大聲傾電話, 到佢拎成績o個陣, 一路傾住電話咁爆左句"oh sxxx"出黎, 話筆試已經肥左, 真係.. 哈 :haha:

呢d要走去買九合彩啦 :haha:

Tano
08-10-05, 10:55 AM
呢d要走去買九合彩啦 :haha:
[八掛一問]重考幾錢,等幾耐先重考 :cwm26: ?[/八掛一問]

某F
08-10-05, 02:10 PM
<-天光道考一次pass... :cwm9:

Tano
08-10-05, 03:53 PM
<-沙田銀城考一次Pass,考筆試後第105日囉到車牌,快到連我D fd都唔信 :cwm26:

keroro
08-11-05, 11:51 AM

你行邊條路
我17號都係考天黑道

機動盜賊首領-電
08-11-05, 12:29 PM
<-沙田銀城考一次Pass,考筆試後第105日囉到車牌,快到連我D fd都唔信 :cwm26:
<--係荃灣3月4日報考電單車.4月14日荃灣考強制pass,6月1日天光道考路試pass.前後唔洗90日 :hahaha:

Tano
08-11-05, 10:10 PM
<--係荃灣3月4日報考電單車.4月14日荃灣考強制pass,6月1日天光道考路試pass.前後唔洗90日 :hahaha:

咁正式車牌要考試後一週工作天才拿到,所以大約唔洗100日
電單車,你就好彩 :good:
我有個Friend,考電單車,之前肥左兩次,之後一個月重考果日落雨,再廷一個月又下雨天,之後又再肥,到依家都未有牌 :cwm26:

Cpato
08-11-05, 10:39 PM
如果延期考的話一延要延幾耐?

陸奧 貴志
08-11-05, 11:32 PM
如果延期考的話一延要延幾耐?

睇下你考乜,如果考重型呢D冷門野就1個月左右, 普通既都要2-3個月....

Cpato
08-12-05, 12:05 AM
睇下你考乜,如果考重型呢D冷門野就1個月左右, 普通既都要2-3個月....
即係要再排過? :g19:
我驚我考o個日要番training...
唔番training又係麻煩....

希望唔好撞時間 :rbt:

陸奧 貴志
08-12-05, 04:15 AM
即係要再排過? :g19:
我驚我考o個日要番training...
唔番training又係麻煩....

希望唔好撞時間 :rbt:

當然係再排過啦,你估delay1日呀,仲有呀,要早7日通知架(入左廠例外,不過都要補假紙)

Cpato
08-23-05, 09:47 PM
今日第二次學.. 第一次死火 x)
我跟o個個你健師傅都ok呀

陸奧 貴志
08-23-05, 10:05 PM
我都就考......政府牌......x)

o係九龍灣考....要搵時間去睇下.....

daikoko
08-24-05, 11:01 AM
我都就考......政府牌......x)

o係九龍灣考....要搵時間去睇下.....
政府車輛﹖

陸奧 貴志
08-29-05, 10:45 PM
聽日就考喇,路試就唔係咁驚(因為去操過,死車/double parking勁多....)反而驚L位...x)(因為冇咁既位俾我去操......)

daikoko
08-29-05, 10:48 PM
聽日就考喇,路試就唔係咁驚(因為去操過,死車/double parking勁多....)反而驚L位...x)(因為冇咁既位俾我去操......)
L位唔使驚呀﹖好易pass架喎。 :good:

陸奧 貴志
08-29-05, 10:54 PM

你估van仔咩......考試用豬籠車,冇得試,冇標捍..... x)

daikoko
08-30-05, 03:54 AM
你估van仔咩......考試用豬籠車,冇得試,冇標捍..... x)

都會有倒後鏡卦﹖ :cwm17:

沒名字的?君
09-01-05, 06:27 PM
我考天光道
一次PASS
但因為只有學L位
所以有牌之後S位幾年都一樣
成日PARK唔到 ~.~"

メソウサ
09-01-05, 06:30 PM
我考天光道
一次PASS
但因為只有學L位
相反
L位一手入 :cwm26:

機動盜賊首領-電
09-03-05, 10:53 AM
我考天光道
一次PASS
但因為只有學L位
我有車牌差唔多十年.泊s位有時都要三,四次先成功.

陸奧 貴志
09-05-05, 08:51 PM
我反而唔識泊L位呀......

<---肥左,不過月尾又可以再考(我IN o個個post似乎請唔到人....)

メソウサ
09-05-05, 09:17 PM
大車唔識
私家/van一定識

09-05-05, 09:24 PM
有無二手好車...??考是一take過,但家人無神神賣左部前7,攪到考左都無得操...有mud好計?? :confused: :cwm31: :cwm23: :mad: :donno: :T_T:

靈格斯
09-22-05, 07:53 PM
我想問(路試)開車果陣..
a..踩油門同極力子搵摩擦點
b..先拉手制同放開極力子, 架車向前行再踩油門

如果我用方法b黎開車得唔得架(只限平路) :cwm9:a